Αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000 της κοινοπραξίας Eni-Total στο τεμάχιο 6 και τον στόχο με την επωνυμία «Καλυψώ». Από τα μεσάνυχτα της 27ης Δεκεμβρίου, που έφθασε στο σημείο των ερευνών, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες ώστε το τρυπάνι του Saipem 12000 να αρχίσει το ταξίδι των 2.300 μέτρων προκειμένου να τρυπήσει τον βυθό και από εκεί να κατέβει σε μια απόσταση 12.000 ποδιών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το γεωτρύπανο θα πιάσει δουλεία την πρώτη του νέου έτους, με τη Λευκωσία να δείχνει αποφασιστικότητα έχοντας απέναντί της τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές και προκλήσεις. Σύμφωνα με επίσημες τοποθετήσεις, το έργο στο τεμάχιο 6 θα ολοκληρωθεί μέσα σε 35 ημέρες και αμέσως μετά το γεωτρύπανο θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για τη δεύτερη προγραμματισμένη γεώτρηση, στον στόχο με την επωνυμία «Σουπιά». Η άφιξη του γεωτρύπανου σήμανε το τέλος των προκαταρκτικών διαδικασιών από πλευράς αρμοδίων τμημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας. Οι τελευταίες πινελιές μπήκαν από την περασμένη Πέμπτη, με επισκέψεις αξιωματούχων της Δημοκρατίας και στελεχών των δύο εταιρειών. Αρμόδια πηγή μάς έλεγε πως τα πάντα είναι έτοιμα από πλευράς υποστηρικτικών υπηρεσιών σε θάλασσα και αέρα και ήδη πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές πτήσεις ελικοπτέρων αλλά και πλόες πλοίων που θα προσεγγίζουν τον χώρο της γεώτρησης τις επόμενες 35 ημέρες.

Από πλευράς θωράκισης του σημείου της γεώτρησης, ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο ζώνες ασφαλείας πέριξ του σημείου που βρίσκεται το γεωτρύπανο. Η πρώτη σε ακτίνα 500 μέτρων, εντός της οποίας απαγορεύεται η είσοδος τόσο από θάλασσα όσο και από αέρα, και η δεύτερη στα 5 ναυτικά μίλια όπου όσοι εισέρχονται θα εκτρέπουν την πορεία τους. Ενα επίσης σημαντικό στοιχείο της γεώτρησης στο τεμάχιο 6 είναι και η παρουσία για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας πλοίου ανοικτής θαλάσσης, το οποίο θα παραληφθεί από το Ισραήλ το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Το πλοίο θα πραγματοποιεί περιπολίες στην περιοχή επιδεικνύοντας τη σημαία.

Σε πολιτικό επίπεδο, η επικείμενη έναρξη του ερευνητικού προγράμματος προκαλεί ευφορία στη Λευκωσία, η οποία επεδίωκε η γεώτρηση να ξεκινήσει πριν από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση αποτύπωσε στην «Κ» ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος χαιρέτισε και καλωσόρισε την παρουσία του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ. Οπως μας είπε, για το 2018 είναι προγραμματισμένες τέσσερις ερευνητικές γεωτρήσεις, η πρώτη στο τεμάχιο 6, η δεύτερη στο τεμάχιο 3 και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 άλλες δύο γεωτρήσεις από την Exxon στο τεμάχιο 10. Ο υπουργός, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις, μας είπε: «Η γεώτρηση στο τεμάχιο 6 είναι η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τις σχέσεις μας με τις χώρες της περιοχής και με τις χώρες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ».

Οι εξελίξεις που καταγράφονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ συμπίπτουν με την παρουσία της τουρκικής πλατφόρμας στην περιοχή της Μεσογείου. Πάρα τις διακηρύξεις ότι η πλατφόρμα θα είχε ως τελικό προορισμό περιοχή εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αρμόδιες πηγές μάς έλεγαν ότι, χωρίς να υποτιμάται η τουρκική συμπεριφορά, η παρουσία των Τούρκων σε κυπριακά ύδατα δεν θα διαφοροποιήσει τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Λευκωσία είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, προτάσσοντας σε πρώτη φάση διπλωματικά και νομικά μέτρα. Επίσης αυτό το οποίο σημειώνεται με νόημα είναι η έντονη παρουσία που έχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πολεμικά μέσα, κυρίως της Γαλλίας, που στην κυπριακή πρωτεύουσα μεταφράζεται ως μια ένδειξη στήριξης του ερευνητικού προγράμματος της Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή