ΚΟΣΜΟΣ

Νόμο-ασπίδα για Νετανιάχου ψήφισε η ισραηλινή Βουλή

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Την τακτική της ισραηλινής αστυνομίας να συστήνει την άσκηση διώξεων στην εισαγγελία για περιπτώσεις προβεβλημένων υπόπτων περιστέλλει το νέο νομοθέτημα που ψήφισε η Εθνοσυνέλευση του Ισραήλ. Τον νόμο προώθησε το Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το οποίο κατηγορείται για προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό, μέλη της οικογένειάς του και στενούς του συνεργάτες.

Ο «νόμος συστάσεων», όπως λέγεται το νομοθέτημα, δεν θα επιτρέπει στην αστυνομία να συστήνει στην εισαγγελία την άσκηση δίωξης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης. Ο νόμος έχει επίσης ως στόχο του την πρόληψη διαρροών στον Τύπο για τις έρευνες αυτές. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε τον νόμο «ευθεία απειλή για τις προανακριτικές αρχές», που ευνοεί τη διαφθορά.

Υποστηρικτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι η ψήφισή του ήταν αναγκαία για την προστασία πολιτών, οι οποίοι γίνονται στόχοι αστυνομικών ερευνών, χωρίς να τους ασκούνται διώξεις. Οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται αναίτια διαπόμπευση.

Πλουσιοπάροχα δώρα

Ο Νετανιάχου έχει καταθέσει ενόρκως για την αποδοχή πλουσιοπάροχων δώρων από πάμπλουτους υποστηρικτές, καθώς και για μυστικές συνομιλίες που είχε με Ισραηλινό εκδότη, από τον οποίο φέρεται να ζήτησε συστηματικά θετική κάλυψη της κυβέρνησής του, προσφέροντας σε αντάλλαγμα βοήθεια εναντίον ενοχλητικού ανταγωνιστή του εκδότη.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ