Θέμα ωρών η έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Θέμα ωρών η έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ωρών είναι η έναρξη της γεώτρησης από την Ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL της ερευνητικής γεώτρησης για φυσικό αέριο στο στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το γεωτρύπανο Saipem 12000 ετοιμάζεται να διαπεράσει αύριο ή μεθαύριο την επιφάνεια του βυθού.

Το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ENI-TOTAL σταθεροποιήθηκε στο στόχο που έχει επιλεγεί να τρυπήσει. Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιήθηκε, μέσω δορυφόρου με τον οποίο έχει συνδεθεί το γεωτρύπανο προκειμένου να ελέγχεται συνεχώς η θέση του σκάφους. Ο δορυφόρος ελέγχει συνεχώς το στίγμα του σκάφους και στις περιπτώσεις εκείνες, που υπάρξει μετακίνηση λόγω κυματισμού, αμέσως δίνεται εντολή στις τέσσερις μηχανές jet, που διαθέτει το γεωτρύπανο για διόρθωση της θέσης. Οι πτήσεις ελικοπτέρων προς και από το γεωτρύπανο είναι συνεχείς. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο άλλο κανάλι επικοινωνίας, από θαλάσσης.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία μετακίνησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros και πάλι προς την Κύπρο, δεσμεύοντας παρανόμως τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες σε σημείο βορείως του Αποστόλου Ανδρέα προς τις τουρκικές ακτές. Tο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, αμφισβήτησε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Η ανακοίνωσή αναφέρεται και στις κινήσεις, που προτίθεται να κάνει η 'Αγκυρα, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την Δημοκρατία ένεκα της κατοχής και στη βάση συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το καθεστώς των κατεχομένων, αλλά και σε περιοχές που θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Εξάλλου, το γεωτρύπανο Deepsea Metro 2 για λογαριασμό της Τουρκίας πέρασε τα Δαρδανέλλια με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ο χρόνος παραμονής του εκεί για την ώρα παραμένει άγνωστος. Το σκάφος με σημαία Νήσων Μάρσαλ, είναι ερευνητικό και παραμένει αδιευκρίνιστο, αν αγοράσθηκε από την Τουρκία ή αν έχει ενοικιασθεί. Ιδιοκτήτης του γεωτρύπανου εμφανίζεται να είναι η εταιρεία Deep Sea Metro Ltd, η οποία το παρέλαβε στις 10 Νοεμβρίου 2011. Το γεωτρύπανο ξεκίνησε το έργο του με γεωτρήσεις ανοικτά της Βραζιλίας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε για το θέμα, ότι «η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, είναι η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή