ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι: Παράλογο ο Πουτζντεμόν να θέλει να κυβερνήσει από το Βέλγιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, χαρακτήρισε σήμερα «παράλογο» το γεγονός ότι ο καθαιρεθείς Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται σε αυτοεξορία στις Βρυξέλλες, θέλει να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα εξ αποστάσεως από το Βέλγιο. 

«Είναι παράλογο να προσποιείται ότι είναι πρόεδρος μιας περιφέρειας, ενώ ζει στο εξωτερικό και ακόμη πιο παράλογο να προσποιείται ότι ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου από το εξωτερικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραχόι στους δημοσιογράφους, μία εβδομάδα μετά την επικράτηση των αυτονομιστικών κομμάτων στις τοπικές εκλογές και την εκ νέου ανανέωση της πλειοψηφίας τους τους στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο.

Επιπλέον, ο Ραχόι ανακοίνωσε πως η πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου θα λάβει χώρα στις 17 Ιανουαρίου, ενώ ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας για την εκλογή περιφερειακού προέδρου θα διεξαχθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. 

Το κόμμα του Πουτζντεμόν είναι αυτό που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους των οπαδών της ανεξαρτησίας στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, με τους υποστηρικτές του ακολούθως να εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος εξ αποστάσεως για τη θέση του επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης.

Το δεύτερο σε ψήφους αυτονομιστικό κόμμα, η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), τον καλεί αντίθετα να επιστρέψει στη χώρα, όπου είναι ωστόσο πιθανό να συλληφθεί και να φυλακισθεί, όπως συνέβη με τον επικεφαλής της ERC, Οριόλ Ζουνκέρας.

Αμφότεροι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «εξέγερση» και «αποσχιστική δράση», όπως και περίπου είκοσι ακόμη αυτονομιστές ηγέτες, για τον ρόλο τους στην απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας, το κοινοβούλιο της οποίας την κήρυξε ανεξάρτητο κράτος στις 27 Οκτωβρίου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ