Kέντρο επανένταξης για τζιχαντιστές

Kέντρο επανένταξης για τζιχαντιστές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Σε ένα κέντρο θεραπείας στο Ριάντ η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει ακραίους ισλαμιστές για την επανένταξή τους στην κοινωνία. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα αποτοξίνωσης προβλέπει ποδόσφαιρο, «ποδοσφαιράκι» και μπιλιάρδο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ, δέκα θεραπευτές υποδέχονται τον τζιχαντιστή με καφέ και χουρμάδες στο Συμβουλευτικό Κέντρο «Μοχάμεντ Μπι Ναΐφ», που βρίσκεται στα βόρεια της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για μια φυλακή που δεν πρέπει να αποκαλείται έτσι και στην οποία αντί να υπάρχουν κρατούμενοι φιλοξενούνται μεταμελημένοι. Στόχος είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους δυνάμει πιο ακραίους και επικίνδυνους πολίτες του βασιλείου. Γι’ αυτό άλλωστε το κέντρο είναι κάτι ανάμεσα σε ψυχιατρική κλινική, φυλασσόμενη κοινότητα διαμονής και ανοιχτή σωφρονιστική δομή. Από το 2004, όταν ιδρύθηκε το πρόγραμμα ως αντίδραση στο κύμα σοβαρών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα, συνολικά έχουν φιλοξενηθεί εκεί περίπου 3.700 άνδρες από τη Σαουδική Αραβία. Οι τρόφιμοι έχουν καταδικαστεί προηγουμένως από τη σαουδαραβική δικαιοσύνη για παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου, αλλά έχουν εξαγοράσει την ποινή τους.

Η πολύμηνη παραμονή στο κέντρο έχει στόχο τη σταδιακή επανένταξη στην κοινωνία. «Πρέπει να ξεπεράσουν το στίγμα του εγκληματία για να διευκολυνθεί η επανένταξή τους», εξηγεί ο κοινωνιολόγος Χαμίντ αλ Σαϊγκί, που εργάζεται στο κέντρο. Εκτός από ένα φυλάκιο στην είσοδο του κέντρου, δεν υπάρχει άλλο ένοπλο προσωπικό. Το τείχος που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις είναι πάντως τυλιγμένο σε σύρματα που εμποδίζουν την απόδραση. Συχνά η δομή του κέντρου μοιάζει με κατασκήνωση. Υπάρχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ενώ κατά μήκος του έχουν κατασκευαστεί κοιτώνες. Σε ένα από τα κτίρια υπάρχει μια μεγάλη, κλειστή πισίνα και σάουνα. Στην αίθουσα παίζουν χάντμπολ οι τρόφιμοι όταν έχει κακό καιρό, ποδοσφαιράκι, πινγκ πονγκ και μπιλιάρδο. Στο γυμναστήριο μπορούν να σηκώσουν βάρη ή να τρέχουν στους διαδρόμους, γράφει το Σπίγκελ.

Με 3.200 άνδρες η Σαουδική Αραβία θεωρείται η χώρα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μετά τη Ρωσία στο Ισλαμικό Κράτος, σε Συρία και Ιράκ. Το ένα τέταρτο εξ αυτών έχει ήδη επιστρέψει και έπειτα από κάθε απώλεια εδαφών, ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Από το 2014 έχουν πυκνώσει οι επιθέσεις εναντίον της σιιτικής μειονότητας αλλά και εις βάρος σουνιτών. Οι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις ενέργειες κατηγορούν το Ισλάμ στη Σαουδική Αραβία ως διεφθαρμένο, επειδή δεν στηρίζει το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αρχές έχουν συλλάβει χιλιάδες δυνάμει τρομοκράτες, τους έχουν καταδικάσει, ενώ έχουν προχωρήσει στην εκτέλεση κάποιων από αυτούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή