Προσφυγή για tweet μίσους βουλευτού της AfD

Προσφυγή για tweet μίσους βουλευτού της AfD

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στη Δικαιοσύνη κατά γνωστής βουλευτού του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προσφεύγει η γερμανική αστυνομία σχετικά με ρατσιστική απάντηση σε tweet της αστυνομίας της Κολωνίας που απηύθυνε πρωτοχρονιάτικες ευχές στα αραβικά.

Η Μπεατρίξ φον Στορχ απάντησε χαρακτηριστικά μέσω Twitter: «Τι στον διάολο συμβαίνει με αυτή τη χώρα; Γιατί η επίσημη σελίδα της αστυνομίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας γράφει στο Twitter στα αραβικά; Θέλουν να καθησυχάσουν τις ορδές από βαρβάρους, μουσουλμάνους και βιαστές άνδρες με αυτόν τον τρόπο;». Ο λογαριασμός της Φον Στορχ παρέμεινε απενεργοποιημένος για αρκετές ώρες τη Δευτέρα λόγω της ενδεχόμενης παραβίασης των κανόνων για τη ρητορική μίσους (hate speech). Υπενθυμίζεται ότι οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία είχαν σημαδευτεί, δύο χρόνια πριν, από τις καταγγελίες εκατοντάδων γυναικών για παρενόχληση από μετανάστες.

Η αστυνομία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς θα κληθούν να κρίνουν εάν οι ίδιοι είναι αρμόδιοι για την υπόθεση της Φον Στορχ ή το Βερολίνο, η εκλογική περιφέρεια της βουλευτού. Ο επικεφαλής εισαγγελέας της Κολωνίας δήλωσε πως οι εισαγγελείς θα πρέπει να κρίνουν εάν η ανάρτηση «υποκινούσε τους πολίτες στη διάπραξη βίας εναντίον συγκεκριμένης μερίδας της κοινωνίας». Εάν κριθεί αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας από τις δικαστικές αρχές, αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση που αρθεί η βουλευτική ασυλία της Φον Στορχ.

Την ίδια στιγμή, τη Δευτέρα τέθηκε σε εφαρμογή νόμος που επιδιώκει να καταπολεμήσει τη ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτόν προβλέπεται πως οι «σαφώς εγκληματικές» αναρτήσεις θα πρέπει να διαγράφονται ή να μπλοκάρονται εντός 24 ωρών. Ο αρχηγός της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στον νόμο, στον οποίο καταλογίζει πως «περιορίζει την ελευθερία έκφρασης», απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους χρήστες των social media να δημοσιεύσουν όλα τα διαγραμμένα σχόλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή