Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/12/17)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο δισ. η χρηματοδότηση του ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Χρονιά-ρεκόρ ήταν το 2017 σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ελλάδα, που ανήλθαν στα 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που διοχετεύθηκε ποτέ στη χώρα, μεγάλο μέρος του οποίου είναι δάνεια που δίδονται σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσω ελληνικών τραπεζών με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται ότι το 2016 το ύψος της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ ανήλθε στο 1,6 δισ. ευρώ και το 2015 στα 900 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο της χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΤΕπ το 2017 ήταν δάνεια 872 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος γενική ρευστότητα (global loans) αλλά και 440 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του εμπορίου (trade finance facility). Η βοήθεια της ΕΤΕπ επεκτείνεται και στη στήριξη των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το EquiFund, το ταμείο Υποδομών και στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ.

Ευθύνες στην Πειραιώς για ΕΒΖ επιρρίπτει ο κ. Αλέξης Χαρίτσης

Ευθύνες στην πιστώτρια τράπεζα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που έχει αφήσει απλήρωτους χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς για την παραγωγή του 2017, επέρριψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και δήλωσε στο ΑΠE ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μείνει ζωντανή η βιομηχανία και η παραγωγή ζάχαρης. Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε «ότι αυτές τις μέρες, χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι με αποκλειστική ευθύνη της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία αρνείται να παράσχει στην ΕΒΖ την απαραίτητη κεφαλαιακή διευκόλυνση».

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αντικειμενικές

Τους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων καλεί το υπουργείο Οικονομικών μέσω της Διαύγειας, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τις αντικειμενικές αξίες. Οι εκτιμητές που θα αναλάβουν το έργο θα πρέπει, το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, να παραδώσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών 13.000 νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια. Βέβαια, οι εκτιμητές υποστηρίζουν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Επί της ουσίας, ιδιώτες καλούνται να παρουσιάσουν νέες τιμές σε τρεις μήνες, όταν το ίδιο το υπουργείο δεν τα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια.

Απαράδεκτες εργοδοτικές πρακτικές

Περιορισμένο μεν, πανελλαδικής εμβέλειας δε, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς το φαινόμενο οι εργοδότες να πληρώνουν το επίδομα Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους και στη συνέχεια να το ζητούν πίσω. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΓΣΕΕ, εργαζόμενοι σε εργολάβο καθαρισμού μεγάλου συγκοινωνιακού φορέα στη Βόρεια Ελλάδα εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν τον πρώτο μισθό και την αναλογία δώρου στο «μαύρο ταμείο» του εργοδότη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες της συνομοσπονδίας, στη λίστα των παραβατών βρίσκονται εργολαβικές εταιρείες, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, καταστήματα εστίασης, καφέ.

Οι «χριστουγεννιάτικες αγορές» της Grivalia

Tις «χριστουγεννιάτικες αγορές» της πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα και η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία συνέχισε την επενδυτική της δραστηριότητα, αποκτώντας δύο ακίνητα εμπορικών χρήσεων, αντί συνολικού τιμήματος 6,8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά ενός διατηρητέου κτιρίου νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στο κέντρο του Πειραιά (Γρ. Λαμπράκη 101 και Βασ. Γεωργίου), αντί ποσού 4,14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.530 τ.μ., που φιλοξενεί εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα, αγόρασε ένα αυτοτελές εμπορικό κτίριο στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας (Χαρ. Τρικούπη 152), αντί ποσού 2,65 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 930 τ.μ. και είναι πλήρως μισθωμένο στην αλυσίδα Marks & Spencer. Με τις κινήσεις αυτές, η Grivalia Properties επιβεβαιώνει τη μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται στην αγορά σύγχρονων εμπορικών καταστημάτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές υψηλής εμπορικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή