Ιδεολογική και ηθική γύμνια

Ιδεολογική και ηθική γύμνια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χειρότερο όλων είναι η ασυναρτησία τους. Αυτή η ρήξη στην ακολουθία αιτίου-αιτιατού, μια σχέση που υπήρξε ο θεμέλιος λίθος όλης της ανθρώπινης προόδου. Είναι η πολιτική στρεψοδικία που δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο μετά τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και το χειρότερο είναι πως αυτή η κατακρεούργηση της λογικής δεν γίνεται από τους συνήθεις αγράμματους του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τους ακατέργαστους τύπου Πολάκη. Γίνεται και από τους κατά τεκμήριο εγγράμματους σαν τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Είναι γνωστό πως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αποτελεί αγαπημένο στόχο των κουκουλοφόρων, οι οποίοι βρίσκοντας έλλειμμα προστασίας κάνουν ό,τι κάνουν. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα μπήκαν σε γραφεία του και τα έκαναν γυαλιά-καρφιά. Ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης ζήτησε από την κυβέρνηση αυτό που είναι αυτονόητο αίτημα κάθε πολίτη και θεμελιώδη υποχρέωση της Δημοκρατίας. Να κάνει δηλαδή το κράτος τη δουλειά του, για την οποία του προσεφέρθη το μονοπώλιο της βίας, χωρίς να στηρίζεται σε συνδρομές ρωμαλέων και μη κινημάτων. Αυτά είναι χρήσιμα πράγματα αλλά όχι για την αποκατάσταση της τάξης.

Η απάντηση του πρώην καθηγητή πανεπιστημίου και νυν υπουργού Παιδείας ήταν να καταδικάσει μεν την επίθεση, αλλά και να επιτεθεί στον πρύτανη: «Ο κ. Ζαπράνης αντί να δυσφημεί συστηματικά τα δημόσια πανεπιστήμια, θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να αναρωτηθεί γιατί επί των ημερών του –και για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα– το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται στόχος αντιδημοκρατικών και βίαιων επιθέσεων». Με άλλα λόγια: κακό πράγμα ο βιασμός, αλλά τα ήθελε και ο βιασθείς…

Είναι άραγε η αλαζονεία της νεόκοπης εξουσίας που οδηγεί σε τέτοιου τύπου αήθεις στρεψοδικίες; Δεν κατανοεί ο κ. Γαβρόγλου πως εκτός από υπουργός υπήρξε και καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών και πως ως τέτοιος θα έπρεπε να διακονεί τον ορθό λόγο; Γιατί χαραμίζει την όποια πορεία του για μια τόσο ευτελή και φευγαλέα θέση; Δεν κατανοεί πως η εξουσία του και οι κολακείες που τη συνοδεύουν, έχουν ημερομηνία λήξης και πως στο τέλος θα μείνει μόνο η ύβρις της στρεψοδικίας;

Λένε πως η εξουσία δεν αλλάζει τους ανθρώπους, αλλά απλώς τους αποκαλύπτει. Και αυτή η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς –μόνο και μόνο για χάρη της εξουσίας– αποκάλυψε πάρα πολλά. Οχι μόνο την ιδεολογική γύμνια αυτού του πράγματος που δοξάζαμε ως Αριστερά, αλλά και την ηθική. Είναι θλιβερή η εικόνα ανθρώπων του πνεύματος, οι οποίοι όχι απλώς χαμηλώνουν το κεφάλι στις αυθαιρεσίες της όποιας εξουσίας, αλλά γίνονται κήρυκές της ή, χειρότερα, συνεργοί στην κατακρεούργηση της λογικής μέχρι χυδαιότητας.

Κρίμα, αλλά όπως λένε πολλοί, έπρεπε να το ζήσουμε κι αυτό για να μάθουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή