Χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασυλο παρείχε η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα.

Ηδη ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής. Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στη γείτονα.

Η περιπέτειά των οκτώ Τούρκων ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, όταν το απόγευμα της 15ης Ιουλίου 2016 έλαβαν μία διαταγή και κλήθηκαν να πετάξουν μαζί με άλλα πληρώματα διασωστικών ελικοπτέρων στη λεωφόρο Βατάν της Κωνσταντινούπολης. Τους είπαν ότι πρέπει να μεταφέρουν τραυματίες «τρομοκρατικής επίθεσης». Πλησιάζοντας τη λεωφόρο, όμως, δέχονται πυρά και κατευθύνονται στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου, όταν πλέον αντιλαμβάνονται ότι είχε επιχειρηθεί πραξικόπημα και ότι στρατιωτικοί λιντσάρονται στους δρόμους, αποφασίζουν να διαφύγουν και με ελικόπτερο τύπου Black Hawk προσγειώνονται στην Αλεξανδρούπολη.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η «Κ» παρουσίασε εικόνες από το χώρο κράτησης των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κατηγορούνται από τη χώρα τους για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή