Στις Θερμοπύλες νικούν τον εφιάλτη τους

Στις Θερμοπύλες νικούν τον εφιάλτη τους

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«To τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μεγάλη “ζήτηση”. Μόλις αδειάσουν θέσεις έρχονται καινούργιοι από τα νησιά. Βάφουμε τα δωμάτια το βράδυ για να έχουν στεγνώσει το πρωί και να μπουν οι καινούργιοι. Η πίεση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για θέσεις είναι αφόρητη» λέει στην «Κ» ο Τ.Π. υπεύθυνος της ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες, ο οποίος εργάζεται εθελοντικά.

Οι αφίξεις από τα νησιά είναι συγκεκριμένες και προγραμματισμένες συνήθως δύο φορές την εβδομάδα. Ομως υπάρχουν και τα έκτακτα. «Προχθές το βράδυ ήρθαν μέσα στη νύχτα οκτώ άτομα, οικογένεια. Μας είπαν ότι από την Κάσο πέρασαν στη Ρόδο και μετά στην ενδοχώρα. Πώς μας βρήκαν στις Θερμοπύλες ούτε που ξέρω. Φαίνεται έχουμε “καλή φήμη”» προσθέτει με χαμόγελο.

Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του 2016. Εκείνη την εποχή στα ελληνικά νησιά έφθαναν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι εντός λίγων ημερών βρίσκονταν στην ενδοχώρα, αναζητώντας τρόπο να φύγουν προς την Ευρώπη. Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας –η οποία από τότε είναι και υπεύθυνη για τη λειτουργία της δομής– δύο εγκαταλελειμμένα από δεκαετίες ξενοδοχεία κοντά στις θερμές πηγές της περιοχής μετατράπηκαν μέσα σε 48 ώρες σε δομή φιλοξενίας προσφύγων, η συνολική χωρητικότητα της οποίας φτάνει τα 520 άτομα. Από τότε έως σήμερα, στα δύο πρώην ξενοδοχεία των Θερμοπυλών έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 4.000 άνθρωποι – Σύροι, Ιρακινοί, Παλαιστίνιοι και Κούρδοι. Ο μέσος όρος παραμονής είναι τέσσερις – έξι μήνες, όμως υπάρχουν και τέσσερα άτομα που παραμένουν στη δομή 17 μήνες.

Οι καινούργιοι είναι αυτοί που έχουν πάντα πρόβλημα προσαρμογής. Αλλιώς τα περιμένουν όταν φεύγουν από τα νησιά και αλλιώς τα βρίσκουν. «Εχουμε θέρμανση, ζεστό νερό, γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχουν κοινές κουζίνες για να μαγειρέψουν και τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά δεν είμαστε και πεντάστερο ξενοδοχείο» λέει ο Τ.Π. Οι καβγάδες για το τίποτα είναι στην ημερήσια διάταξη, «αλλά καταφέρνουμε να λύνονται οι παρεξηγήσεις με την παρέμβαση των εργαζομένων».

Τους τελευταίους μήνες που ο πληθυσμός εναλλάσσεται πιο γρήγορα αφού οι παλαιότεροι μεταφέρονται σε διαμερίσματα ή φεύγουν για την Ευρώπη, τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. «Από τα νησιά έρχονται όσοι κρίνονται ευάλωτοι, αυτό σημαίνει ότι έχουν περισσότερες ανάγκες, χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα» αναφέρει ο Τ.Π. Στα δύο χρόνια λειτουργίας του κέντρου γεννήθηκαν 65 παιδιά. Φέτος τις ημέρες των Χριστουγέννων γεννήθηκαν δύο ακόμα μωρά, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα περιμένουν άλλα 14.

Οι ιατρικές ανάγκες

«Εχουμε επίσης πολλά περιστατικά που χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια. Δεν είναι περιστατικά που χρειάζονται εγκλωβισμό αλλά για τον χειρισμό τους χρειάζονται ειδικές συνθήκες και φαρμακευτική υποστήριξη», αναφέρει το νοσηλευτικό προσωπικό της δομής.

Οι ιατρικές ανάγκες είναι πολλές και σε αυτή την περίπτωση ο εθελοντισμός κάνει το θαύμα του. Κάθε τρεις μήνες δύο βαν με οδοντιατρικό εξοπλισμό και εννέα οδοντιάτρους προσωπικό έρχονται στον καταυλισμό από την Ισπανία και αναλαμβάνουν δράση κάνοντας από απλά σφραγίσματα έως προσθετική οδοντιατρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή