Ιράν: Στους 22 οι νεκροί των συγκρούσεων

Ιράν: Στους 22 οι νεκροί των συγκρούσεων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Ισφαχάν του Ιράν, μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση, καθώς συνεχίζονται για έκτη μέρα σε διάφορες περιοχές της χώρας οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 22, ενώ έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν οπλισμό από αστυνομικό τμήμα. Ομάδες διαδηλωτών έχουν επιτεθεί εναντίον αστυνομικών τμημάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην πόλη Χομεϊνισάρ ένας 11χρονος σκοτώθηκε και ο πατέρας του τραυματίστηκε από τις σφαίρες διαδηλωτών, ενώ σκοτώθηκε επίσης ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης και ένας αστυνομικός στην πόλη Νατζαφαμπάντ.

Από το Σάββατο η ιρανική αστυνομία έχει συλλάβει 450 ανθρώπους στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας. «Διακόσιοι άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο, 150 την Κυριακή και περίπου 100 την Δευτέρα», δήλωσε συγκεκριμένα ο Αλί-Ασγκάρ Νασερμπάχτ στο πρακτορείο ειδήσεων Ilna, το οποίο πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές του ιρανικού κοινοβουλίου.

Οι διαδηλώσεις σε πόλεις του Ιράν είναι οι μεγαλύτερες που σημειώνονται μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009 και την επανεκλογή στην προεδρία του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Μασχάντ, αρχικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις και την διαφθορά, αλλά έκτοτε εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, εξαιτίας της γενικότερης λαϊκής δυσαρέσκειας εναντίον της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της χώρα, Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις είναι μια «ευκαιρία και όχι μια απειλή», αλλά δεσμεύτηκε να καταστείλει τους «παράνομους», ενώ οι ΗΠΑ αύξησαν την υποστήριξη προς την «τολμηρή αντίσταση» των διαδηλωτών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή