Πιέσεις για αύξηση μισθών στη Γερμανία

Πιέσεις για αύξηση μισθών στη Γερμανία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιθανότητα απεργιακών κινητοποιήσεων το 2018 στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αυξημένη, σύμφωνα με εκτίμηση της Deutsche Welle. Δεδομένης της σταθερής ανοδικής πορείας της οικονομίας, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ανεβάζουν τον πήχυ των διεκδικήσεών τους. Παρότι το 2018 θα υπάρχουν λιγότερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλάδους της βαριάς βιομηχανίας, αναμένονται εντάσεις. Η αρχή πρόκειται να γίνει με το ισχυρό συνδικάτο μεταλλουργών IG Metall, στο οποίο είναι μέλη και εργάτες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της κατασκευής μηχανημάτων.

Σε δύο γύρους διαπραγματεύσεων που έχουν προηγηθεί, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία – κυρίως στο θέμα του ωραρίου εργασίας. Το συνδικάτο διεκδικεί για τα 3,9 εκατ. μέλη του μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 28 ώρες και μισθολογικές αυξήσεις κατά 6%. Οι διεκδικήσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στους εργοδότες εξαιτίας και των προβλεπόμενων ελλείψεων εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Το συνδικάτο IG Metall προανήγγειλε ήδη μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 Ιανουαρίου, οι οποίες τον Φεβρουάριο πρόκειται να εξελιχθούν σε ευρύτατες και δυναμικές απεργίες αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα που έχουν τεθεί. Υψηλές είναι και οι απαιτήσεις του συνδικάτου του κατασκευαστικού κλάδου IG BAU που εκπροσωπεί 700.000 εργαζομένους. Πέρα από αυξήσεις μισθών κατά 6%, το συνδικάτο ζητεί 13ο μισθό για όλους και καταβολή οδοιπορικών για τους εργαζομένους που μετακινούνται στο πλαίσιο της εργασίας τους.

Tο καλοκαίρι του 2018 προγραμματίζονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη χημική βιομηχανία και τον Σεπτέμβριο οι αντίστοιχες των γερμανικών σιδηροδρόμων. Το 2018 θα κλείσει με τις διαπραγματεύσεις για τους 900.000 δημόσιους υπαλλήλους των γερμανικών κρατιδίων, oι οποίες αναμένεται να γίνουν τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή