UNICEF: Κυρίαρχη η βία σε ζωγραφιές παιδιών στις εμπόλεμες ζώνες (Βίντεο)

UNICEF: Κυρίαρχη η βία σε ζωγραφιές παιδιών στις εμπόλεμες ζώνες (Βίντεο)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σοκαριστικά επίπεδα ανήλθε το εύρος των επιθέσεων στις εμπόλεμες ζώνες του κόσμου, στις οποίες μεγάλος αριθμός των θυμάτων είναι παιδιά, το 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNICEF.

Στη νέα αυτή έκθεση τονίζεται ότι η κραυγαλέα περιφρόνηση για τους διεθνείς κανόνες που προστατεύουν τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές μονάδες, με κυριότερη τα παιδιά, έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και έκταση.  Παράλληλα με την έκθεση, η Unicef καλεί τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τα παιδιά δημοσιεύοντας στο λογαριασμό της στο Twitter, αληθινές ζωγραφίες από τα παδιά που έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά με τη βία.

Σύμφωνα με τον Μανουέλ Φοντέν, διευθυντή των προγραμμάτων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της UNICEF, η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να μετατραπεί σε μία «νέα κανονικότητα», με τα παιδιά να βιώνουν τις πιο φριχτές πλευρές των συγκρούσεων που μαίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Πέραν των ψυχικών τραυμάτων, του υποσιτισμού και των απωλειών που βιώνουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε εμπόλεμη κατάσταση, σύμφωνα με τη UNICEF, είναι πλέον όλο και πιο διαδεδομένο να χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες, να χάνουν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμη και να πολεμούν.

Στην έκθεση τονίζονται διάφορες περιοχές του κόσμου, όπου οι συνθήκες της διαβίωσης των παιδιών χειροτέρεψαν δραματικά το 2017.

Ενδεικτικά:

– Στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον 700 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς. 

– Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η αναζωπύρωση των εμφύλιων συγκρούσεων, είδε πολλά παιδιά της χώρας να σκοτώνονται και να πέφτουν θύματα βιασμού, απαγωγής και βίαιης επιστράτευσης από αντάρτικες ομάδες. 

– Στη νοτιοανατολική Νιγηρία και το Καμερούν, η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ εξανάγκασε με τη βία 135 παιδιά να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας, ζωσμένα με εκρηκτικά, αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο την προηγούμενη χρονιά.

– Στο Ιράκ και τη Συρία, οι εμφύλιες συγκρούσεις και κυρίως η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους έχει αναγκάσει τα παιδιά να ζουν κάτω από διαρκή βία και ατελείωτους βομβαρδισμούς, ενώ τα έχει καταστήσει ιδανική επιλογή για ανθρώπινες ασπίδες από τους μαχητές εξτρεμιστικών οργανώσεων. 

– Στην ανατολική Ουκρανία, 220.000 παιδιά ζουν κάτω από τον διαρκή κίνδυνο των τοποθετημένων ναρκών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας από το 2014, όταν και ξέσπασε η σύγκρουση στην περιοχή.

– Πέραν του τρομακτικού επιπέδου του υποσιτισμού, η εμφύλια σύγκρουση στην Υεμένη έχει οδηγήσει στον θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων παιδιών. 

«Τα παιδιά εκτίθενται σε επιθέσεις και βία στα σπίτια τους, τα σχολεία τους ακόμη και σε παιδικές χαρές», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Φοντέν, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να κωφεύουμε, μια τέτοια κτηνωδία δεν πρέπει να γίνει η νέα κανονικότητα».

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, οι άτακτες ένοπλες ομάδες δεν είναι οι μόνες που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά βιώνουν βίαιες συμπεριφορές και από τις δυνάμεις ασφαλείας ορισμένων χωρών.

Βίντεο της UNICEF βασισμένο σε αληθινά σκίτσα παιδιών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή