Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018

18' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 14 πόλεις που θα πρωταγωνιστήσουν στην παγκόσμια ταξιδιωτική ατζέντα τη χρονιά που έρχεται.

ΕΥΡΩΠΗ

Σεβίλλη | Ισπανία

Γιατί θα πάτε: Η προβολή που της χάρισε το «Game of Thrones» συνέβαλε στο να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τη Σεβίλλη. Ίσως, παρακολουθώντας τη σειρά, οι υπεύθυνοι του Lonely Planet ξαναθυμήθηκαν την ομορφιά της και την τοποθέτησαν στην κορυφαία θέση της λίστας με τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου για το 2018. Στην πραγματικότητα, όμως, η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας δεν το είχε ανάγκη, αφού είναι ένας διαχρονικός προορισμός, μία από τις ωραιότερες πόλεις του ευρωπαϊκού Νότου με απίστευτα μνημεία (το βασιλικό ανάκτορο Αλκάθαρ ή ο καθεδρικός του 16ου αιώνα, η μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία του κόσμου). Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η πόλη έχει κάνει βήματα προς ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ, προωθώντας σημαντικά τη χρήση ποδηλάτου. Το 2018, η Σεβίλλη θα φιλοξενήσει τα 31α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ενώ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Σεβιλλιάνου μπαρόκ ζωγράφου Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο.

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-1

Πανοραμική άποψη της Σεβίλλης από το Metropol Parasol, τη μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο. (Φωτογραφία: AP Photo/Emilio Morenatti

Insider’s tip: Αν σας αρέσει να ψάχνετε κρυμμένους θησαυρούς, περάστε από το υπαίθριο παζάρι «Mercadillo del Jueves», την παλιότερη αγορά της Σεβίλλης, στην οποία θα βρείτε από αντίκες, πίνακες και πολυελαίους μέχρι κουζινικά, παλιά βιβλία και καρτ ποστάλ. Ακόμα κι αν δεν αγοράσετε τίποτα, αξίζει για τη βόλτα. Κάθε Πέμπτη, 7 π.μ.-3 μ.μ., στην Calle Feria, στο κέντρο της πόλης.

Διαμονή-εμπειρία: Στο «Casa del Poeta» (Don Carlos Alonso Chaparro 3, casadelpoeta.es, από 190 ευρώ το δίκλινο), γιατί είναι ένα μπουτίκ ξενοδοχείο που στεγάζεται σε μια έπαυλη του 17ου αιώνα, αναπαλαιωμένη με τρόπο που να

διατηρεί την παλιά σεβιλλιάνικη αίγλη της.

Budget διαμονή: Στο «Hotel Don Paco» (Plaza Padre Jeronimo de Cordoba 4, www.hoteldonpaco.com, από 55 ευρώ το δίκλινο), γιατί βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχει πισίνα και βεράντα με θέα.


Ταλίν | Εσθονία

Γιατί θα πάτε: Γιατί το Ταλίν γιορτάζει, αφού φέτος η Δημοκρατία της Εσθονίας κλείνει εκατό χρόνια ζωής (μέσα στα οποία, βέβαια, μεσολάβησε η ναζιστική και η σοβιετική κατοχή). Σταθερά ανερχόμενος προορισμός, το Ταλίν ανακηρύχθηκε το μεγαλύτερο «travel trend» για το 2018 από τον ιστότοπο lastminute.com. Ζωντανό και ενδιαφέρον, έχει μια καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη, όπου κατά το παρελθόν κατοικούσαν πλούσιοι έμποροι από τη Δανία και τη Γερμανία και η οποία πλέον ανήκει στα μνημεία της UNESCO. Πέρα από τα τουριστικά θέλγητρα, πάντως, πρόκειται για μια τεχνολογικά υπερδραστήρια πρωτεύουσα, που συχνά αναφέρεται ως η «Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης» λόγω των αμέτρητων νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους εδώ. Και το Skype, άλλωστε, από το Ταλίν ξεκίνησε.

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-2

Στα χιονισμένα στενά της Παλιάς Πόλης του Ταλίν. (Φωτογραφία: www.tourism.tallinn.ee)

Insider’s tip: Το OMA Keskus (Kaarli pst 5-1) είναι ένα κέντρο πληροφόρησης της ΛΟΑΤ κοινότητας που προσφέρει ταξιδιωτικές συμβουλές και tips σε τουρίστες που έρχονται στο Ταλίν. Περάστε για να παρακολουθήσετε κάποια διάλεξη, να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια ή να δείτε την ταινία της Παρασκευής.   

Διαμονή-εμπειρία: Στο «The Three Sisters» (Pikk 71/Tolli 2, www.threesistershotel.com, από 150 ευρώ το δίκλινο), γιατί είναι ένα ατμοσφαιρικό μπουτίκ ξενοδοχείο με ξύλινα ταβάνια και κρεβάτια με ουρανό.  

Budget διαμονή: Στο «Economy Hotel» (Kopli 2C, www.economyhotel.ee, από 35 ευρώ το δίκλινο), γιατί, όπως λέει και το όνομά του, είναι μια οικονομική επιλογή ξενοδοχείου, σε κοντινή απόσταση από τον σιδηροδρομικό σταθμό.


Βαλέτα | Μάλτα

Γιατί θα πάτε: Γιατί είναι μία από τις δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2018 (μαζί με το Leeuwarden της Ολλανδίας). Μέσα στους επόμενους μήνες θα φιλοξενήσει από περφόρμανς δρόμου και 3D προβολές μέχρι χορωδιακά σύνολα που θα τραγουδούν σε ιστορικά σημεία της πόλης. Η Βαλέτα, βέβαια, δεδομένου ότι είναι πολύ μικρή για να σηκώσει όλο το βάρος της διοργάνωσης, θα λειτουργήσει ως ορμητήριο για γνωριμία και με άλλα μέρη της μεσογειακής χώρας – τα πολιτιστικά δρώμενα υπολογίζονται γύρω στα 400 και θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Μάλτα. Γενικότερα, η Βαλέτα έχει ξεχωριστή αρχιτεκτονική, με κτίρια που χρονολογούνται στην εποχή των Ιωαννιτών Ιπποτών (16ος αιώνας). Η φυσιογνωμία της είναι μπαρόκ με νεοκλασικές και μοντέρνες πινελιές. Ολόκληρη η πόλη έχει ανακηρυχθεί μνημείο της UNESCO. 

 

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-3

Aρκετά κτίρια της Βαλέτα χρονολογούνται τον 16ο αιώνα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Insider’s tip: Η Strait Street ήταν το πάλαι ποτέ η «Τρούμπα» της Βαλέτα. Περάστε για ένα ποτό από το «Tico Tico», από τα πρώτα μαγαζιά που σηματοδότησαν την αναγέννηση της περιοχής μετά από χρόνια εγκατάλειψης. Οι μπαρτέντερ θα σας σερβίρουν ντυμένοι ναύτες.

Διαμονή-εμπειρία: Στο «La Falconeria Hotel» (62 Melita Street, www.lafalconeria.com, από 160 ευρώ το δίκλινο) για το άρτια ανακαινισμένο κτίριο που διατηρεί τον ρετρό χαρακτήρα του και παράλληλα προσφέρει σύγχρονες ανέσεις. Ξεχωρίζει το δωμάτιο της πισίνας με το θολωτό ταβάνι που παραπέμπει σε σπηλιά.

Budget διαμονή: Στο «British Hotel» (40 Battery Street, www.britishhotel.com, από 68 ευρώ το δίκλινο), γιατί βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, δίπλα στη θάλασσα.


Λονδίνο | Ηνωμένο Βασίλειο

Γιατί θα πάτε: Γιατί όταν η Βρετανία έχει σκοτούρες –όπως συμβαίνει τώρα λόγω Brexit–, η βασιλική οικογένεια βάζει τα δυνατά της για να τονώσει το εθνικό φρόνημα. Δύο είναι τα μεγάλα βασιλικά δρώμενα της χρονιάς: η γέννηση του τρίτου παιδιού του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον (που αναμένεται τον Απρίλιο) και ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ τον Μάιο. Στα παραπάνω προσθέστε το ότι μέσα στη χρονιά θα ανοίξει ένα νέο μουσείο στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, που θα επιτρέψει στο κοινό να επισκεφθεί ένα κομμάτι του χώρου που ήταν κλειστό για 700 χρόνια. Όλα αυτά μαζί ζωηρεύουν το ενδιαφέρον για ένα ταξίδι στο Λονδίνο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι έχει υποτιμηθεί η λίρα, ως συνέπεια της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε., έχει κάνει τη βρετανική πρωτεύουσα πολύ πιο προσιτή από ό,τι παλαιότερα και η τουριστική κίνηση έχει απογειωθεί.

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-4

Leicester Square, Λονδίνο: η πλατεία που ποτέ δεν κοιμάται. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Insider’s tip: Αν κουραστείτε από τη βαβούρα της πόλης, κατευθυνθείτε προς το καταπράσινο Abney Park, ιστορικό νεκροταφείο του Λονδίνου στο οποίο έχουν ταφεί 200.000 επώνυμοι και ανώνυμοι άνθρωποι, από τον διάσημο μεθοδιστή ιεροκήρυκα William Booth, που ίδρυσε τον Στρατό της Σωτηρίας, μέχρι την Betsi Cadwaladr, νοσοκόμα στον Πόλεμο της Κριμαίας. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα διοργανώνονται ξεναγήσεις στο κοιμητήριο (περισσότερα στο www.abneypark.org).

Διαμονή-εμπειρία: Στο «The Henrietta Hotel» (14 Henrietta Street, www.henriettahotel.com, από 240 ευρώ το δίκλινο), γιατί έχει στυλ και σερβίρει πληθωρικό brunch, με τηγανητά αυγά πάπιας και αγριομανίταρα μεταξύ άλλων.

Budget διαμονή: Στο «Smart Russell Square Hostel» (71-72 Guilford Street, smarthostels.com, από 13 ευρώ το κρεβάτι σε κοιτώνα), γιατί είναι ένα καλό χόστελ στην καρδιά του Λονδίνου.


Αμβέρσα | Βέλγιο

Γιατί θα πάτε: Η διοργάνωση «Μπαρόκ Αμβέρσα 2018» είναι η αφορμή για να ταξιδέψετε μέχρι τη δεύτερη πιο γνωστή πόλη του Βελγίου μετά τις Βρυξέλλες και να παρακολουθήσετε κάποια από τις εκδηλώσεις της (όπως είναι η ξενάγηση «In Rubens’ footsteps», που αφορά το γνωστότερο τέκνο της Αμβέρσας και πρωταγωνιστή της φλαμανδικής μπαρόκ ζωγραφικής, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς). Άτυπη πρωτεύουσα της Φλάνδρας, η Αμβέρσα αξίζει της προσοχής σας ανεξαρτήτως αφορμών, αφού διατηρεί στοιχεία της μεσαιωνικής ομορφιάς της (παρά τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), είναι ζωντανή, έχει παλμό και αποτελεί πόλο έλξης για λάτρεις της τέχνης, της μόδας και… των διαμαντιών. Υπάρχει ολόκληρη συνοικία (Diamond Quarter) που είναι ταυτισμένη ιστορικά με το «κόψιμο» και το εμπόριο των πολύτιμων αυτών λίθων. Περάστε για να δείτε από κοντά την καθημερινότητα των diamantaires (ειδικών στα διαμάντια), που συνήθως ανήκουν στην εβραϊκή, στην ινδική, στη μαρωνίτικη ή στην αρμένικη κοινότητα της Αμβέρσας.  

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-5

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Μπαρόκ Αμβέρσα 2018». (Φωτογραφία: Joris Casaer)  

Insider’s tip: Γνωρίστε την πόλη μέσα από τις ξεναγήσεις του «Voyage Local». Με σήμα κατατεθέν το γαλάζιο βαν και με οδηγό τον Jamil, θα ανακαλύψετε την Αμβέρσα των ντόπιων, τα μεγαλεπήβολα αρ νουβό σπίτια του Zurenborg ή τον δυνατό παλμό στα στενοσόκακα των εργατικών συνοικιών Seefhoek και Stuivenberg (20 ευρώ το άτομο σε tour των οκτώ, voyagelocal.be).

Διαμονή-εμπειρία: Στο «Maison Nationale City Flats & Suites» (Nationalestraat 49, maisonnationale.be, από 150 ευρώ το δίκλινο) για το εκπληκτικό design και τη δυνατότητα που προσφέρει στους επισκέπτες να παραγγείλουν χορτοφαγικό πρωινό.

Budget διαμονή: Στο «Boomerang Hostel» (Lange Leemstraat 95, boomerang-hostel.hotels-antwerpen.net, από 16,50 ευρώ το κρεβάτι σε κοιτώνα 12 ατόμων), γιατί αποτελεί μια αξιοπρεπή και οικονομική πρόταση στο κέντρο της Αμβέρσας.


Όσλο | Νορβηγία

Γιατί θα πάτε: To 1968 ο τότε διάδοχος του θρόνου, Χάραλντ, παντρεύτηκε τη Σόνια στον καθεδρικό ναό του Όσλο. Πενήντα χρόνια αργότερα, το βασιλικό ζευγάρι της Νορβηγίας γιορτάζει το χρυσό ιωβηλαίο των γάμων του με παρελάσεις και δρώμενα κάθε λογής (και μαζί τους όλη η χώρα, και φυσικά οι επισκέπτες της). Παράλληλα, το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας του Όσλο (operaen.no), που φημίζεται για το γεγονός ότι μπορείς να περπατήσεις πάνω στη στέγη του, κλείνει δέκα χρόνια ζωής και επίσης θα το γιορτάσει με συναυλίες και παραστάσεις. Αν σας ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική, το Όσλο δεν θα σας απογοητεύσει, αφού διαθέτει μια σειρά από εκθαμβωτικά κτίσματα, όπως είναι το Astrup Fearnley Museum του Ρέντσο Πιάνο ή το κεντρικό κτίριο της πετρελαϊκής εταιρείας Statoil, του οποίου η κατασκευή παραπέμπει σε τεράστιες μπάρες χρυσού ατάκτως ερριμμένες η μία πάνω στην άλλη.

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-6
Oι ουρανοξύστες του Barcode Project στο Όσλο. Στα αριστερά διακρίνεται η Όπερα. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Insider’s tip: Περάστε από το καφέ-εστιατόριο «Frognerseteren» (www.frognerseteren.no), κλασικό στέκι του Όσλο που χτίστηκε το 1891 πάνω σε λόφο και προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη. Το μαγαζί σερβίρει νοστιμιές κάθε είδους, από κέικ μήλου και σολομό μέχρι κρέας ταράνδου και γλώσσα μπακαλιάρου.

Διαμονή-εμπειρία: Στο «Grand Hotel» (Karl Johans gate 31, www.grand.no, από 192 ευρώ το δίκλινο) για το spa με τη θερμαινόμενη πισίνα, τη σάουνα και το ατμόλουτρο, αλλά και για το μενού του εστιατορίου που συνδυάζει τη σκανδιναβική παράδοση με τις διεθνείς τάσεις.

Budget διαμονή: Στο «Central City Apartments – Shared» (Kj lberggata 29B, Gamle Oslo, από 50 ευρώ το δίκλινο με κοινόχρηστο μπάνιο), γιατί είναι ένα καλοφτιαγμένο χόστελ σε κοντινή απόσταση από το μουσείο Μουνκ και τον βοτανικό κήπο του Πανεπιστημίου του Όσλο.


ΑΜΕΡΙΚΗ

Τορόντο | Καναδάς

Γιατί θα πάτε: Ο βασικός λόγος που η πολυπληθέστερη πόλη του Καναδά και πρωτεύουσα της επαρχίας Οντάριο θα τραβήξει τα βλέμματα –ειδικά των φιλότεχνων– τη νέα χρονιά είναι η επαναλειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην καινούργια του στέγη, στην οδό Sterling (τα εγκαίνια αναμένονται την άνοιξη). Ο υπό κατασκευή τεράστιος ουρανοξύστης, ύψους 306 μ., που υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners και θα αποτελεί το ψηλότερο κτίσμα της χώρας μετά τον πύργο τηλεπικοινωνιών CN Tower, αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον. Εκτός απ’ αυτά, η καναδέζικη μητρόπολη παίρνει βραβείο πολυπολιτισμικότητας (στους δρόμους της θα ακούσετε να ομιλούνται περισσότερες από 140 γλώσσες, αγγλικά, ιταλικά, καντονέζικα, πουντζάμπι, ισπανικά, ουρντού κ.λπ., λόγω των ισάριθμων εθνικών κοινοτήτων που ζουν εκεί), έχει δυναμική γαστρονομική σκηνή, μπαράκια, φεστιβάλ και είναι στα καλύτερά της την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αποφύγετε να την επισκεφθείτε τον χειμώνα λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Το κρύο, σε συνδυασμό με το μποτιλιάρισμα και το πεπαλαιωμένο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν θα βοηθήσει να την εκτιμήσετε.

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-7

Το Παλιό Δημαρχείο του Τορόντο με φόντο τους ουρανοξύστες της πόλης. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Insider’s tip: Οι μουσικόφιλοι ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα της –ιδρυθείσας το 1922– Συμφωνικής Ορχήστρας του Τορόντο: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ στις 14-15/2, «Μπραμς και Ραχμάνινοφ» στις 28-29/3, «Love, Lust, and Rock & Roll» στις 29-31/5. www.tso.ca

Διαμονή-εμπειρία: Στο πεντάστερο «Windsor Arms» (18 St. Thomas Street, www.windsorarmshotel.com, από 265 ευρώ το δίκλινο), με τις 28 σουίτες, σε καθεμία από τις οποίες θα βρείτε κι ένα μουσικό όργανο (άρπα, κιθάρα, πιάνο με ουρά).

Budget διαμονή: Στο βραβευμένο, οικολογικού προσανατολισμού χόστελ «Planet Traveler» (357 College Street, theplanettraveler.com, από 32 ευρώ το κρεβάτι σε κοιτώνα των έξι).


Πόλη του Μεξικού | Μεξικό

Γιατί θα πάτε: Η αφορμή για να ταξιδέψετε στην Πόλη του Μεξικού είναι η ανακήρυξή της σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Design για το 2018 (η πρώτη πόλη σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο που παίρνει το «χρίσμα»). Η μεγαλούπολη των σχεδόν 9 εκατ. κατοίκων θα αποτελέσει για έναν χρόνο πόλο έλξης των design junkies, όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για τον αστικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική. Το βάρος θα πέσει κυρίως στις «υποβαθμισμένες» γειτονιές και στο πώς μπορούν να μεταμορφωθούν μέσα από αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, βελτιώνοντας έτσι και τη ζωή των ανθρώπων που ζουν εκεί. Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση, όμως, και παρά τη χαοτική φυσιογνωμία της, η μεξικάνικη μητρόπολη θεωρείται ανερχόμενος προορισμός, συνδυάζοντας απίστευτα μουσεία, εκθαμβωτικά murals και ακαταμάχητη γαστρονομία (από μεξικάνικα λαχανικά σαγιότ μέχρι εντσιλάδας και γουακαμόλε).

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-8

Ο Άγγελος της Ανεξαρτησίας, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Πόλης του Μεξικού. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Insider’s tip: Περάστε από το «Estado Natural» (Sinaloa 61D, estadonatural.com.mx) για να στηρίξετε την τοπική οικονομία της Roma Norte, μιας γειτονιάς που χτυπήθηκε όσο λίγες από τον σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα όμορφο μπακάλικο «νέας γενιάς» που πουλάει ως επί το πλείστον μεξικάνικα προϊόντα. Αν έχετε μαζί σας μια τσάντα ή ένα βάζο για να βάλετε μέσα όσα αγοράσετε, σας κάνουν και μια μικρή έκπτωση.

Διαμονή-εμπειρία: Στο «Las Alcobas» (Masaryk 390, Polanco Chapultepec, www.lasalcobas.com, από 310 ευρώ το δίκλινο), γιατί είναι ένα υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο με εξαιρετικές κριτικές επισκεπτών στο tripadvisor.

Budget διαμονή: Στο «Emporio Reforma» (Avenida Paseo de la Reforma 124 Col. Juarez, από 67 ευρώ το δίκλινο) για τη βολική τοποθεσία και για το γεγονός ότι οι πελάτες του επιστρέφουν.


Νέα Ορλεάνη | ΗΠΑ

Γιατί θα πάτε: Γιατί είναι η πιο «αλέγκρα» αμερικανική πόλη και φέτος κλείνει τρεις αιώνες ζωής. Δεκατρία χρόνια μετά τον τυφώνα Κατρίνα, που κυριολεκτικά την ισοπέδωσε, και μετά από μια μακρά περίοδο επούλωσης των πληγών της, η Νέα Ορλεάνη ξαναβρίσκει το κέφι της. Η γειτονιά του Central Business District δεν είναι πλέον σιωπηλή όταν πέφτει το σκοτάδι. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν ανοίξει νέα ξενοδοχεία (Ace, Troubadour, NOPSI). Σιγά σιγά ζωντανεύει και η περατζάδα κατά μήκος του Μισισιπή, ενώ την άνοιξη θα παραδοθεί ανακαινισμένη η Spanish Plaza, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού. Η πιο αναμενόμενη άφιξη της χρονιάς, πάντως, είναι αυτή του Sazerac House, ενός νέου μουσείου της Γαλλικής Συνοικίας, αφιερωμένου στο ομώνυμο κοκτέιλ (παρασκευάζεται με κονιάκ, αψέντι, ζάχαρη και bitters) που είναι ταυτισμένο με την πόλη.

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-9

Τζαζ στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης. (Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK)

Insider’s tip: Βυθιστείτε στη σκοτεινή ιστορία της Νέας Ορλεάνης παρακολουθώντας μία από τις καλύτερες ιστορικές ξεναγήσεις της πόλης (αν όχι ολόκληρης της Αμερικής). Το Laura Plantation Tour πραγματοποιείται στο συγκρότημα μιας φυτείας ζαχαροκάλαμων του 1805 και επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν τους κήπους, το κυρίως οίκημα και τις καλύβες των σκλάβων (κοστίζει 75 ευρώ, διαρκεί 7 ώρες και ανήκει στο Double Plantation Tour, που συνδυάζεται με μία ακόμα ξενάγηση, www.graylineneworleans.com).

Διαμονή-εμπειρία: Στο «Maison Perrier» (4117 Perrier Street, maisonperrier.com, από 110 ευρώ το δίκλινο), γιατί θα μείνετε σε μια αναπαλαιωμένη έπαυλη του 1892 με κοινόχρηστους χώρους (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, αυλή), η οποία θα σας κάνει να νιώσετε σαν φιλοξενούμενοι σε σπίτι.

Budget διαμονή: Στο «St Vincent’s Guest House» (1507 Magazine Street, www.stvguesthouse.com, από 63 ευρώ το δίκλινο), που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίσμα της Νέας Ορλεάνης, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1861 ως ορφανοτροφείο.


Ντιτρόιτ | ΗΠΑ

Γιατί θα πάτε: Γιατί ήρθε η ώρα η πάλαι ποτέ κραταιά πρωτεύουσα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που επί χρόνια βρισκόταν σε παρακμή, να επανέλθει στο προσκήνιο. Η γαστρονομική σκηνή της ανθεί (ανοίγουν εστιατόρια, μπαρ, ζυθοποιίες), ενώ η βόλτα κατά μήκος του ποταμού Ντιτρόιτ, όπου υπάρχουν μονοπάτια και υπαίθριοι χώροι πρασίνου, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε περιπατητές και ποδηλάτες. Σε αυτό βοηθάει και το Mogodetroit, ένα νέο πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτου με 43 σταθμούς σε διάφορα σημεία της πόλης. Το μεγαλύτερο νέο όμως είναι η γραμμή του τραμ (QLine) που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάιο και αναβάθμισε το σύστημα αστικών συγκοινωνιών, βοηθώντας παράλληλα τους επισκέπτες να γνωρίσουν ευκολότερα την πόλη. Στα συν και το ότι μέσα στο 2017 το Ντιτρόιτ υποδέχτηκε ένα νέο ξενοδοχείο, το Detroit Foundation Hotel, που στεγάζεται στο παλιό κτίριο της πυροσβεστικής, του 1929. Το εστιατόριό του, The Apparatus Room, σερβίρει νέα αμερικανική κουζίνα διά χειρός Thomas Lents (σεφ βραβευμένου με Michelin). Το 2018 αναμένεται να ανοίξουν δύο ακόμη ποιοτικά καταλύματα, τα Siren Hotel και Shinola Hotel.

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-10

Oι όχθες του ποταμού Ντιτρόιτ, στην ομώνυμη αμερικανική μεγαλούπολη, προσφέρονται για ποδηλατάδα. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Insider’s tip: Δεν γίνεται να επισκεφτείτε την πόλη του Στίβι Γουόντερ, της Αρίθα Φράνκλιν, του Σίξτο Ροντρίγκεζ και της ιστορικής δισκογραφικής εταιρείας Motown και να μην πάτε κάπου να ακούσετε μουσική. Κλασικό στέκι είναι το Cliff Bell’s (www.cliffbells.com), που άνοιξε τις πύλες του το 1935.   

Διαμονή-εμπειρία: Στο «Detroit Foundation Hotel» (250 W Larned Street, www.detroitfoundationhotel.com, από 185 ευρώ το δίκλινο), γιατί είναι ένα προσεγμένο ξενοδοχείο που δίνει ζωή σε ένα παλιό εμβληματικό κτίσμα.  

Budget διαμονή: Στο «Red Roof Inn Detroit» (26300 Dequindre Road, Warren, www.redroof.com, από 50 ευρώ το δίκλινο) για την καλή σχέση ποιότητας-τιμής.


Έντμοντον | Καναδάς

Γιατί θα πάτε: Δεν είναι Τορόντο, δεν είναι Μόντρεαλ, όμως φέτος το Έντμοντον (η πρωτεύουσα της επαρχίας Αλμπέρτα και έκτη σε πληθυσμό πόλη του Καναδά) έχει την τιμητική του. Αφενός γιατί μέσα στη χρονιά θα ανοίξει το πολυαναμενόμενο νέο κτίριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Royal Alberta Museum (RAM) με εκθεσιακό χώρο 7.600 τ.μ., που θα είναι και το μεγαλύτερο μουσείο του δυτικού Καναδά. Αφετέρου γιατί εδώ βρίσκονται τρία από τα πιο πολυσυζητημένα εστιατόρια της χώρας, τα Clementine, Café Linnea και Alder Room (ήταν μέσα στο top-10 της Air Canada για τα καλύτερα νέα εστιατόρια του 2017). Τέλος, η πρόσφατη κατασκευή του τελεφερίκ που συνδέει το κέντρο της πόλης με τo River Valley (έναν τεράστιο χώρο πρασίνου που αποτελείται από 20 πάρκα κι έχει περιπατητικές διαδρομές συνολικού μήκους 160 χλμ.) κάνουν το χαμηλών τόνων  Έντμοντον… the place to be.

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-11
Πατινάζ οικογενειακώς στο Έντμοντον. (Φωτογραφία:  VISUALHELLAS.GR)

Insider’s tip: Αξίζει μια μικρή εκδρομή μέχρι το Εθνικό Πάρκο Elk Island, που βρίσκεται 48 χλμ. ανατολικά της πόλης και αποτελεί καταφύγιο για βίσονες και ταράνδους. Περάστε πρώτα από το κέντρο επισκεπτών για να πάρετε έναν χάρτη και μετά χαθείτε στις πρασινάδες για περπάτημα και πικνίκ. Μπορείτε να κάνετε ακόμα και βραδινό κάμπινγκ μες στο πάρκο.  

Διαμονή-εμπειρία: Στο «Metterra Hotel on Whyte» (10454 82 Avenue, www.metterra.com, από 140 ευρώ το δίκλινο) για το προσεγμένο στυλ και το ευγενικό προσωπικό του.

Budget διαμονή: Στο «Super 8 Edmonton/West» (16818 118th Avenue, www.wyndhamhotels.com, από 56 ευρώ το δίκλινο), γιατί αποτελεί μια καλή επιλογή με σχετικά χαμηλό κόστος.


ΩΚΕΑΝΙΑ

Καμπέρα | Αυστραλία

Γιατί θα πάτε: Παρότι είναι η πρωτεύουσα της Αυστραλίας, κανείς δεν της δίνει σημασία… Με σημαντικά μικρότερο πληθυσμό από το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, η Καμπέρα των 435.000 κατοίκων είναι μια εύκολη πόλη για να την τριγυρίσεις, να γνωρίσεις τα μουσεία, τα μνημεία και τα πάρκα της. Περάστε από το Weston Park, για να δείτε τα καγκουρό να περιδιαβαίνουν (διατηρήστε μόνο μια απόσταση, γιατί δεν τους πολυαρέσει η επαφή με τους ανθρώπους). Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι για το 2018 η Καμπέρα τραβάει τα βλέμματα και το όνομά της μπαίνει στις λίστες με τους κορυφαίους προορισμούς της χρονιάς, αφού για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει έναν υψηλών προδιαγραφών διεθνή αγώνα κρίκετ μαραθώνιας διάρκειας (Test cricket για τους γνώστες). Πέραν αυτού, το 2018 κλείνουν εκατό χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το Μνημείο Αυστραλών Πεσόντων (www.awm.gov.au) θα φιλοξενήσει επετειακές εκδηλώσεις.

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-12

Το αστεροσκοπείο Stromlo στην Καμπέρα.

 

Insider’s tip: Αν σας αρέσει η αστροπαρατήρηση, κατευθυνθείτε προς το αστεροσκοπείο του Stromlo (16 χλμ. δυτικά της πόλης), για να μιλήσετε με αστρονόμους και να χαζέψετε τον βραδινό αυστραλιανό ουρανό. Όσοι ασχολείστε με τη φωτογραφία θα ευχαριστηθείτε σίγουρα τη βόλτα. Σε περίπτωση που κάνει παγωνιά, υπάρχει καφέ για να καθίσετε για ένα ζεστό ρόφημα.

Διαμονή-εμπειρία: Στο «Hotel Hotel» (25 Edinburgh Ave, www.hotel-hotel.com.au, από 125 ευρώ το δίκλινο) για την ευφάνταστη μοντέρνα διακόσμηση που παραπέμπει λίγο σε Πικάσο και λίγο σε Λε Κορμπιζιέ.

Budget διαμονή: Στο «Greenleigh Central Canberra Motel» (106 Cotter Road, stayatgreenleigh.com.au, από 50 ευρώ ένα μονό κρεβάτι και δύο κουκέτες) γιατί είναι σχετικά φθηνό, χτισμένο στην εξοχή αλλά χωρίς να απέχει πολύ από τα δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης.


ΑΣΙΑ

Άμπου Ντάμπι |

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Γιατί θα πάτε: Γιατί στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι διαφοροποιείται από το Ντουμπάι και δεν είναι απλώς μια αραβική μεγαλούπολη νεόπλουτων, το Άμπου Ντάμπι επενδύει στον πολιτισμό. Τον περασμένο Νοέμβριο η πρωτεύουσα των Εμιράτων υποδέχτηκε το πολυαναμενόμενο «Λούβρο του Άμπου Ντάμπι», αδελφάκι του διάσημου παρισινού μουσείου, που σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ. Βρίσκεται στο νησί Saadiyat, στο οποίο αναμένεται να ανοίξουν τρεις ακόμα ακριβοθώρητοι εκθεσιακοί χώροι από αρχιτέκτονες-σταρ: το Εθνικό Μουσείο Zayed του Νόρμαν Φόστερ, το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του γραφείου της Ζάχα Χαντίντ και το Γκούγκενχαϊμ του Φρανκ Γκέρι, που θα είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο.

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-13

To Μέγα Τέμενος του Σεΐχη Ζαγιέντ στο Άμπου Ντάμπι. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Insider’s tip Δοκιμάστε ταμπουλέ και σουάρμα (τυλιχτό) στο «Lebanese Mill», ένα εστιατόριο που σερβίρει μεγάλες μερίδες και έχει προσιτές τιμές. Το προσωπικό ενδέχεται να μη μιλάει καλά τα αγγλικά, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι για… παντομίμα.

Διαμονή-εμπειρία: Στο «Jumeirah» (Corniche Road, www.jumeirah.com, από 150 ευρώ το δίκλινο), γιατί είναι πολυβραβευμένο ξενοδοχείο που καταλαμβάνει έναν από τους πέντε πύργους του πασίγνωστου αμπουνταμπιανού συγκροτήματος «Etihad Towers».

Budget διαμονή: Στο «Al Nakheel Hotel Apartments by Mourouj Gloria» (Muroor Street, Al Dhafrah, Opp Al Falah Plaza, από 45 ευρώ το δίκλινο), γιατί είναι οικονομικό και έχει καλές κριτικές στο booking.com.


Καοσιούνγκ | Ταϊβάν

Γιατί θα πάτε: Γιατί ζούμε σε μια εποχή κορεσμού των μεγαλουπόλεων, όπου όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες (ιδίως οι πιο «έμπειροι», που είναι και οι διαμορφωτές των νέων τάσεων) δείχνουν να ενδιαφέρονται για τη δεύτερη ή τρίτη πιο σημαντική πόλη μιας χώρας αντί για την πρωτεύουσά της. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην Ταϊβάν, με την Ταϊπέι να χάνει έδαφος από την Καοσιούνγκ. Χτισμένη στον νότο, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ταϊβάν διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι και αποτελεί σημαντικό κέντρο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, το τοπίο της δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς, αφού έχει φαρδείς δρόμους, πάρκα, ποδηλατόδρομους, καφέ, καλλιτεχνικά στέκια, δύο παραλίες κατάλληλες για μπάνιο και ένα παρθένο δάσος, κι όλα αυτά σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο της. Όσο για το κόστος ζωής, είναι ασύγκριτα φθηνότερο απ’ ό,τι στην Ταϊπέι. 

Αφιέρωμα: Οι σταρ του 2018-14

Εικόνες ασιατικής μεγαλούπολης στο εμπορικό κέντρο της Καοσιούνγκ. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Insider’s tip: Ανακαλύψτε την πόλη μέσα από τις βραδινές αγορές της: αν είστε λάτρης του street food, κατευθυνθείτε προς το Ruifeng Night Market για ψητή πατάτα με λιωμένο τυρί ή ζουμερό ψιλοκομμένο κοτόπουλο, ενώ, αν προτιμάτε να κάνετε ψώνια (από φθηνά γυαλιά, καπέλα και t-shirt μέχρι μπότες, γόβες και τρέντι σανδάλια), πηγαίνετε στο Xinjuejiang.    

Διαμονή-εμπειρία: Στο «Hotel Indigo Kaohsiung Central Park» (No. 4, Zhongshan 1st Road, Xinxing District, από 125 ευρώ το δίκλινο), γιατί βρίσκεται δίπλα στο πάρκο και σε κοντινή απόσταση από την αγορά του Shinkuchan και τον ποταμό Love.

Budget διαμονή: Στο «Ahiruyah Guesthouse» (5F, No. 158, Liuhe 1st Road, Xinxing District, από 45 ευρώ το δίκλινο με κοινόχρηστο μπάνιο), γιατί είναι φθηνό, καθαρό, νεανικό και ευχάριστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή