Αντιδράσεις μετά τις απειλές της Άγκυρας – Δεν θα εκδοθούν οι «8», λέει το Μαξίμου

Αντιδράσεις μετά τις απειλές της Άγκυρας – Δεν θα εκδοθούν οι «8», λέει το Μαξίμου

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοχρονιά σε κλίμα έντασης με την Τουρκία, αλλά και εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά την σκληρή ανακοίνωση της Άγκυρας που ακολούθησε την απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία μετά και τις προκλητικές δηλώσεις με τις οποίες αξιωματούχοι της γείτονος αντέδρασαν στην παροχή ασύλου προς τον Τούρκο στρατιωτικό, στο περιθώριο εθιμοτυπικής εκδήλωσης για το νέο έτος, στο Προεδρικό Μέγαρο

«Δεν διακατεχόμαστε από καμιά αλαζονεία, δεν υπερτιμούμε τις δυνάμεις μας, ούτε πρόκειται να τις υποτιμήσουμε. Ο ρόλος μας είναι ιστορικός ακόμα και στους γείτονές μας. Όταν παρεκτρέπονται οφείλουμε να τους δείχνουμε τον σωστό δρόμο», σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Η εκτίμηση στη χώρα είναι μεγάλη, όταν χρειαστεί είμαστε ενωμένοι και δυνατοί, και θα το δείξουμε».

Παράλληλα, την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσαν οι τουρκικές απειλές για το ζήτημα της χορήγησης ασύλου στον τούρκο αξιωματικό.

«Οι διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι που τελευταία εκτοξεύουν απαράδεκτες, άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της χώρας μας, ας γνωρίζουν ότι η δημοκρατική Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκφοβίζεται», τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στον απόηχο της σκληρής ανακοίνωσης της Άγκυρας αλλά και της αντιπαράθεσης που ξέσπασε στο εσωτερικό της χώρας μετά την αίτηση ακύρωσης από την ελληνική κυβέρνηση, της απόφασης για χορήγηση πολιτικού ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζει ότι  «οι οκτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους».

Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνει:

«Δύο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, επειδή είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού και πολιτικού ζητήματος.

1. Ο 'Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την έκδοσή του, όπως και των υπολοίπων επτά, μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Το σκεπτικό της απόφασης αφορά μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση της αρχής  της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

2. Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.

Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία»

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της ζητούσε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών.

«“Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν. Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΝΔ.

«Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς όμως η ΝΔ να τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ…» είχε απαντήσει στη ΝΔ ο κ. Τζανακόπουλος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πάντως κλιμακώνοντας τους τόνους έναντι της Αθήνας χαρακτήρισε την απόφαση της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου ως «πολιτική» ενώ η Αθήνα προειδοποιείται για τις «επιπτώσεις» που θα υπάρξουν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση». «Χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d'etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει: «Η Ελλάδα, δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατά των εγκλημάτων και τρομοκρατίας, καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας».

Αυτή η απόφαση, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα και αναμφισβήτητα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου από την πλευρά του, εξαπέλυσε μέσω αναρτήσεών του στο twitter, χθες το βράδυ, επίθεση κατά της Ελλάδας.

«Οι τρομοκράτες που απελευθερώσατε σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μη μείνει χώρα για να προστατέψετε» έγραψε μεταξύ άλλων στο Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

«Δεν έχετε αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνετε ελεύθερο (…) δεν είναι επωφελής για κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες» πρόσθεσε σε άλλη ανάρτηση.

Στον Χακάν Τσαβούσογλου απάντησαν πηγές της κυβέρνησης σημειώνοντας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσαβούσογλου προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Του ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή