Αναζητούνται εκτιμητές ακινήτων για αναπροσαρμογή αντικειμενικών σε… 20 ημέρες

Αναζητούνται εκτιμητές ακινήτων για αναπροσαρμογή αντικειμενικών σε… 20 ημέρες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών στην οποία μπορούν μέχρι τις 12 Ιανουαρίου οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι εκτιμητές που θα αναλάβουν το έργο καθορισμού των νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια θα πρέπει σε διάστημα 20 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους.

Οτι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να πράξει σε διάστημα δύο χρόνων καλούνται οι εκτιμητές να το κάνουν σε διάστημα 20 ημερών και μάλιστα σε μια αγορά που οι αγοραπωλησίες αστικών ακινήτων δεν ξεπέρασαν τις 15.000 το 2017.

Μάλιστα, οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία που έχει τεθεί για το έργο καθορισμού των αντικειμενικών αξιών. Επί της ουσίας, καλούνται να εξισώσουν τις εμπορικές με τις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες βάσει της μνημονιακής δέσμευσης θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018.

Εφόσον καταφέρουν οι εκτιμητές να αναπροσαρμόσουν τις τιμές των ακινήτων, τον Μάιο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και σε αλλαγές του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές περιοχές και τη μείωση των τιμών στις «ακριβές» περιοχές, όπως η Βούλα, η Εκάλη και το Ψυχικό.

Για παράδειγμα, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι από τα 700 περίπου ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ανέρχεται σήμερα η τιμή ζώνης στα 1.000 ευρώ (που είναι και το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος). Αντιθέτως, στις ακριβές περιοχές οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 30%-40%. Εάν παραμείνουν ως έχουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπως η Δραπετσώνα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως και 30%, ενώ από την άλλη θα συρρικνωθεί ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες στις περιοχές όπου θα γίνουν μειώσεις. Οπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να μεταφέρει το βάρος στους ιδιοκτήτες με χαμηλή αξία ακίνητης περιουσίας, καθώς το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο.

Οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση είναι δύο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς:

1. Η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό, και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ, σε όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή, να κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους συγκριτικά με αυτά που πληρώνουν σήμερα.

2. Ή να επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα, προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό. Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και αυτά όχι από τον κύριο φόρο αλλά από τον συμπληρωματικό. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο (αθροίζεται και φορολογείται η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών εφόσον αυτή ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ) των αγροτεμαχίων, ωστόσο εξαιρέθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους.

Σημειώνεται ότι κάθε εκτιμητής που θα αναλάβει να προσδιορίσει τις τιμές ζώνης θα λάβει το ποσό των 50 ευρώ για κάθε τιμή που καθορίζει, ενώ συνολικά μπορεί να καθορίσει 100 τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή