Καμία συναίνεση χωρίς κυβερνητική σύμπνοια η γραμμή της Ν.Δ.

Καμία συναίνεση χωρίς κυβερνητική σύμπνοια η γραμμή της Ν.Δ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εις επίρρωσιν της ξεκάθαρης θέσης της Ν.Δ. στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όπως έχει καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες, η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έκανε χθες νέα παρέμβαση δίνοντας το στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM, η κ. Μπακογιάννη κατέστησε σαφές πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία περίπτωση στο θέμα της ονομασίας της γείτονος, αν προηγουμένως δεν υπάρξει κυβερνητική σύμπνοια. «Είναι πρωτοφανές, με όποια ευρωπαϊκή δημοκρατική αντίληψη μπορεί να έχει κάποιος, να μπορεί να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι για ένα τέτοιο θέμα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων», υπογράμμισε η πρώην υπουργός, συμπληρώνοντας πως «η Νέα Δημοκρατία δεν θα καλύψει με την ψήφο της τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης». Η κ. Μπακογιάννη με την ίδια σκληρή γλώσσα προσέθεσε πως «είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει».

Η συγκεκριμένη γραμμή της Πειραιώς δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τελικής πτώσεως. Δεν είναι τυχαίο πως από τη Ν.Δ., με αφορμή το θέμα των Σκοπίων, μιλούν ακόμα και για εκλογές, καθώς θεωρούν αδιανόητο και κόκκινη γραμμή η αντιπολίτευση να πετάξει σωσίβιο σωτηρίας στην κυβέρνηση, όταν εκείνη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα και παίζει παιχνίδι εντυπώσεων με στόχο, όπως σημειώνουν, την πολιτική επιβίωση του κ. Καμμένου. Σε αυτό το τελευταίο ζήτημα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. αναρωτιούνται γιατί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ως βουλευτής της Ν.Δ. δεν είχε εκφράσει ποτέ καμία αντίρρηση στην εθνική γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή για «σύνθετη ονομασία erga onnes».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος Μαρία Σπυράκη, η οποία μιλώντας στον Ρ/Σ «Αλφα 9,89» έβαλε στο τραπέζι το θέμα των εκλογών ζητώντας ή ενιαία θέση ή κάλπες. «Δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια γνώμη και οι ΑΝΕΛ να έχουν διαφορετική. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μια ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «διαφορετικά πάμε σε εκλογές».

«Βαθιά διχασμένη»

Ηδη από τον περασμένο Μάιο, ο κ. Κουμουτσάκος με επερώτησή του προς τον κ. Κοτζιά είχε ζητήσει να μάθει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας. Αφορμή τότε είχαν σταθεί οι δηλώσεις του κ. Καμμένου περί δημιουργίας «ορθόδοξου τόξου στα Βαλκάνια». Ο κ. Κοτζιάς δεν είχε απαντήσει, με τον κ. Κουμουτσάκο να δηλώνει σήμερα πως η Ν.Δ. ορθώς άνοιξε το θέμα, καθώς είναι θεσμικά απαράδεκτο η κυβέρνηση της χώρας να εμφανίζεται διασπασμένη στο ζήτημα. Ο «γαλάζιος» τομεάρχης Εξωτερικών αναφέρει στην «Κ» ότι «η κυβέρνηση είναι βαθιά διχασμένη σε ένα μείζονος σημασίας εθνικό θέμα. Η αξιοπιστία και η δεσμευτικότητα της διαπραγματευτικής της θέσης είναι υποθηκευμένες όταν άλλα ισχυρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας». Προσθέτει ότι «η Ν.Δ. δεν θα λύσει το πρόβλημα πολιτικής σχιζοφρένειας της κυβέρνησης».

Πεπεισμένοι ότι το 2018 θα είναι έτος εκλογών, στη Ν.Δ. το οργανωτικό είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Μάλιστα, χθες υπήρξε σχετική σύσκεψη στην Πειραιώς των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, Θανάση Νέζη και Ελπιδοφόρου Παπανικολόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή