Η Αίγυπτος θέλει να γίνει ενεργειακός κόμβος

Η Αίγυπτος θέλει να γίνει ενεργειακός κόμβος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αίγυπτος θα εγκαινιάσει τις επόμενες μέρες μια νέα προβλήτα μήκους 2,5 χιλιομέτρων στον Κόλπο του Σουέζ για δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάνοντας σημαντικό βήμα προς τον στόχο να καταστεί σημαντικός περιφερειακός ενεργειακός κόμβος έως το 2021. Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία SUMED, που κατασκευάζει την προβλήτα, έχει επενδύσει 352 εκατ. ευρώ για την επέκταση των εγκαταστάσεων ελλιμενισμού των δεξαμενοπλοίων. Η SUMED, υπενθυμίζεται, είναι επί δεκαετίες διαχειριστής δύο αγωγών που φέρουν αέριο από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο.

Η νέα προβλήτα θα διαθέτει τρεις θέσεις αγκυροβολίας, όπου θα μπορούν να δένουν δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Αίγυπτος έχει χτίσει αποθήκες καυσίμων πλοίων κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, ενώ αυξάνει συνεχώς την ικανότητα διύλισης των εγκαταστάσεών της. Η χώρα διαθέτει εκτεταμένο διεθνικό δίκτυο αγωγών και δύο ανενεργούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου που περιμένουν να εξάγουν αέριο άμα τη αφίξει του. Μπαράζ ανακοινώσεων περί νέας παραγωγής αερίου και επέκτασης των υποδομών έχουν επιταχύνει την υλοποίηση του σχεδίου.

Η ιταλική βιομηχανία πετρελαίου και αερίου ΕΝΙ τον Δεκέμβριο άντλησε και παρέδωσε τα πρώτα κυβικά μέτρα αερίου από το τεράστιο υποθαλάσσιο κοίτασμα του οικοπέδου «Ζορ». Ομοίως, η British Petroleum (BP) από ένα άλλο κοίτασμα, το «Ατόλ», βορειοδυτικά της Αλεξάνδρειας, κάτω από το «Ζορ». Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει διακηρύξει ότι στόχος της ενεργειακής πολιτικής της χώρας είναι η μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Θα πρέπει, όμως, να υπερνικήσει ορισμένα τεχνικά εμπόδια. Ενώ όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο φθηνότερος τρόπος να εξάγουν πετρέλαιο οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες είναι μέσω των δύο ανενεργών υγροποιητηρίων της Αιγύπτου, την κατάσταση περιπλέκουν η απουσία κοινού πολιτικού και νομικού πλαισίου λειτουργίας των χωρών της περιοχής. Στις 20 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου είχε επισκεφθεί την Κύπρο, όπου συζήτησε την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από το οικόπεδο «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο. Μια δεύτερη λύση θα μπορούσε να είναι η αντιστροφή της τωρινής ροής του αγωγού Ισραήλ – Αιγύπτου, ώστε να πηγαίνει από το Ισραήλ στα αιγυπτιακά υγροποιητήρια. Το σχέδιο αυτό κόλλησε λόγω έριδας που ξέσπασε για αέριο που δεν παρέδωσε η Αίγυπτος μετά το 2012.

Εναλλακτικά σχέδια για αγωγούς όπως μέσω Τουρκίας, Ελλάδας ή Ιταλίας, υπάρχουν, αλλά θεωρούνται απαγορευτικά λόγω κόστους. Οπως δήλωσε αναλυτής ενέργειας στο Reuters, «η Αίγυπτος είναι η λιγότερο κακή υποψηφιότητα. Προχωράει δε πολύ γρήγορα, κάτι που της δίνει προβάδισμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή