ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπαράθεση για την ηλικία των προσφύγων

REUTERS, A.P.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πέντε ημέρες προτού αρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες ζήτησαν χθες να καθιερωθούν υποχρεωτικοί ιατρικοί έλεγχοι για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ανηλίκων που ζητούν άσυλο. Περίπου 70.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν λάβει άσυλο στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

Η συζήτηση άνοιξε μετά την τραγωδία στην πόλη Καντέλ, όπου 15χρονος Αφγανός μαχαίρωσε και σκότωσε Γερμανίδα συνομήλική του με την οποία είχε παλαιότερα συνάψει σχέση. Οι Αρχές υποπτεύονται ότι ο δράστης ενδεχομένως ήταν μεγαλύτερος από την ηλικία την οποία είχε δηλώσει, προκειμένου να λάβει άσυλο στη χώρα.

«Τουλάχιστον για περιπτώσεις που υπάρχει αμφιβολία πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ιατρική εξέταση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σάρης, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, που προέρχεται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Οι ανήλικοι πρόσφυγες έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με τους ενήλικους, λαμβάνοντας αυξημένη φροντίδα, ενώ απαγορεύεται η απέλασή τους. Οι Σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν την πρόταση ως πυροτέχνημα, ενώ ο πρόεδρος του γερμανικού ιατρικού συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, είπε στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε» ότι η διαδικασία είναι πολυέξοδη, αντιδεοντολογική και κάποιες φορές αναξιόπιστη.

Για τον προσδιορισμό της ηλικίας απαιτείται πανοραμική ακτινογραφία της στοματικής κοιλότητας και ακτινογραφία του καρπού. «Η εξέταση είναι κοπιαστική, ακριβή και ενέχει σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας», είπε ο Μοντγκόμερι, σημειώνοντας ότι υποχρεωτικές εξετάσεις γίνονται μόνο σε περίπτωση που αυτό ζητείται από το δικαστήριο.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ