Οι «χάκερ» με το αντίδοτο της ανεργίας

Οι «χάκερ» με το αντίδοτο της ανεργίας

7' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένας Ελληνας, ένας Βρετανός και ένας Αμερικανός… Θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάποιο ανέκδοτο, ωστόσο η ιστορία είναι αληθινή και συμβαίνει στην Αθήνα. Ο Δαμιανός, ο Κρις και ο Μάικλ, δηλαδή ο Ελληνας, ο Βρετανός και ο Αμερικανός, είναι τρεις νέοι (δύο επιχειρηματίες και ένας web developer), που ύστερα από μια τυχαία γνωριμία αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βάλουν σε εφαρμογή μια κοινή τους ιδέα: να δώσουν την ευκαιρία σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να διδαχθούν βασικές αρχές του προγραμματισμού και να ακολουθήσουν έτσι ένα επάγγελμα που σήμερα έχει υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Η Social Hackers Academy, όπως ονόμασαν τη μη κερδοσκοπική τους οργάνωση, ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και είναι η πρώτη σχολή που προσφέρει δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού σε Ελληνες ανέργους και νέους πρόσφυγες, ανοίγοντάς τους με αυτόν τον τρόπο ένα μονοπάτι για μια πιο ανεξάρτητη και αξιοπρεπή ζωή.

Στο παλιό «Ρομάντσο»

Στην οδό Αναξαγόρα, εκεί όπου μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες στεγαζόταν το θρυλικό περιοδικό «Ρομάντσο», ένα από τα γραφεία του, στον δεύτερο όροφο, έχει ενοικιασθεί για τις ανάγκες της οργάνωσης. Είναι Τετάρτη απόγευμα και το μάθημα που διαρκεί τέσσερις ώρες έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα στην τάξη, δώδεκα άτομα παρακολουθούν με ενδιαφέρον τον Κρις Οουεν, που εξηγεί στον πίνακα πώς δημιουργείται μια ιστοσελίδα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στον υπολογιστή που έχουν μπροστά τους. Θα έχουν την ευκαιρία μέσα στους επόμενους 6,5 μήνες –όσο διαρκεί ένας κύκλος μαθημάτων– να εφοδιαστούν με τις βασικές γνώσεις στον προγραμματισμό.

«Από τον περασμένο Ιούλιο δουλεύουμε με πολύ εντατικούς ρυθμούς για να έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα. Στον δεύτερο κύκλο μαθημάτων, που ξεκίνησε μέσα στον Δεκέμβριο, δεχθήκαμε 125 αιτήσεις. Σκοπός μας είναι να ανταποκριθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές, “τρέχοντας” ταυτόχρονα τέσσερις ή πέντε τάξεις, με τους 21 εθελοντές μας», λέει στην «Κ» ο Δαμιανός Βαβανός, διαχειριστής και συνιδρυτής της Social Hackers Academy.

Οι «χάκερ» με το αντίδοτο της ανεργίας-1

Στον πρώτο κύκλο μαθημάτων, πήραν μέρος μόνο πρόσφυγες. Ωστόσο, η οργάνωση αποφάσισε να εντάξει στον δεύτερο κύκλο και Ελληνες ανέργους που αναζητούν διέξοδο στην επαγγελματική τους ζωή. «Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση, είδαμε ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας υπάρχουν επιπλέον 15.000 άστεγοι, ενώ οι άνεργοι είναι χιλιάδες. Επομένως, αυτή τη στιγμή ευπαθής ομάδα είναι και αυτή των Ελλήνων που έχουν χάσει το σπίτι ή τη δουλειά τους», μας λέει. Η οργάνωση έχει επικεντρωθεί και στους νέους πρόσφυγες, κυρίως άνδρες, ηλικίας 16-24 ετών. «Μιλώντας με κοινωνιολόγους, μας εξήγησαν ότι αυτή η ομάδα είναι η πιο ευπαθής στην κοινότητα των προσφύγων, διότι αυτά τα παιδιά ξεκίνησαν το ταξίδι πολύ μικρά, χωρίς να προλάβουν να μάθουν κάποια δεξιότητα στη χώρα τους, όπως για παράδειγμα οι 25άρηδες ή οι 30άρηδες. Πιστεύουμε ότι μέσω της εργασίας μπορεί να ακολουθήσει και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία», τονίζει ο Δαμιανός, συμπληρώνοντας ότι αυτός είναι και ο τελικός στόχος της οργάνωσής τους. «Το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούμε έναν χώρο όπου διαπρέπουν η αγάπη και η αλληλεγγύη. Οι Ελληνες με τα προσφυγόπουλα μαζί. Αυτό για εμάς ονομάζεται κοινωνική ένταξη», εξηγεί.

Καμπάνια

Η οργάνωση έγινε πολύ γρήγορα γνωστή, κυρίως μέσα από το Facebook. Δεν έλειψε ωστόσο και η εντατική προσπάθεια των επικεφαλής της οργάνωσης, που τον πρώτο καιρό πήγαιναν στα κέντρα φιλοξενίας για να ενημερώσουν τις άλλες οργανώσεις για το εγχείρημά τους και να συστηθούν στους πρόσφυγες. Η αρχική χρηματοδότηση, σύμφωνα με τους ιδρυτές της Social Hackers Academy, ήρθε από κάποιους Ελληνες επιχειρηματίες που έμαθαν για το εγχείρημά τους και θέλησαν να βοηθήσουν, ενώ αυτή την περίοδο διενεργούν μια καμπάνια μέσα από την οποία ζητούν οικονομική ενίσχυση από όσους έχουν τη διάθεση να συνεισφέρουν ώστε να συνεχιστεί το έργο τους.

Οι τρεις συνιδρυτές

Ο Δαμιανός Βαβανός είναι 34 ετών. Μέχρι πρόσφατα διηύθυνε ένα πρακτορείο μάρκετινγκ και παράλληλα ταξίδευε στον κόσμο, ωστόσο εδώ και λίγους μήνες έχει σταματήσει τα ταξίδια και έχει επικεντρωθεί στο έργο της οργάνωσης. Η γνωριμία του με τον Αμερικανό Μάικλ Τόμας έγινε το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα και πολύ γρήγορα πήραν την απόφαση να συνεργαστούν.

«Ο Μάικλ στα 23 του είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, που έχει ήδη πουλήσει την εταιρεία του στη Silicon Valley και απλώς ταξιδεύει στον κόσμο προσπαθώντας να λύνει προβλήματα», λέει ο Δαμιανός για τον συνιδρυτή και φίλο του, που έχει συνεισφέρει σημαντικά από την πρώτη στιγμή στην οργάνωση.

Στο εγχείρημα εντάχθηκε γρήγορα και ο 25χρονος Κρις Oουεν, που επέλεξε να παραιτηθεί από τον Guardian, όπου εργαζόταν για αρκετά χρόνια ως web developer, για να έρθει στη χώρα μας και να εργαστεί ως εθελοντής για τους πρόσφυγες.

«Είχα σχεδιάσει να μείνω στην Ελλάδα για λίγες εβδομάδες, αλλά έχουν περάσει πέντε μήνες και βρίσκομαι ακόμη εδώ», μας λέει ο Κρις. «Αυτή είναι για εμένα μια υπέροχη εμπειρία, γιατί εδώ προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε, να ενσωματώσουμε και να βρούμε εργασία σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Προσπαθώ να μεταδώσω τις γνώσεις μου σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη, προετοιμάζοντάς τους ταυτόχρονα ώστε να γίνουν σωστοί επαγγελματίες», τονίζει.

Οι «χάκερ» με το αντίδοτο της ανεργίας-2

Ο χημικός από το Κάιρο και ο ανήλικος Αφγανός

Ο Αχμέτ μιλάει άπταιστα αγγλικά. Στην πατρίδα του, την Αίγυπτο, εργαζόταν ως χημικός, ωστόσο αναγκάστηκε να αφήσει πίσω την οικογένειά του εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης εκεί. Στην Ελλάδα ήρθε πριν από εννέα μήνες και προσπαθεί ακόμη, μας λέει, να λύσει το ζήτημα του ασύλου. Εχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο μαθημάτων στη σχολή και τώρα παρακολουθεί τον δεύτερο, βοηθώντας τον Κρις στην εκπαίδευση των νέων μαθητών. «Παρακολουθώ τα μαθήματα όχι για να εργαστώ ως προγραμματιστής, αλλά για να ενσωματώσω αυτές τις γνώσεις στις σπουδές μου. Θέλω μέσα από τον προγραμματισμό να δημιουργήσω ιστοσελίδες που θα ειδικεύονται στον τομέα της χημείας και να συμβάλω έτσι σε επιστημονικές έρευνες», μας εξηγεί. Σύμφωνα με τον Αχμέτ, η γλώσσα του προγραμματισμού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενταχθεί κάποιος στην παγκόσμια κοινωνία. «Με αυτές τις δυνατότητες, ανοίγονται νέοι ορίζοντες και η προοπτική για μια καλή θέση εργασίας», τονίζει.

Τρεις γλώσσες

Οταν ο Αμπντούλ Σατάρ ήρθε στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν το 2016, με τους γονείς του και τον μικρότερο αδελφό του, βρήκε τα σύνορα κλειστά. Τότε του ήταν αδύνατο να συνεννοηθεί. Σήμερα μιλάει ελληνικά, αγγλικά και αρκετά καλά γερμανικά. Τα μαθήματα στη σχολή είναι για εκείνον ένα επιπλέον σημαντικό προσόν για να ενισχύσει, όπως λέει, το βιογραφικό του. «Είναι ο καλύτερος τρόπος ένταξης στην κοινωνία. Θέλω να γίνω προγραμματιστής, όχι απλώς για να εργαστώ σε κάποια εταιρεία, αλλά και για να μοιραστώ τις γνώσεις μου με όσους θα ήθελαν να τους διδάξω», τονίζει. Οσο μαθαίνει προγραμματισμό, ο Αμπντούλ αναζητεί τρόπο για να συναντήσει τα άλλα δύο αδέλφια του που βρίσκονται στη Γερμανία. Περιμένει, μας λέει, τα τέσσερα αεροπορικά εισιτήρια που θα κάνουν αληθινό το μεγαλύτερο όνειρο της οικογένειάς του.

Ο οικονομολόγος από την Αθήνα και η υαλουργός από τη Σύρο

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος συναντάμε την Ιωάννα. Είναι η μοναδική γυναίκα που βρίσκεται ανάμεσα στους μαθητές. Το 2015 αναγκάστηκε εξαιτίας της κρίσης να κλείσει την επιχείρησή της στη Σύρο (είχε προηγηθεί το κλείσιμο της πρώτης επιχείρησης στη Νάξο) και να έρθει στην Αθήνα. «Είμαι υαλουργός και λειτουργούσαν δύο δικά μου καταστήματα επί 12 χρόνια, όμως τα τελευταία δύο χρόνια αναζητώ νέα κατεύθυνση. Εκανα από μικρή αυτό το επάγγελμα και μου είναι δύσκολο στα 35 να ξεκινήσω από το μηδέν», μας λέει. Για την Ιωάννα Ταλασλή, αυτά τα δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού είναι μια σημαντική ευκαιρία για στροφή στην καριέρα της. «Νομίζω ότι το “κλειδί” βρίσκεται πλέον στην τεχνολογία, οπότε όποιος θέλει να είναι μέσα στα πράγματα θα πρέπει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο δικός μου στόχος είναι μέσα από αυτές τις γνώσεις να μπορέσω να δημιουργήσω εφαρμογές που θα είναι χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο. Είδαμε όλοι την επιτυχία του Taxibeat, θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμη πολλά κενά που μπορούμε να καλύψουμε με νέες εφαρμογές. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει στην καινοτομία», εξηγεί.

Στροφή στην καριέρα του αναζητεί και ο Παναγιώτης Βαρνάβας, στο διπλανό θρανίο από την Ιωάννα. Είναι 36 χρόνων, έχει σπουδάσει οικονομικά και πριν από περίπου έναν χρόνο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του από το λογιστικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν,  εξαιτίας περικοπών. Από την πρώτη στιγμή, άρχισε να ασχολείται μόνος του με τον προγραμματισμό, γνωρίζοντας ότι είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο με προοπτική. «Είναι ένας τομέας που πάντοτε με ενδιέφερε. Οταν έμαθα για το Social Hackers Academy, έκανα αμέσως αίτηση και ευτυχώς με δέχθηκαν. Παρακολουθώ το δεύτερο μάθημα και πιστεύω ότι ώς το τέλος θα έχω κερδίσει ουσιαστικές γνώσεις που θα με βοηθήσουν να βρω δουλειά ως προγραμματιστής», τονίζει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή