Πτώση στην Ευρώπη λίγο πριν από την εκπνοή του έτους

Πτώση στην Ευρώπη λίγο πριν από την εκπνοή του έτους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες εμφάνισαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες. Λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου, ο όγκος συναλλαγών ήταν ελαττωμένος και δεν υπήρχαν ειδήσεις είτε σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα είτε από το πεδίο των μακροοικονομικών εξελίξεων. Το ζωηρό ενδιαφέρον για τα εμπορεύματα ευνόησε τον FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε με κέρδη οριακά της τάξεως του 0,03%. Αντιθέτως, στη Φρανκφούρτη ο XETRA DAX είχε πτώση 0,69%. Απώλειες εμφάνισαν στο κλείσιμό τους ο CAC 40 στο Παρίσι με -0,55%, στη Ζυρίχη ο SMI με -0,26%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,36% και στη Μαδρίτη ο IBEX με -0,71%. Υποχώρηση 0,8% είχε και ο δείκτης της υψηλής τεχνολογίας, αν και συνολικά από τις αρχές της χρονιάς έχει την καλύτερη επίδοση με άνοδο 19% εν συγκρίσει με άλλους κλαδικούς δείκτες. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έχει ενισχυθεί από τη 1η Ιανουαρίου κατά σχεδόν 8%.

Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο επικρατούσε κλίμα ευφορίας εν όψει της Πρωτοχρονιάς. Αν και ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, σημειώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον ειδικά για τις μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας. Ο δείκτης S&P αναμενόταν πως θα ολοκληρώσει το 2017 με τα υψηλότερα ετήσια κέρδη από το 2013. Από τις αρχές της χρονιάς έχει ανέλθει 20% χάρις στη δυναμική πορεία της αμερικανικής οικονομίας και στην αύξηση των εταιρικών κερδών. Αναλυτές προβλέπουν ότι το ενδιαφέρον για τις μετοχές των αμερικανικών ομίλων θα συνεχίσει και το 2018 και με την αρωγή της φορολογικής μεταρρύθμισης. Στις απογευματινές συναλλαγές, ο S&P είχε άνοδο 0,11% και ο Dow 0,21%.

Ευνοϊκά για τις αμερικανικές μετοχές χθες λειτούργησαν η ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων, οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και η εξασθένηση του δολαρίου. Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» ισχυρών νομισμάτων υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του των τελευταίων 4 εβδομάδων. Μια αποδυνάμωση του δολαρίου βελτιώνει τα έσοδα για τις αμερικανικές εταιρείες με παγκόσμιες δραστηριότητες. Το 2017 για το δολάριο εκτιμάται πως θα είναι από τις χειρότερες χρονιές σε διάστημα 10ετίας. Το ευρώ χθες ενισχύθηκε 0,5% στο 1,1944 δολ., σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 3,5 μηνών. Τέλος, στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του «μαύρου χρυσού» βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών. Το αργό Νέας Υόρκης είχε χθες πτώση 0,2% στα 59,55 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή