ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση στην Ευρώπη, κέρδη για πετρέλαιο και χρυσό

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ξεκινώντας με απώλειες το 2018 σε μια συνεδρίαση όπου ο όγκος των συναλλαγών ήταν χαμηλός λόγω της νέας οδηγίας MiFID ΙΙ. Η νέα οδηγία επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη διαπραγμάτευση των χρηματοοικονομικών προϊόντων στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της εφαρμογής της από τις 3 Ιανουαρίου. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 υποχώρησε κατά 0,45% ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων για μείωση των νέων ταξινομήσεων στα αυτοκίνητα κατά 0,51% τον Δεκέμβριο.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax διολίσθησε κατά 0,36% και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 0,52%. Ανοδικά, αντίθετα, κινήθηκε χθες η Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν άνοδο άνω του 0,24% και 0,64%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο, παρατείνοντας το θετικό κλίμα από το 2017. «Δεδομένου ότι τα στοιχεία για την οικονομία είναι ισχυρά, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η εύρωστη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε ισχυρή κερδοφορία σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις», σχολιάζει ο Πίτερ Καρντίλο, επικεφαλής οικονομολόγος της First Standard Financial, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Κατά τη διάρκεια του 2017, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν αλλεπάλληλα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, οι δείκτες S&P 500, Dow Jones και Nasdaq αναρριχήθηκαν 19,4%, 25,1% και 28,2%, αντίστοιχα, πέρυσι. Ωθηση στη Wall Street μέσα στο 2018 αναμένεται να δώσει το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, βάσει του οποίου μειώνεται ο συντελεστής των επιχειρήσεων στο 21% από το 35%.

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές του «μαύρου» χρυσού εξαιτίας της γεωπολιτικής αβεβαιότητας που τροφοδοτείται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και στο Ιράν την τελευταία εβδομάδα. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε στα 60,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent στο Λονδίνο σταθεροποιήθηκε στα 66,81 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε εκτοξευθεί νωρίτερα στα 67,26 δολάρια.

Η τιμή του χρυσού έφθασε χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών και πλέον, προσεγγίζοντας τα 1.306 δολάρια η ουγγιά. Το 2017, η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε 13%, αντανακλώντας τις υψηλότερες επιδόσεις από το 2010.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ