Ιατροφιλόσοφοι και ηγέτες-τέρατα

Ιατροφιλόσοφοι και ηγέτες-τέρατα

Κύριε διευθυντά

Με τον τίτλο «Μεγαλοφυΐα και παράνοια» στις 14-12-2017 δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» επιστολή του καρδιολόγου γιατρού κ. Ι. Γεωργίου. Ο διακεκριμένος επιστήμονας και λόγιος συνεχίζει την ωραία ελληνική παράδοση των ιατροφιλοσόφων. Πολλοί γιατροί και στη χώρα μας, Καρκαβίτσας, Μάρκος Αυγέρης, Γυφτοδήμος κ.ά., υπήρξαν έξοχοι λογοτέχνες και περιωπής διανοούμενοι. Από τους ξένους γιατρούς αναφέρω ενδεικτικά τον «τίγρη» της Γαλλίας Κλεμανσό και από την Αγία Ρωσία του παρελθόντος τον Αντον Τσέχοφ. Η επιχειρηματολογία της επιστολής είναι αφοπλιστική γιατί είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά από τις σκέψεις των αρχαίων Ελλήνων γιατρών και φιλοσόφων, αλλά και από τη σύγχρονη ψυχιατρική. Η τρέλα συγγενεύει με τη μεγαλοφυΐα και είναι είδος μορφής της. Το θλιβερό όμως και επικίνδυνο είναι ότι, ενώ η τρέλα στον γενικότερο καλλιτεχνικό τομέα έδωσε αριστουργήματα, στην πολιτική έδωσε πάντα τέρατα!

Νέρων, Καλιγούλας, Μουσολίνι, Χίτλερ υπήρξαν επάρατοι παράφρονες. Σχετικά με τις σωματικές και ψυχικές αρρώστιες των δημοσίων και επωνύμων ανδρών που κυβέρνησαν τον κόσμο υπάρχει ένα κλασικό βιβλίο ψυχιάτρου, με τον τίτλο «Οι άρρωστοι που μας κυβερνούν». Η πολιτική εξουσία πρέπει να είναι, εκτός των άλλων, και παιδαγωγία του λαού. Ο εξουσιαστής όμως, κατεχόμενος από την αλαζονεία της εξουσίας, καταντά σχιζοφρενής, καταπιεστής και δεσπότης.

Γ. Σταραντζής, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο ΣΤΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή