Ο σεβασμός κερδίζεται…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια πινελιά θλίψης και μια μεγάλη απώλεια ξεκίνησε η νέα χρονιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Ο Εγκε Γκέραρντ, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του ελληνικού αθλητισμού, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, ταλαιπωρημένος τα τελευταία χρόνια από σοβαρά προβλήματα υγείας. Πολλοί από τους ανθρώπους που αγάπησε και τον αγάπησαν είχαν την ευκαιρία να τον αποχαιρετίσουν τον περασμένο μήνα εν ζωή, σε μια πολύ συγκινητική βραδιά στο κατάμεστο «Γεντί Κουλέ», με την ευκαιρία του φιλικού αγώνα που διοργανώθηκε προς τιμήν του, με πρωτοβουλία του Ηλία Πουρσανίδη.

Ο Ευγένιος Γκεραρντάκης, όπως τον προσφωνούσαν με αγάπη όλοι οι φίλαθλοι της Κρήτης, γεννήθηκε στην Ολλανδία αλλά έγινε Ελληνας, πρώτα στην καρδιά και μετά στην υπηκοότητα. Υπήρξε ο μακροβιότερος προπονητής ελληνικής ομάδας. Ανέλαβε τον ΟΦΗ το 1985 και κάθησε στον πάγκο του επί 16 συνεχόμενα χρόνια, έως το 2000, κερδίζοντας την αγάπη όλων όσοι συνεργάστηκαν μαζί του και τον σεβασμό των αντιπάλων, λόγω της εντιμότητας, του ήθους, του καθαρού λόγου του και του μεγάλου έργου που προσέφερε στον ΟΦΗ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Κράτησε την ομάδα της Κρήτης σε υψηλό επίπεδο και τις χάρισε μεγάλες επιτυχίες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ανέδειξε πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές, βάζοντας τη δική του σφραγίδα στην καριέρα και στην προσωπικότητά τους.

Η είδηση της απώλειάς του σκόρπισε θλίψη, με τις συλλυπητήριες ανακοινώσεις να είναι όλες γραμμένες με λόγια αγάπης. Ενδεικτικά αποσπάσματα:

ΟΦΗ: «Ο ΟΦΗ μας έγινε σήμερα πραγματικά πολύ φτωχός! Καλό ταξίδι, Μίστερ. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Ολλανδέ, Ολλανδέ!».

ΑΕΚ: «Το στίγμα του θα παραμείνει ανεξίτηλο και με την προσφορά του θα αποτελεί διαχρονικά πρότυπο προς μίμηση. Καλό ταξίδι, δάσκαλε!».

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: «Εμοιαζε να είναι πάντα “παρών” σαν υπόδειγμα ήθους και σημείο αναφοράς κάθε ωραίας ποδοσφαιρικής ιστορίας. Θα ανήκει στο εξής στο Πάνθεον του ελληνικού αθλητισμού».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: «Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός σημαντικού προπονητή, ενός σπουδαίου φιλέλληνα».

ΠΑΟΚ: «“Εφυγε” ένας δάσκαλος του αθλήματος, ένας φανατικός φιλέλληνας που με τα χρόνια έγινε πραγματικός Ελληνας, μια χαρισματική προσωπικότητα. Καλό ταξίδι, Ευγένιε…».

ΠΣΑΤ: «Δάσκαλε, σου λέμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για όσα μας προσέφερες».

Η κηδεία του Εγκε Γκέραρντ θα γίνει αύριο στο χωριό Ελιά του Ηρακλείου, ενώ η σορός του θα βρίσκεται από σήμερα στο σπίτι του στο ίδιο χωριό, για να τον αποχαιρετίσουν οι φίλοι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή