Λίνα Γιάνναρου ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Χριστούγεννα στην κουζίνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μνηστή του πρίγκιπα Χάρι, Αμερικανίδα ηθοποιός Μέγκαν Μαρκλ, το πρόσωπο των ημερών και ένα από αυτά που «γκουγκλαρίστηκαν» περισσότερο το 2017, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Google, είχε το 1993, σε ηλικία 11 ετών, στείλει ένα γράμμα στη Χίλαρι Κλίντον, τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Σε αυτό είχε διαμαρτυρηθεί για μια σεξιστική διαφήμιση απορρυπαντικού που μεταδιδόταν εκείνη την εποχή στην τηλεόραση, η οποία ανέφερε ότι «οι γυναίκες δίνουν κάθε μέρα μάχη με τα λίπη σε κατσαρόλες και τηγάνια». «Γιατί οι “γυναίκες”;» είχε αναρωτηθεί η μικρή Μέγκαν, η φωνούλα της οποίας είχε εισακουσθεί από την Procter & Gamble, που γρήγορα αντικατέστησε το «γυναίκες» με το «άνθρωποι».

Οταν πάντως προχθές γύρω στις 3 τα ξημερώματα, που έφυγαν και οι τελευταίοι συνδαιτυμόνες, ένας «άνθρωπος» προσφέρθηκε να πλύνει το βουνό από άπλυτα πιάτα, κατσαρόλες και τηγάνια, που περίμενε στην κουζίνα μετά μια μέρα μαγειρεμάτων και φαγοποτιού («ξεκουράσου εσύ»), η Μέγκαν μέσα μου έδωσε τη θέση της στην Ελληνίδα νοικοκυρά: «Οχι, δεν πειράζει, θα τα κάνω εγώ», είπα, με ύφος οσιομάρτυρα, αλλά και πατροναριστική χροιά φοβάμαι. «Θα τα κάνω καλύτερα και πιο γρήγορα» ήταν σαν να του λέω, γιατί αν στην κουζίνα οι γυναίκες παλεύουν με τα λίπη, οι άνδρες μάχονται με το passive aggressive, την παθητική επιθετικότητα.

Αν τα βάλεις κάτω, βεβαίως, είναι εντελώς παράλογο. Κάποιος που μπορεί να φτιάξει το αυτοκίνητό σου εάν αυτό χαλάσει, που μπορεί να βρει την αιτία ενός βραχυκλώματος ή να λύσει το πιο παράξενο πρόβλημα που μπορεί να εμφανίσει ο υπολογιστής σου, είναι ασφαλώς ικανός να βάλει λίγο σαπούνι στο σφουγγάρι και να πλύνει ένα πυρέξ. Είμαστε συχνά εμείς οι γυναίκες που θεωρούμε ότι αυτοί οι σούπερμεν χάνουν τις ικανότητές τους όταν περνούν το κατώφλι της κουζίνας, μπαίνουν στην περίμετρο της σιδερώστρας και την εμβέλεια της ηλεκτρικής σκούπας. «Προτιμώ να τα κάνω μόνη μου, προσφέρεται ο σύζυγος, αλλά μου τα κάνει χάλια», ομολογούσε τις προάλλες γελώντας μια παραγωγός ραδιοφώνου.

Πόσες γυναίκες άραγε έχασαν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι επειδή ήταν όλη την ώρα στην κουζίνα («τα ξεπλένω κι έρχομαι») ή ξεθεώθηκαν προσπαθώντας να φέρουν στο τέλος το σπίτι στα συγκαλά του, βάσει του άγραφου κανόνα ότι δεν πρέπει να κοιμόμαστε με άπλυτα πιάτα; Και κάτω από το συνοφρυωμένο βλέμμα εύχονταν να τα παρατήσουν όλα και να γίνουν πριγκίπισσες;

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ