Ανάπτυξη από 2,3% έως 2,6% αναμένεται το 2018 στην Ευρωζώνη

Ανάπτυξη από 2,3% έως 2,6% αναμένεται το 2018 στην Ευρωζώνη

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται και το 2018, διατηρώντας ψηλά τον πήχυ, ύστερα από τις ικανοποιητικές επιδόσεις που πέτυχαν το 2017. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν 34 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, στηρίζοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις τους στις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην εγχώρια αγορά εργασίας και στην πιθανότητα υιοθέτησης περισσότερο ευρωπαϊκής πολιτικής. Η οικονομική πορεία της Ευρωζώνης πιθανώς να κινδυνεύσει από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ιταλία, που πρόκειται να γίνουν στις 4 Μαρτίου 2018.

Δημοσκόπηση

Οι 31 από τους 34 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση των Financial Times θεωρούν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα βαδίσει σε ρυθμό 2,3% το 2018. Μια μικρή μειοψηφία διαβλέπει ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ξεπερνώντας και το 2,6%. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ενισχυθεί φέτος κατά 2,4%.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα έχει τερματίσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του 2018, ακόμα και αν ο πληθωρισμός εξακολουθήσει να κινείται κάτω από τον στόχο της που είναι «κοντά στο 2%». Υπενθυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώζωνη κινήθηκε τον Νοέμβριο στο 1,5%, ενώ η ΕΚΤ δεν αναμένει άνοδο κοντά στο 2% νωρίτερα από το 2019.

«Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα επιταχυνθεί το 2018 λόγω της πολιτικής σταθερότητας, των μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής», σχολίασε ο Αλμπέρτο Γκάλο, διαχειριστής χαρτοφυλακίων και επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Algebris Investments.

Ευρωπαϊκός Νότος

Καθοριστικό ρόλο στις ισχυρές επιδόσεις της Ευρωζώνης μέσα στο 2017 διαδραμάτισε η ισχυρή ανάπτυξη του ευρωπαϊκού Νότου. Μετά την κρίση δημοσίου χρέους την περίοδο 2011-2014, χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ήταν παγιδευμένες σε υποτονικές επιδόσεις και άρχισαν να ανακάμπτουν δυναμικά μόνον από τα τέλη του 2016. Πολλοί οικονομολόγοι εξεπλάγησαν από την ενίσχυση της δραστηριότητας στον ευρωπαϊκό Νότο το 2017. Το 2016, η ανάπτυξη είχε περιοριστεί στο 1,7% και οι εκτιμήσεις για το 2017 δεν ξεπερνούσαν το 1,47%, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.

Φέτος, η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας ενισχύει την οικονομική προοπτική της χώρας όχι μόνον λόγω των δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας αλλά και της γενικότερης ατζέντας της κυβέρνησης που στηρίζει την Ε.Ε. και το ευρώ. Στην Ιταλία, η οικονομία αναπτύσσεται επί 13 συναπτά τρίμηνα, ανακάμπτοντας από τη μεγαλύτερη ύφεση κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Εντούτοις, η υψηλή δημοφιλία του Κινήματος των 5 Αστέρων στην Ιταλία, ενός από τα πιο μεγαλύτερα ευρωσκεπτιστικά κόμματα στην Ε.Ε., προβληματίζει τους οικονομικούς αναλυτές. Στις προτάσεις του Κινήματος των 5 Αστέρων περιλαμβάνεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στο ευρώ.

Θετική εξέλιξη ο μεγάλος συνασπισμός

Ο σχηματισμός ενός νέου μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία θα ήταν θετική εξέλιξη για την οικονομία της χώρας αλλά και για την Ευρωζώνη. Αυτήν την άποψη μοιράζονται οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times. Θεωρούν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα ταχθούν υπέρ της ατζέντας του Γάλλου προέδρου Μακρόν για την οικονομική ενοποίηση στην Ευρωζώνη. Θετικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν, επίσης, προτάσεις για περικοπές στη φορολογία των νοικοκυριών, ιδιαίτερα στα χαμηλά εισοδήματα, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια κατανάλωση στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. «Συν τοις άλλοις, η θετική στάση της Γερμανίας για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη με στόχο τη μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση θα βοηθήσει στη σταθερότητα της περιοχής», σχολιάζει η Τζένιφερ Μακ Κέουν, επικεφαλής οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία Capital Economics.

Επί του παρόντος γίνονται συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η τέταρτη θητεία τίθεται εν αμφιβόλω μετά την κατάρρευση των συνομιλών, την περασμένη εβδομάδα, με τη Χριστιανική Ενωση, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους. Οι επαφές των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες ξεκίνησαν αμέσως μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή