Ξυλοδαρμοί και απειλές στα Επείγοντα

Ξυλοδαρμοί και απειλές στα Επείγοντα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται επικίνδυνα το φαινόμενο των «θερμών επεισοδίων» εντός των δημόσιων νοσοκομείων, με θύματα το προσωπικό των μονάδων και θύτες τους συνοδούς ασθενών. Δύο σοβαρά περιστατικά που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε δημόσια νοσοκομεία έρχονται να καταδείξουν ότι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απροστάτευτοι έναντι εξαγριωμένων πολιτών. Πόσο μάλλον έναντι όσων δεν αρκούνται στη λεκτική βία, αλλά φτάνουν ακόμη και στο σημείο να απειλήσουν με όπλο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Λαμίας, όπου, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα, νεαρός απείλησε με όπλο στο προσωπικό του εργαστηριακού τομέα. Το απίστευτο περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ένας νεαρός 25 έως 30 ετών έβγαλε όπλο και απείλησε το προσωπικό που προσπαθούσε να βάλει στη σωστή θέση τον πατέρα του προκειμένου να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία. Ο νεαρός φέρεται να «εκνευρίστηκε», επειδή ο πατέρας του πονούσε από το πρόβλημα υγείας που είχε και το προσωπικό τού ζητούσε να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια. Ζήτησε με την απειλή του όπλου να αφήσουν ήσυχο τον πατέρα του και εν συνεχεία τράπηκε σε φυγή, προτού προλάβει να επέμβει η αστυνομία, η οποία εν τω μεταξύ είχε ειδοποιηθεί από το προσωπικό.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ένας γιατρός στο Νοσοκομείο Νάουσας έπεσε θύμα ξυλοδαρμού εντός του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο πόδι. Ειδικότερα, ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής που επισκέπτεται τακτικά το νοσοκομείο είχε επισκεφθεί τα Επείγοντα του νοσοκομείου και συγκεκριμένα το παιδιατρικό ιατρείο, με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά. Αφού εξετάσθηκαν τα παιδιά από τον γιατρό χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή διαμαρτυρία, ο άνδρας πήγε σπίτι του, άφησε την οικογένειά του και επέστρεψε στο νοσοκομείο για να επιτεθεί στον παιδίατρο, τον οποίο ξυλοκόπησε. Η διοίκηση του νοσοκομείου αντέδρασε και κατέθεσε μήνυση κατά του δράστη.

Οπως κατήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το Νοσοκομείο Νάουσας δεν διαθέτει υπηρεσίες φύλαξης λόγω έλλειψης κονδυλίων, ενώ εκτιμά ότι εάν υπήρχε φύλαξη πιθανότατα να μην είχε συμβεί το περιστατικό. Αλλά και ο σύλλογος εργαζομένων στο νοσοκομείο ζητεί από την πολιτεία «να μεριμνήσει για την έγκριση κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη φύλαξη των νοσοκομείων με σεκιούριτι. Οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι σε εκδηλώσεις βίας, φραστικής και σωματικής, και αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει». Εκτός από το ζήτημα της φύλαξης των μονάδων υγείας, γιατροί και εργαζόμενοι αποδίδουν το φαινόμενο στις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού. Οπως επισημαίνουν, τα «θερμά επεισόδια» στα νοσοκομεία συμβαίνουν κυρίως κατά τις εφημερίες. Τις περισσότερες φορές, αφορμές είναι η μεγάλη αναμονή και η ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασθενείς και οι συνοδοί τους, επειδή το προσωπικό και τα μηχανήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν με ταχύτητα τη ζήτηση υπηρεσιών. Και σε αυτά τα «ξεσπάσματα» δεν υπάρχει πάντα προσωπικό φύλαξης για να επιβάλει την τάξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή