Αίγυπτος: Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Αίγυπτος: Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ένα ακόμη τρίμηνο από τις 13 Ιανουαρίου, ώστε να αντιμετωπίσει «τους κινδύνους και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», αποφάσισε το Κάιρο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επί εννέα μήνες, αρχής γενομένης από τον περσινό Απρίλιο, έπειτα από τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε δύο χριστιανικές εκκλησίες. Η ισχύς του μέτρου έχει παραταθεί μέχρι σήμερα δύο φορές, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος της χώρας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις αρχές του χρόνου, εξέδωσε σήμερα το σχετικό διάταγμα.

Το μέτρο επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να «λάβουν τα απαραίτητα (μέτρα) για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και να κατοχυρώσουν την ασφάλεια σε όλα τα τμήματα της χώρας», ανέφερε το ΜΕΝΑ, επικαλούμενο την επίσημη εφημερίδα της Αιγύπτου.

Ο ανταρτοπόλεμος που διεξάγουν κατά κύριο λόγο τζιχαντιστές του τοπικού παρακλαδιού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη χερσόνησο του Σινά έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτικών και αστυνομικών, αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013. Άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις που επιχειρούν στην Δυτική Έρημο, στα σύνορα με τη Λιβύη, εξαπολύουν επίσης επιθέσεις ενάντια στις δυνάμεις ασφαλείας.

Μια επίθεση ενόπλων στα τέλη Νοεμβρίου σε ένα τέμενος στο βόρειο Σινά είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 305 ανθρώπων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα νότια του Καΐρου, σε επίθεση που διέπραξε ένοπλος τζιχαντιστής εναντίον μιας κοπτικής εκκλησίας.

Σύμφωνα με τοπικά ενημέρωσης, η ημερομηνία των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή