Σήμερα η τελική απόφαση για τη ΣΕΚΑΠ

Σήμερα η τελική απόφαση για τη ΣΕΚΑΠ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής κρίνεται η πτώχευση της ΣΕΚΑΠ. Οπως δήλωσε στην «Κ» o δικηγόρος της καπνοβιομηχανίας Αλέξανδρος Λυκουρέζος: «το Τελωνείο Ξάνθης την περασμένη Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2018 αποφάσισε να μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά, σε συνέχεια της επικύρωσης του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ από το Εφετείο Κομοτηνής. Ασκήσαμε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής όπου σήμερα θα γνωρίζουμε την απόφαση της προέδρου του Πρωτοδικείου Κομοτηνής. Εάν ληφθεί η προσωρινή διαταγή, όπως πιστεύουμε και ελπίζουμε, τότε θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το θέμα της εταιρείας ουσιαστικά και να λειτουργήσει. Αλλιώς τα προβλήματα θα είναι πάρα πολύ μεγάλα πλέον και θα μιλάμε για αναγκαστική πτώχευση της επιχείρησης».

Επίσης ο κ. Λυκουρέζος απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της εταιρείας εφόσον υπάρξει θετική απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα προσφύγουμε στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, με την απόφαση να προσδιορίζεται σε μία διετία αλλά τουλάχιστον η εταιρεία θα μπορεί να διακινεί και να εξάγει τα προϊόντα της». Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, με απόφασή του στις 8 Δεκεμβρίου 2017, επικύρωσε το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας. Η επιβολή προστίμου αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει με τροπολογία να απαλλάξει την επιχείρηση από την καταβολή του προστίμου, καθώς με «φωτογραφική» διάταξη προέβλεπε ότι πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποφασίστηκε η «υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας της εταιρείας». Παράλληλα, στο πλαίσιο των πρώτων ενεργειών του για την έναρξη της διαδικασίας, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης τον ορισμό του Σταύρου-Κωνσταντίνου Παπασπύρου ως νέου γενικού διευθυντή της ΣΕΚΑΠ.

Την ίδια ώρα έκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απηύθυνε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που αποστέλλεται στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία και αποτελεί οικονομικό και εργασιακό “πνεύμονα” για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».

Η ΣΕΚΑΠ πριν υποστεί τις τελωνειακές απαγορεύσεις παρήγε και έστελνε στη Ρωσία τσιγάρα όπως Aroma Rich, Continent, Nasha Marka, Donskoy Tabak, και το πιο γνωστό σήμα της, το Cooper.

Εξήγε επίσης τσιγάρα σε Τουρκμενιστάν, Πορτογαλία, Κόσοβο, Λιβύη, Ν. Κορέα και Ουκρανία. Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών για τη χρήση του 2015 (που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) ανήλθε στα 809.335.325 τεμάχια τσιγάρα, με το μερίδιό τους στον συνολικό όγκο πωλήσεων να είναι 59,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή