Ξεχωριστά εδέσματα: Παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα φαγητά ανά τον κόσμο

Ξεχωριστά εδέσματα: Παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα φαγητά ανά τον κόσμο

6' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που η συζήτηση πηγαίνει στη μαγειρική κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, οι λεπτομέρειες ποικίλουν, αλλά η κεντρική ιδέα είναι παντού ίδια: Το γεύμα με οικογένεια και φιλικά πρόσωπα είναι προάγγελος ευημερίας για το νέο έτος. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά συνηθισμένα πρωτοχρονιάτικα φαγητά από διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, καθώς και κάποιες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πού μπορείτε να τα μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

1) Hoppin’ John, Νότια Αμερική

Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μια πολύ σημαντική γαστρονομική παράδοση στον αμερικανικό νότο. Πρόκειται είτε για μπιζέλια, είτε για μαυρομάτικα φασόλια (που συμβολίζουν νομίσματα), συνοδευόμενα από ρύζι και πολλές φορές, λάχανα ή άλλα μαγειρεμένα λαχανικά. Το πράσινο άλλωστε, είναι το χρώμα του χρήματος (δολάριου) στην Αμερική. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, η άλλη εναλλακτική λύση που χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό είναι το καλαμποκόψωμο, το οποίο έχει το χρώμα του χρυσού. Ο κόσμος πιστεύει ότι το συγκεκριμένο γεύμα θα φέρει καλή τύχη για το νέο έτος.

Υπάρχουν πολλά λαογραφικά στοιχεία παράδοσης τα οποία αναφέρονται στην ιστορία του πιάτου, αλλά το πιθανότερο είναι πως το Hoppin’ John προέρχεται από την Αφρική και τη Δυτική Ινδία και έφτασε για πρώτη φορά στην Αμερική εξαιτίας των σκλάβων που υπήρχαν τότε. Η πιο παλιά συνταγή για το γεύμα χρονολογείται στο 1847, στο βιβλίο της Σάρα Ρούτλεντζ, «The Carolina Housewife» (Η σπιτονοικοκυρά της Καρολίνα) και από τότε, έχουν μαγειρευτεί πολλές διαφορετικές εκδοχές της από επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες μάγειρες.

Το πιάτο πήρε το όνομά του στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα και αποτελεί ένα πραγματικό σήμα κατατεθέν για τη μαγειρική στην εν λόγω περιοχή. Επομένως, η κατανάλωσή του είναι συνηθέστερη εκεί πέρα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν το προτιμούν και σε άλλες περιοχές.

2) Δώδεκα σταφύλια, Ισπανία

Οι Ισπανοί την παραμονή της πρωτοχρονιάς μαζεύονται στην πλατεία Πουέρτα Ντε Σολ της Μαδρίτης, όπου και υποδέχονται τον καινούργιο χρόνο μπροστά στο καμπαναριό της πόλης.

Τόσο όσοι είναι στην πλατεία, όσο και αυτοί που είναι σπίτια τους, συμμετέχουν σε ένα ασυνήθιστο έθιμο: Μόλις το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα, τρώνε από ένα σταφύλι σε κάθε χτύπημα της καμπάνας. Μερικοί μπαίνουν ακόμα και στον κόπο να προετοιμάσουν τα σταφύλια τους, να βγάλουν για παράδειγμα τα κουκούτσια, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί γίνεται όταν έρθει η ώρα, να μπορούν να συγχρονίσουν σε τέλειο βαθμό την κατανάλωση σταφυλιών με τα χτυπήματα της καμπάνας.

Το έθιμο ξεκίνησε στα τέλη του 20ού αιώνα και υπαίτιοι για τη διάδοσή του είναι οι παραγωγοί σταφυλιού στο νότιο μέρος της χώρας. Από τότε, το έθιμο έχει διαδοθεί σε πολλά Ισπανόφωνα έθνη.

Όσοι βρεθούν στη Μαδρίτη κατά την αλλαγή του χρόνου, μπορούν να κατευθυνθούν στην Πουέρτα Ντε Σολ, καθώς η πλατεία που είναι γεμάτη με μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά, είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να περάσουν την αλλαγή του χρόνου όσο πιο ευχάριστα γίνεται.

3) Tamales, Μεξικό

Η πίτα Tamales είναι στην ουσία ζύμη καλαμποκιού με γέμιση κρέατος, τυριού και άλλων γευστικών μπαχαρικών, τυλιγμένα σε φύλλα μπανάνας ή καλαμποκιού.  Το Ταμάλες εμφανίζεται στα σπίτια του Μεξικού όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά τα Χριστούγεννα, αποκτά πραγματικά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε πολλές οικογένειες, ομάδες γυναικών συγκεντρώνονται για να φτιάξουν εκατοντάδες από αυτές τις μικρές πίτες, με την κάθε μία να αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι από τη μαγειρική διαδικασία, ώστε στο τέλος να μοιράσουν τα εδέσματα στην υπόλοιπη οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές τους. Την πρωτοχρονιά, σερβίρεται συχνά με τη σούπα Μενούντο, ένα είδος πατσά με αλεσμένο καλαμπόκι που είναι ιδανικό για να καταπραΰνει το χανγκόβερ ή αλλιώς τη μέθη.

Όσοι ζουν σε πόλεις με έντονο το μεξικανικό στοιχείο, δεν θα δυσκολευτούν να βρουν εστιατόρια που πουλάνε τις πίτες ταμάλες.

4) Oliebollen, Ολλανδία

Στην Ολλανδία, οι τηγανιτές κροκέτες λαδιού, γνωστές ως Oliebollen, πωλούνται σε καντίνες και καταναλώνονται παραδοσιακά την παραμονή της πρωτοχρονιάς και σε ειδικά εορταστικά φεστιβάλ. Είναι κροκέτες που μοιάζουν αρκετά και με ντόνατ και φτιάχνονται ρίχνοντας δύο κουταλιές ζύμης σε μια φριτέζα γεμάτη με καυτό λάδι, ενώ στη συνέχεια πασπαλίζονται με ζάχαρη.

Αν λοιπόν βρεθείτε στο Άμστερνταμ, να είστε σε επιφυλακή για τα Oliebollen.

5) Marzipanschwein ή αλλιώς Glücksschwein, Αυστρία και Γερμανία

Η Αυστρία και ο γείτονάς της στα Βόρεια, η Γερμανία, αποκαλούν την παραμονή της πρωτοχρονιάς ως «Sylvesterabend», το οποίο σημαίνει «παραμονή της ημέρας του άγιου Σιλβέστρου». Οι Αυστριακοί πίνουν ποντς κόκκινου κρασιού με κανέλα και μπαχαρικά. ενώ τρώνε γουρουνόπουλο γάλακτος και διακοσμούν το εορταστικό τους τραπέζι με μικρά γουρουνάκια φτιαγμένα από αμυγδαλόπαστα, τα λεγόμενα  Marzipanschwein.

Τα γουρούνια που εικάζεται πως φέρνουν καλοτυχία, αποκαλούμενα και ως Glücksschwein, είναι συνηθισμένο θέαμα τόσο στην Αυστρία, όσο και στη Γερμανία.

6) Νουντλς Soba, Ιαπωνία

Στα σπίτια της Ιαπωνίας, οι οικογένειες τρώνε soba νουντλς μαύρου σιταριού, ή αλλιώς toshikoshi soba, τα μεσάνυχτα της αλλαγής του χρόνου, με σκοπό να αποχαιρετίσουν τον παλιό χρόνο και να υποδεχτούν τον καινούργιο. Η παράδοση χρονολογείται πίσω στον 17ο αιώνα. Τα μακριά σε μέγεθος μακαρόνια νουντλς συμβολίζουν τη μακροζωία και την ευημερία.

Σύμφωνα με ένα άλλο έθιμο που λέγεται mochitsuki, φιλικές παρέες και οικογένειες ξοδεύουν τον χρόνο τους την παραμονή της πρωτοχρονιάς παρασκευάζοντας ζύμη για να φτιάξουν γλυκιές ρυζογκοφρέτες. Πλένουν, μουλιάζουν και αχνίζουν το γλυκό και κολλώδες ρύζι ώστε να το μετατρέψουν σε μια μαλακή μάζα. Μετά, παίρνουν κομμάτια αυτής της μαζας και φτιάχνουν μικρά ψωμάκια ρυζιού που τρώνε ως επιδόρπιο.

Αν είστε στο Τοκίο, μη χάσετε την ευκαιρία για να δοκιμάστε Νουντλς soba.

7) Χριστουγεννιάτικες πίτες, σε όλο τον κόσμο

Το έθιμο της πίτας για την πρωτοχρονιά συναντάται σε πάμπολλες χώρες όλου του κόσμου. Στην Ελλάδα υπάρχει η Βασιλόπιτα, στη Γαλλία το galette des Rois, στο Μεξικό το Rosca de Reyes, ενώ η Βουλγαρία προτιμά τη banitsa.

Όπως και στην Ελλάδα, στις περισσότερες πίτες κρύβεται κάποιου είδους χρυσό νόμισμα, το οποίο θα σηματοδοτήσει μια καλότυχη χρονιά για οποίον το βρει στο κομμάτι του.

8) Cotechino con lenticchie, Ιταλία

Οι Ιταλοί γιορτάζουν την παραμονή της νέας χρονιάς μαζί με τη γιορτή του αγίου Σιλβέστρου. Συχνά ξεκινάνε τους εορτασμούς με ένα παραδοσιακό Cotechino con lenticchie, ένα πιάτο που πρακτικά είναι λουκάνικο με φακές, που πιστεύεται πως φέρνει καλοτυχία (οι φακές αντιπροσωπεύουν τα λεφτά και την καλή τύχη), ενώ σε κάποια σπίτια, καταναλώνονται και zampone, δηλαδή πόδια γουρουνιού.

Το γεύμα κλείνει με chiacchiere, κροκέτες τηγανητής ζύμης που ζυμώθηκαν σε μέλι και ζάχαρη. Τα πιάτα αυτά κατάγονται από τη Μοντένα, αλλά συναντώνται κατά μήκος και πλάτος όλης της χώρας.

9) Παστή ρέγκα, Πολωνία και Σκανδιναβία

Καθότι η ρέγκα υπάρχει σε αφθονία στην Πολωνία και σε μέρη της Σκανδιναβίας και εξαιτίας του ασημένιου χρώματός της, πολλά άτομα σε αυτά τα δύο έθνη την τρώνε με την αλλαγή του χρόνου, ώστε να έχουν ευημερία για ολόκληρη τη διάρκεια του νέου έτους. Κάποιοι συνδυάζουν την παστή ρέγκα με σάλτσα μπεσαμέλ, ενώ άλλοι με κρεμμύδια.

Μια ιδιαίτερη εκδοχή του πιάτου στην Πολωνία που λέγεται Sledzie Marynowane, απαιτεί ο μάγειρας να μουλιάσει ολόκληρες ρέγκες σε νερό για 24 ώρες και μετά να τις στοιβάξει σε ένα βαζάκι με κρεμμύδια, μπαχαρικά, ζάχαρη και λευκό ξύδι.

Οι Σκανδιναβοί πάλι, συνήθως θα βάλουν τη ρέγκα σε μικτές ποικιλίες θαλασσινών και κρεατικών, που περιλαμβάνουν παστά και καπνιστά ψάρια, καθώς και πατέ και κεφτέδες.

10) Kransekage, Δανία και Νορβηγία

Η τούρτα Kransekage, που σημαίνει κυριολεκτικά «τούρτα γιρλάντα», είναι μια τούρτα-πύργος που σχηματίζεται από πολλά ομόκεντρα δαχτυλίδια τούρτας, τα οποία ολοένα και μικραίνουν, όσο ανεβαίνουμε από τη βάση στην κορυφή. Η τούρτα φτιάχνεται από αμυγδαλόπαστα, ενώ συχνά έχει ένα μπουκάλι κρασί ή το αλκοολούχο ποτό «Aquavit», ενώ διακοσμείται με στολίδια, σημαίες, ακόμα και βαρελότα.

Πηγή: CNN, Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή