Αναδρομικό επίδομα θέρμανσης 15 εκατ. σε κατοίκους 9 νομών

Αναδρομικό επίδομα θέρμανσης 15 εκατ. σε κατοίκους 9 νομών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης αλλά… για την προηγούμενη περίοδο.

Με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου μέχρι και σήμερα θα πρέπει να πιστωθούν στους λογαριασμούς περίπου 100.000 δικαιούχων που ζουν στις περιοχές με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες συνολικά 15 εκατ. με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους προκειμένου να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης το οποίο έχει «κουρευτεί» κατά 50% για την περίοδο 2017-2018.

Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε κονδύλι ύψους 15 εκατ. αυτό δεν μπορεί να διατεθεί για τη νέα χειμερινή περίοδο, καθώς τόσο οι πιστωτές όσο και το οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους με την ανωτέρω δαπάνη. Ετσι αποφασίσθηκε το ποσό να διατεθεί αναδρομικά στους δικαιούχους των ορεινών κυρίως περιοχών.

Επί της ουσίας, η νέα απόφαση τροποποιεί αναδρομικά μόνο την επιδότηση για τις ορεινές περιοχές (Α΄ Ζώνη: Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) από τα 0,25 ευρώ στα 0,375 ευρώ και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το μάξιμουμ του επιδόματος διαμορφώνεται στα 750 ευρώ (επιπλέον 250 ευρώ) για άγαμους και στα 937,50 ευρώ (επιπλέον 312,50 ευρώ) για έγγαμους και μονογονεϊκές, αρκεί φυσικά οι εν λόγω δικαιούχοι να έχουν εξαντλήσει την επιδοτούμενη ποσότητα, η οποία είναι 2.000 λίτρα για άγαμους και 2.500 λίτρα για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες. 

Χθες δημοσιοποιήθηκε και η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης του φετινού χειμώνα, το οποίο όπως προαναφέρθηκε θα είναι μειωμένο κατά 50%. Το επίδομα θα δοθεί στα μέσα Φεβρουαρίου για όσους υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ για όσους υποβάλουν αργότερα αιτήσεις το ποσό θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους τον Ιούνιο. Με βάση τους υπολογισμούς το επίδομα διαμορφώνεται στα 0,125 ευρώ ανά λίτρο από 0,25 ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος. Πάντως, τις τελευταίες μέρες καταγράφονται αυξητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σπάζοντας το φράγμα του 1 ευρώ/λίτρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, σε 20 νομούς της χώρας η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται πάνω από το 1 ευρώ/λίτρο, ενώ όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς καυσίμων, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στις εν λόγω περιοχές –κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας– η τιμή φτάνει ακόμα και στο 1,20 ευρώ/λίτρο. 

Η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στις Κυκλάδες με 1,139 ευρώ/λίτρο, ενώ στα Δωδεκάνησα η μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1,067 ευρώ/λίτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή