Νέα κόντρα κυβέρνησης και δικαστών

Νέα κόντρα κυβέρνησης και δικαστών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο πεδίο διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών αναδεικνύεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τη δικαστική διαμεσολάβηση, το οποίο αναρτήθηκε προς διαβούλευση παραμονές Πρωτοχρονιάς.

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποδίδει στον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή παράνομη σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος, ενώ την ίδια ώρα με άρθρο τους ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης Χαρ. Σεβαστίδης υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, καθώς ανάγει ιδιώτες σε δικαστές και επιβαρύνει οικονομικά πολίτες και Δημόσιο.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων υποστηρίζει ότι υπάρχει παραβίαση του νόμου ως προς τη διάρκεια διαβούλευσης του νομοσχεδίου και σημειώνει ότι αυτή θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου (σ.σ.: η διαβούλευση είχε προσδιοριστεί να ολοκληρωθεί χθες, ενώ το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί στις 28/12).

Παράλληλα, η ένωση βάλλει κατά του υπουργού Δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι «επέλεξε μια δραστική σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης σε μόλις πέντε ημέρες(!) και μάλιστα εν μέσω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο να διαλάβει στην έκθεσή του επαρκώς τεκμηριωμένους προς τούτο λόγους…».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων διαφωνούν και επί της ουσίας του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για «επικίνδυνους θεσμικούς ακροβατισμούς» και «ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης», ενώ αποδίδουν δόλο στη κυβέρνηση. «Η καλλιέργεια εχθρικού κλίματος της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη όλο το προηγούμενο διάστημα με διάφορες προφάσεις αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν παρά μια αφορμή για επικίνδυνους θεσμικούς ακροβατισμούς», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Οι κ. Χρ. και Χαρ. Σεβαστίδης αντιτίθενται στην ιδιωτική διαμεσολάβηση που προωθεί η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι ο ιδιώτης διαμεσολαβητής έχει καθήκοντα και αρμοδιότητες οιονεί δικαστή και το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησής του είναι η σύνταξη πρακτικού που αποτελεί τίτλο εκτελεστό όπως και οι δικαστικές αποφάσεις. Ετερο σημείο που στηλιτεύουν είναι η υπαγωγή στη διαδικασία ευρέως φάσματος διαφορών, αλλά και το ύψος της αμοιβής που θα πρέπει να καταβάλει ο διάδικος στον ιδιώτη διαμεσολαβητή, το οποίο θα είναι κατ’ ελάχιστον 250 ευρώ συν ΦΠΑ.

Οι δικαστές τέλος κάνουν λόγο για «ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης», υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο ευνοεί τη λειτουργία «παραδικαστηρίων».

Την παράταση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου ζητεί με επιστολή του προς τον κ. Κοντονή και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή