Η Ελλάδα που αντιστέκεται

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονιά γεμάτη με χρυσές, ασημένιες, και χάλκινες επιτυχίες ήταν το 2017 για τον ελληνικό αθλητισμό. Μεγάλοι πρωταγωνιστές η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Λευτέρης Πετρούνιας, με τον Ανδρέα Βαζαίο να συμπληρώνει την… τριλογία. Αυτό, όμως, που δίνει ελπίδες για περισσότερες επιτυχίες τη νέα –και όχι μόνο– χρονιά είναι οι εντυπωσιακές εμφανίσεις αθλητών και αθλητριών μας που αγωνίζονται στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

«Ονειρεμένο» ήταν το 2017 για την Κατερίνα Στεφανίδη. Η ολυμπιονίκης κατέκτησε 15 πρωτιές σε 16 αγώνες. Πρώτη στον κόσμο και στην Ευρώπη, πρόσθεσε στη συλλογή της το διαμάντι του Ντάιαμοντ Λιγκ και ψηφίστηκε ως η κορυφαία αθλήτρια της Γηραιάς Ηπείρου. Το πανελλήνιο ρεκόρ (4,91) αποτέλεσε το… κερασάκι στην τούρτα των διακρίσεων.

Τα μετάλλια του ελληνικού στίβου δεν… σταμάτησαν στη «Μεγάλη» Αικατερίνη. Ο Κώστας Φιλιππίδης κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού. Ο πρωταθλητής του επί κοντώ, όμως, τραυματίστηκε σοβαρά σε μία κακοτεχνία του ΟΑΚΑ και δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο. Ο Μίλτος Τεντόγλου πρώτευσε στο μήκος, στο ευρωπαϊκό νέων. Ο Γιάννης Κυριαζής ήρθε δεύτερος στον ακοντισμό, στο ευρωπαϊκό νέων και 6ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών και η Βούλα Παπαχρήστου αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια Ευρώπης στο ευρωπαϊκό κλειστού (τριπλούν).

«Χρυσή» ήταν η χρονιά και για τον Λευτέρη Πετρούνια. Ο ολυμπιονίκης των κρίκων, επίσης, είχε μόνο πρωτιές, με τα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό να αποτελούν τα ωραιότερα… κοσμήματα της φετινής του συλλογής.

Με δύο ασημένια ευρωπαϊκά μετάλλια (200 μ. ατ., 200 μ. πετ.), σε 25άρα πισίνα και πανελλήνια ρεκόρ ολοκλήρωσε τη χρονιά ο Ανδρέας Βαζαίος. Επόμενος στόχος του αθλητή είναι το ευρωπαϊκό του καλοκαιριού (50άρα πισίνα).

Οι υπόλοιπες διακρίσεις μας:

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Ο Βύρων Κοκκαλάνης ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου, στην κατηγορία των RSX. Ο νεαρός Δημήτρης Παπαδημητρίου αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου στους νέους στα λέιζερ ράντιαλ και ήρθε δεύτερος στα ευρωπαϊκά νέων ανδρών και νέων. Η Βασιλεία Καραχάλιου συνέλεξε το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό των λέιζερ ράντιαλ.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Ο Βαγγέλης Γαλιατσάτος κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων (αρασέ και σύνολο) και χρυσό (σύνολο), ασημένιο (αρασέ) και χάλκινο (ζετέ) στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: Ο Γιάννης Σγουρόπουλος πρώτευσε στο ευρωπαϊκό νέων (απλό) και ήρθε δεύτερος στο ευρωπαϊκό «Τοπ 10».

ΠΑΛΗ: Η Μαρία Περβολαράκη επέστρεψε με τον καλύτερο τρόπο στις παλαίστρες. Ηρθε 3η στο παγκόσμιο και στο ευρωπαϊκό γυναικών (53 κ.). Ο Γιώργος Πιλίδης ήταν 3ος (58 κ.) στον κόσμο και στην Ευρώπη στους παίδες.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Το πλήρωμα στο τετραπλό σκιφ (Νικολαΐδης, Μαγδανής, Γιάνναρος, Κόσνολας) ανέβηκε στην τρίτη θέση στο παγκόσμιο ανδρών.

ΠΟΛΟ: Η εθνική νέων ανδρών πρώτευσε στο Παγκόσμιο -20 ετών, ενώ τα κορίτσια της ίδιας κατηγορίας ήρθαν δεύτερα. Οι άνδρες πλασαρίστηκαν τέταρτοι στο παγκόσμιο.

ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ: Ο Ανάργυρος Σοφοτάσιος πρώτευσε στο ευρωπαϊκό νέων. Η Σταυρούλα Ιωάννα Δεσύλλα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στις νέες γυναίκες, ενώ στην ίδια ηλικιακή κατηγορία η Κωνσταντίνα Τζέλη ήρθε τρίτη.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Ο Κριστιάν Γκολομέεβ πλασαρίστηκε στην 7η θέση (50 μ. ελ.) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Με παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων η Αρτεμις Κεφαλίδου αναδείχθηκε κορυφαία νεάνιδα στην Ευρώπη στο σκιτ.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: Η Θεοδώρα Γκουρνούρα ήρθε δεύτερη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων γυναικών στη σπάθη και τρίτη στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Η νέα γενιά μπάσκετ και η «αιώνια» μάχη

«Χρυσό» μετάλλιο από το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, την εθνική νέων στο Ευρωμπάσκετ της Κρήτης, δεύτερη θέση από τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας για δεύτερη φορά σε 4 συμμετοχές της τελευταίας πενταετίας και ανάκτηση των πρωτείων στο ελληνικό πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό, στον πέμπτο τελικό των πλέι οφ και στην έδρα του Ολυμπιακού, συνθέτουν τον απολογισμό του 2017 στο ελληνικό μπάσκετ.

Κι αν η εθνική ανδρών έμεινε εκτός της πρώτης τετράδας σε τέταρτο συνεχόμενο Ευρωμπάσκετ και στερούμενη, αυτή τη φορά, της ενίσχυσης από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι νέοι (γεννηθέντες ’99) σε διάστημα, μόλις, δύο ετών, ανέβηκαν ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, όπως είχαν καταφέρει και ως έφηβοι στο Ευρωμπάσκετ του Βόλου. Είναι αναμενόμενο, πλέον, ότι στο εγγύς μέλλον, οι πρωταγωνιστές εξ αυτών, θα στελεχώσουν και την εθνική ανδρών, όπως συμβαίνει, ήδη, με τη γενιά του ’90.

Ο Ολυμπιακός, ύστερα από το… «διάλειμμα» του 2016, επέστρεψε στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, στον ημιτελικό συνέχισε τη συνήθεια και παράδοση του αποκλεισμού –όπως και το 2015 στη Μαδρίτη– της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που έφερε και τον τίτλο πρωταθλήτριας Ευρώπης, αλλά στον τελικό, η Φενέρμπαχτσε του πολυνίκη, Ζέλικο Ομπράντοβιτς (9 ευρωπαϊκοί τίτλοι), δεν έχασε την ευκαιρία της έδρας και έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που κατέκτησε την Ευρωλίγκα.

Η «απάντηση» του Παναθηναϊκού στον Ολυμπιακό για την απώλεια του τίτλου, το 2016, με το τελευταίο εύστοχο τρίποντο του Σπανούλη στον τέταρτο τελικό του ΟΑΚΑ, ήταν η νίκη στον πέμπτο τελικό των πλέι οφ, στο ΣΕΦ. Οι έδρες ήταν «κάστρα» και στους τέσσερις πρώτους τελικούς, αλλά οι «πράσινοι» πανηγύρισαν το 35ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.

Πικρή γεύση άφησε η πορεία της Εθνικής

Μετέωρο έμεινε το βήμα της εθνικής μας ομάδας στον δρόμο για τα γήπεδα της Ρωσίας, λίγο πριν πέσει η αυλαία του ποδοσφαιρικού 2017. Κατάφερε μεν να κερδίσει τη δεύτερη θέση του 8ου ομίλου και να διεκδικήσει μέσω πλέι οφ την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά η Κροατία αποδείχθηκε ψηλό εμπόδιο για τα μέτρα της. Ο αποχαιρετισμός στα όπλα ήλθε με μια βαριά ήττα 4-1 στο Ζάγκρεμπ και με ισοπαλία 0-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης», αποτελέσματα που δεν επέτρεψαν στην Εθνική μας να είναι παρούσα για τρίτη συνεχόμενη φορά σε ένα Μουντιάλ. Τουλάχιστον ξαναβρήκε τη χαμένη της ταυτότητα και πάλεψε μέχρι τέλους την πρόκριση, με τον Μίκαελ Σκίμπε να επιβραβεύεται γι’ αυτή τη βελτίωση με την ανανέωση του συμβολαίου του για άλλα δύο χρόνια.

Εντός των τειχών, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε το δικό του ρεκόρ της κατάκτησης 7 σερί πρωταθλημάτων και ο ΠΑΟΚ επέστρεψε μετά 14 χρόνια στους τίτλους, κερδίζοντας 2-1 την ΑΕΚ στον επεισοδιακό τελικό του Κυπέλλου. Στα μισά του νέου πρωταθλήματος, αυτές οι τρεις ομάδες μαζί με τον εντυπωσιακό Ατρόμητο έχουν ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες, με σημείο αναφοράς την αγωνιστική (και όχι μόνο) κατάρρευση του Παναθηναϊκού, ο οποίος προσπαθεί να αποφύγει την πτώχευση. Η αλλαγή σελίδας στη διοίκηση της ΕΠΟ και οι δικαστικές περιπέτειες του Ολυμπιακού δημιουργούν ένα νέο τοπίο στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε μια εποχή όπου η ευρωπαϊκή προοπτική αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση για όλους. ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Πανιώνιος δεν προκρίθηκαν καν στη φάση των ομίλων, ο Ολυμπιακός έκανε τη χειρότερη χρονιά του στο Τσάμπιονς Λιγκ και μόνο η ΑΕΚ συνεχίζει στην Ευρώπη, με επόμενη αντίπαλο τη Ντιναμό Κιέβου στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Ρωσική «δίνη» στο ντόπινγκ

Νέες διαστάσεις πήρε μέσα στo 2017 το σκάνδαλο του συστηματικού ντόπινγκ αθλητών σε 30 αθλήματα που αποδεδειγμένα εφάρμοζε η Ρωσία, τουλάχιστον από το 2012 έως και το 2015, οδηγώντας τον Δεκέμβριο στην απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για αποκλεισμό της από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο στη Νότια Κορέα. Πρόσθετα στοιχεία και μαρτυρίες ήρθαν στο φως, περιλαμβανομένων των αναλυτικών αρχείων των αθλητών που ενώ είχαν πιαστεί με θετικά δείγματα, το εργαστήριο ελέγχου ουσιών της Μόσχας τούς παρουσίαζε καθαρούς.

Εμφανίστηκε ακόμη το προσωπικό ημερολόγιο του επικεφαλής του εργαστηρίου, Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, όπου καταγράφονταν όλες οι καθημερινές λεπτομέρειες των συναντήσεων, δράσεων και οδηγιών που λάμβανε από ανωτέρους του στο υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν στον διά βίου αποκλεισμό του πρώην υπουργού Αθλητισμού της Ρωσίας Βιτάλι Μούτκο από το ολυμπιακό κίνημα. Ο κ. Ροντσένκοφ, η μαρτυρία του οποίου ήταν καίρια για την αποκάλυψη του σκανδάλου, είναι σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στις ΗΠΑ και δέχεται ανοιχτές απειλές για τη ζωή του από Ρώσους αξιωματούχους. Δηλώνει δε ότι έχει και άλλα στοιχεία να αποκαλύψει. Μεγάλες ομοσπονδίες, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) και η Διεθνής Παραολυμπιακή Ομοσπονδία (IPC), επέκτειναν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις τους και τελικά η ΔΟΕ υπέκυψε στην παγκόσμια πίεση και απέκλεισε τη Ρωσία από την Πγιονγκτσάνγκ 2018, επιτρέποντας μόνο στους αποδεδειγμένα καθαρούς Ρώσους αθλητές χειμερινών σπορ να συμμετάσχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή