Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής

9' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταλανική Ριβιέρα, με την ενδιαφέρουσα γαστρονομία, τις φυσικές ομορφιές και τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, προσφέρεται και για χειμερινές εξορμήσεις, σε προσιτές μάλιστα τιμές.

Hταν µέσα Μαρτίου όταν ταξιδεύαµε µέσω Reus για την καταλανική Costa Daurada (Χρυσή Ακτή) και συγκεκριµένα για την παραθαλάσσια πόλη Salou, την οποία θα χρησιµοποιούσαµε ως βάση για να ανακαλύψουµε τις οµορφιές της καταλανικής Ριβιέρας εκτός τουριστικής σεζόν. Το µικρό αεροδρόµιο του Reus έµοιαζε να έχει ανοίξει ειδικά για εµάς, ενώ το Salou, που το καλοκαίρι κατακλύζεται από τουρίστες, έµοιαζε έρηµο παρά τον εξαιρετικό καιρό.

Όμως εκείνη η πρώτη εικόνα ήταν παραπλανητική, γιατί, όπως θα µάθαινα σύντοµα, η Costa Daurada από Οκτώβριο µέχρι Μάιο σφύζει από ζωή – τρίτης ηλικίας. Είναι η περίοδος που το ισπανικό κράτος επιδοτεί τους 55+ να ταξιδέψουν, εκτός σεζόν, σε 35 διαφορετικά µέρη της Ισπανίας και το ξενοδοχείο µας, το Best San Francisco, ήταν σχεδόν πλήρες. Την ώρα που φτάναµε, τα περισσότερα ηλικιωµένα ζευγαράκια είχαν ήδη φύγει για εκδροµές στις γύρω πόλεις σύµφωνα µε το ηµερήσιο πρόγραµµά τους. Το ίδιο βράδυ θα τα συναντούσαµε στο φουαγιέ να χορεύουν τάνγκο, βαλς και λάτιν υπό τους ήχους του live μουσικού προγράμματος του ξενοδοχείου και να το διασκεδάζουν.

Το κλίµα της Καταλονίας είναι ήπιο όλο τον χρόνο και ο καιρός, ακόμα και τον χειμώνα, είναι σχετικά καλός. Εκµεταλλευτείτε τον, αν θέλετε να γνωρίσετε µέρη απρόσµενης οµορφιάς χωρίς την πολυκοσµία του καλοκαιριού και τις υψηλές τιµές.

 

SALOU

Ο βασιλιάς της Costa Daurada

Το Salou στην αρχαιότητα χρησιµοποιήθηκε ως λιµάνι από τους Έλληνες, οι οποίοι του έδωσαν την ονοµασία Salauris, µάλλον από την αρχαιοελληνική λέξη «σάλος», δηλαδή φουσκοθαλασσιά. Και ενώ µέχρι το δεύτερο µισό του 19ου αιώνα ήταν ένα απλό ψαροχώρι, µεγαλοαστοί από τη Βαρκελώνη αποφάσισαν να χτίσουν εδώ τις εξοχικές τους κατοικίες, µε αποτέλεσµα η πόλη να εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο. Φοίνικες παντού, εννιά παραλίες µε χρυσή άµµο και γαλήνια, ρηχά νερά, κολπίσκοι περιτριγυρισµένοι από πεύκα και πάνω από 14 χιλιόµετρα ακτογραµµής κάνουν σήµερα το Salou (γνωστό και ως «Η παραλία της Ευρώπης») τουριστική πρωτεύουσα της Costa Daurada και κοµβικό σηµείο για να ανακαλύψει κανείς την περιοχή. Έτσι εξηγούνται και οι σειρές επί σειρών ξενοδοχείων (όχι απαραίτητα καλαίσθητων) που δεσπόζουν στο παραλιακό µέτωπο, το οποίο, όπως είναι αναµενόµενο, αποτελεί τη βασική ατραξιόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

   TI NA KANETE: Το ξύλινο µονοπάτι Cami de Ronda, που ακολουθεί την ακτογραµµή φτάνοντας σε µήκος τα 2,4 χλµ., αποτελεί αγαπηµένο αξιοθέατο των τουριστών και προσφέρεται για ροµαντικές περατζάδες πλάι στη θάλασσα και σε σηµεία µε εκπληκτική θέα, όπως τον φάρο του 1858, που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-1

Ο παραλιακός πεζόδρομος Passeig Jaume I στο Salou αποτελεί σημείο καθημερινής συνάντησης των ντόπιων.

Μια βόλτα προς την αντίθετη κατεύθυνση, επί του παραλιακού πεζόδροµου Passeig Jaume με τους φοίνικες, που ξεδιπλώνεται παράλληλα µε τη µεγαλύτερη παραλία της πόλης, το Llevant, σας επιφυλάσσει τη γνωριµία µε τις ελάχιστες εναποµείνασες αρ νουβό εξοχικές βίλες των αρχών του 20ού αιώνα.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-2

Η υπέροχη αρ νουβό βίλα Xalet Bonet του 1918, στην παραλιακή του Salou. (Φωτογραφία: ΜΑΡΙΑ ΚΩΒΑΙΟΥ)

Σε µία από αυτές στεγάζεται και το τουριστικό γραφείο της πόλης, όπου θα ενηµερωθείτε για την περιοχή, την τοπική γαστρονοµία, τα φεστιβάλ και βέβαια το all-inclusive θέρετρο PortAventura World (portaventuraworld.com) που λειτουργεί όλο τον χρόνο και για κάποιους αποτελεί ικανό λόγο για να ταξιδέψουν έως εδώ µε τις οικογένειές τους. Διαθέτει 3 θεµατικά πάρκα –ένα εξ αυτών είναι το ολοκαίνουργιο Ferrari Land που ήδη προσελκύει πολλούς µικρούς αλλά και µεγάλους φίλους της ταχύτητας–, 3 γήπεδα γκολφ, 33 εστιατόρια και 5 πολυτελή ξενοδοχεία.

 

RΕUS

Η πατρίδα του Gaudi

Το Reus, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Καταλονίας για το 2017, απέχει µόλις 10 λεπτά οδικώς από το Salou. Αν και λίγοι το γνωρίζουν, εδώ γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας Antoni Gaudi, ο ταυτισµένος µε πολλά από τα κτίρια-ορόσηµα της Βαρκελώνης, όπως η Sagrada Familia. ∆ικά του έργα δεν υπάρχουν στην πόλη, γιατί δεν είχε πλούσιους φίλους και πάτρωνες να τα χρηµατοδοτήσουν. Υπάρχει όµως το σπίτι όπου γεννήθηκε (στην Calle San Vicente 4), το οποίο θα δείτε µόνο εξωτερικά, γιατί πλέον αποτελεί ιδιωτική κατοικία, και λίγα βήµατα πιο πέρα το γλυπτό που αναπαριστά τον ασθενικό και εσωστρεφή Gaudi σε µικρή ηλικία να παίζει µόνος µε τους βόλους του.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-3

Το μπρούντζινο άγαλμα του μικρού Gaudi στο Reus, λίγα μέτρα από το σπίτι όπου γεννήθηκε. (Φωτογραφία: ΜΑΡΙΑ ΚΩΒΑΙΟΥ)

     TI NA KANETE: Το σύγχρονο διαδραστικό µουσείο Gaudi Centre (Plaça del Mercadal 3, gaudicentre.cat) εξηγεί µέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό πώς, για παράδειγµα, ο Gaudi σχεδίασε τη Sagrada Familia –η οποία έµεινε ηµιτελής– και περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, ρεπλίκα του εργαστηρίου του εντός αυτής.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-4

Νεαροί επισκέπτες του μουσείου Gaudi Centre. (Φωτογραφία: Carles Fargas fotΟgraf-Reus)

Από εδώ θα µπορέσετε να προµηθευτείτε δωρεάν και τον εξαιρετικό Οδηγό του Μοντερνισµού που σχεδίασε το τοπικό τουριστικό γραφείο, για να περιηγηθείτε σε όλα τα αρ νουβό αριστουργήµατα της πόλης, ξεκινώντας από την Casa Navàs (1907) –έργο του σηµαντικότερου εκπροσώπου του καταλανικού μοντερνισµού, Lluis Domènech i Montaner– που βρίσκεται διαγωνίως απέναντι από το Gaudi Centre. Στο ισόγειό του λειτουργεί, όπως άλλοτε, υφασµατοπωλείο και µπορείτε να το επισκεφθείτε για να δείτε ανέπαφο όλο το εσωτερικό του ντεκόρ, από τα πλακάκια µέχρι το χρηµατοκιβώτιο.

Αν έχετε όρεξη για ψώνια, το Reus µε τα περισσότερα από 600 εµπορικά καταστήµατα δεν θα σας απογοητεύσει. Πολλά από αυτά βρίσκονται στο πεζοδροµηµένο ιστορικό κέντρο με τα υπέροχα κτίρια, τα οποία θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μακριά από τη βαβούρα των αυτοκινήτων. Περάστε οπωσδήποτε από το εστιατόριο Vermuts Rofes (Sant Miquel 4, vermutsrofes.com), που στεγάζεται σε ένα εργοστάσιο βερµούτ του 1890. Με φόντο τα παλιά γιγαντιαία βαρέλια, θα γευτείτε το φηµισµένο τοπικό ποτό –µπορείτε να το αγοράσετε και για το σπίτι– συνοδεία πεντανόστιµων τάπας.

TARRAGONA

Το μπαλκόνι της Μεσογείου

Περίπου 20 λεπτά βόρεια του Salou βρίσκεται η ρωµαϊκή πόλη Tarragona, γνωστή ως «µπαλκόνι της Μεσογείου» χάρη στην εκπληκτική της θέση πάνω στη θάλασσα. Εξίσου γνωστή είναι και ως µνηµείο πολιτιστικής κληρονοµιάς της UNESCO, χάρη στα πολλά διασωθέντα ρωµαϊκά µνηµεία της. Τα σηµαντικότερα εξ αυτών είναι τα ρωµαϊκά τείχη αλλά και το αµφιθέατρο του 2ου αι. µ.Χ., χωρητικότητας 14.000 θεατών. Εδώ,  κάθε Μάιο φιλοξενούνται αρκετά από τα δρώµενα του φεστιβάλ Tàrraco Viva, το οποίο αναβιώνει τη ζωή στους ρωµαϊκούς χρόνους.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-5

Περιπλανηθείτε στα μεσαιωνικά πλακόστρωτα στενά της Παλιάς Πόλης της Tarragona. (Φωτογραφία: Carles Fargas fotΟgraf-Reus)

Η Tarragona όµως έχει και έντονο µεσαιωνικό χαρακτήρα, όπως φανερώνει η διάταξη των πλακόστρωτων στενών στην Παλιά Πόλη (Part Alta), αλλά και ο επιβλητικός καθεδρικός Catedral de Santa Maria µε τη γοτθική πρόσοψη, ο οποίος χτίστηκε, πιθανότατα τον 12 αι. µ.Χ., πάνω στα ερείπια του ρωµαϊκού φόρουµ.

    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Μετά την επίσκεψη στον καθεδρικό, αξίζει µια στάση στο γραφικό και καλλιτεχνικό καφέ Sha (Pla de la Seu 9) ακριβώς απέξω. Κατόπιν, περιπλανηθείτε στα σοκάκια και θα ανακαλύψετε θησαυρούς. Στην οδό Carrer de la Merceria νότια του καθεδρικού, για παράδειγµα, εγώ βρέθηκα τυχαία –εσείς όµως αξίζει να πάτε επί τούτω– στο Casa Corderet, το παλαιότερο εν ενεργεία κατάστηµα κεριών στην Καταλονία, που λειτουργεί από το 1751 στο νούµερο 17. Ο sui generis ιδιοκτήτης του, Xavier, έχει πολλά και ενδιαφέροντα να σας διηγηθεί για την ιστορία του µαγαζιού το οποίο κληρονόµησε από τη γιαγιά του. Θα σας εκµυστηρευτεί, ας πούµε, πως είναι µάλλον στοιχειωµένο και πως κάθε βράδυ καληνυχτίζει το φάντασµα, δίνοντάς του εντολή να προστατεύει το µαγαζί του.

Καµία επίσκεψη στην Tarragona δεν είναι ολοκληρωµένη χωρίς µια βόλτα από το «Μπαλκόνι της Μεσογείου» (Βalco del Mediterrani), το παρατηρητήριο µε τη σιδερένια κουπαστή και τη θέα στη θάλασσα στο οποίο καταλήγει η πεζοδροµηµένη Rambla Nova.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-6

Θέα στη Μεσόγειο από το μονοπάτι Cami de Ronda. (Φωτογραφία: PMT Salou)

Το «Μονοπάτι µε τους φοίνικες» (Passeig de les Palmeres) που οδηγεί έως εκεί από την άλλη πλευρά είναι εξίσου µαγευτικό. «Tocar ferro» λένε οι ντόπιοι, δηλαδή αγγίξτε το σίδερο του κιγκλιδώµατος, όπως το καλεί το εθιµοτυπικό της επίσκεψης στο «Μπαλκόνι» – και ετοιµαστείτε για πολλές φωτογραφίες.

ΜΟΝΤBLANC

Θρύλοι, πράσα και σαμπάνια

Η µεσαιωνική πόλη Montblanc απέχει περίπου 40 λεπτά οδικώς από το Salou. Ο τοπικός θρύλος θέλει τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει τον δράκο και να σώζει τη βασιλοπούλα. Κάθε άνοιξη στο µεσαιωνικό καρναβάλι Setmana Medieval γίνεται η σχετική αναπαράσταση.

    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Χαθείτε στα στενά του οικισµού και περπατήστε παράλληλα µε τα οχυρωµατικά τείχη του 14ου αιώνα µε τους 30 πύργους. Οι ξεναγήσεις που διοργανώνει το τοπικό γραφείο τουρισµού σάς δίνουν πρόσβαση σε έναν από αυτούς για να θαυµάσετε την θέα. Αν είστε φίλοι του κρασιού, κάντε µια στάση στον οινοπαραγωγικό συνεταιρισµό Agrobotiga Portell (Muralla de Sta. Tecla 54, cava-portell.com), που στεγάζεται σε ένα αρ νουβό κτίριο του 1919, για να αγοράσετε την περιβόητη cava, την ισπανική δηλαδή εκδοχή της σαµπάνιας.

Για φαγητό, επιλέξτε οπωσδήποτε το φιλόξενο εστιατόριο El Call de Montblanc (C. de Sant Josep 15, elcalldemontblanc.com) για να δοκιµάσετε µεταξύ άλλων µια διάσηµη τοπική λιχουδιά – την calçotada. Η γλυκύτατη ιδιοκτήτρια Κάρµεν θα σας δείξει πώς τρώγεται το calçot, μια διασταύρωση πράσου και κρεµµυδιού που τσιγαρίζεται και σερβίρεται µε την κρεµώδη σάλτσα «romesco» (έχει ως βάση κόκκινες πιπεριές και αµύγδαλα): φορώντας χάρτινη σαλιάρα για… προστασία, βουτάτε το calçot στη σάλτσα, γέρνετε το κεφάλι προς τα πίσω, ανοίγετε το στόµα και απολαµβάνετε το έδεσµα. Εμείς πάντως, αν και σίγουρα απογοητεύσαµε την κυρία Κάρµεν µε τον αριθµό των πράσων που καταφέραµε ο καθένας να φάμε, το καταδιασκεδάσαμε. Ευτυχώς που το κυρίως πιάτο περιλάµβανε κρέας, διαφορετικά µάλλον θα είχαµε µείνει νηστικοί.

CAMBRILS

Φρέσκο ψάρι και ηλιοβασίλεμα

Το κοσμοπολίτικο Cambrils, 8 χιλιόμετρα νότια του Salou, φημίζεται για τις παραλίες του, αλλά κυρίως για το φρέσκο ψάρι του.

     ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Η παραλιακή του περατζάδα κλέβει την παράσταση, αξίζει όμως πρώτα μια βόλτα στην Παλιά Πόλη με τα γραφικά και ήσυχα στενά της.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-7

H ψαριά της ημέρας στο Cambrils. (Φωτογραφία: © Cambrils Tourism Board)

Γύρω στις 4 με 5 το απόγευμα κάντε μια στάση στην ιχθυόσκαλα, για να δείτε το βραδινό σας να καταφθάνει με τις ψαρόβαρκες. Κατόπιν, αγναντέψτε τη θάλασσα από την ειδικά διαμορφωμένη προβλήτα, δείτε τον ήλιο να δύει και βέβαια γευτείτε ψάρι, tapas και καταλανικές σπεσιαλιτέ στα παραλιακά εστιατόρια.

ΑΛΛΕΣ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Με αφετηρία το Salou, µπορείτε να επισκεφθείτε τη La Pineda (8,2 χλµ., 16 λεπτά οδικώς), τη Valencia (249 χλµ., δυόµισι ώρες οδικώς) και βέβαια τη Βαρκελώνη (109 χλµ., µιάµιση ώρα οδικώς) , την οποία σίγουρα δεν θα εξαντλήσετε σε µία επίσκεψη. Το δικό µας ταξίδι «έκλεισε» εκεί, µε τους περισσότερους να ξεχύνονται για ψώνια και άλλους να προσπαθούν να χωρέσουν στις διαθέσιµες έξι ώρες τα πιο σηµαντικά αξιοθέατα – Museu Picasso, Casa Battlο, κ.ά. Αδύνατο, όσο αδύνατο είναι και να αφιερώσεις µόνο µία παράγραφο σε µια τόσο µαγευτική πόλη.

Costa Daurada: Διακοπές εκτός εποχής-8

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Στην Costa Daurada ταξιδέψαμε με το Travel Factory (Πατριάρχου Ιωακείμ 26Α, Αθήνα, τηλ. 210-9689659, 210-8990270 www.travel-factory.gr), που εκπροσωπεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europe Senior Tourism (www.europeseniortourism.eu) στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, διοργανώνοντας εκδρομές στη Χρυσή Ακτή για τους 55+ από 1 Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου. Τα πακέτα περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια, μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο του εξωτερικού, 7 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 3 & 4 αστέρων, πρωινό και βραδινό στο ξενοδοχείο, ελληνόφωνο ξεναγό και ταξιδιωτική ασφάλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή