Οι 6 μεγάλοι κίνδυνοι για την κινεζική οικονομία το 2018

Οι 6 μεγάλοι κίνδυνοι για την κινεζική οικονομία το 2018

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με σημαντικούς κινδύνους, που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας της, θα βρεθεί η Κίνα το 2018 και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί. Στους κινδύνους περιλαμβάνονται το υψηλό χρέος, το οποίο προβλέπεται να φθάσει το 320% του ΑΕΠ το 2022, καθώς και το γεγονός ότι η φτώχεια συνεχώς διογκώνεται.

Επίσης, η κινεζική κυβέρνηση για τα επόμενα τρία χρόνια έχει εστιάσει την προσοχή της και σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική νομισματική και οικονομική πολιτική αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στην κινεζική οικονομία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρατζίβ Βίσβας, επικεφαλής οικονομολόγου της IHS Markit, στο Bloomberg, η οικονομική αστάθεια θα εξακολουθήσει να αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την πορεία ανάπτυξης της χώρας το 2018. Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε τονίσει προ ημερών την ανάγκη να δώσει μικρότερη έμφαση στον δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το νέο έτος, θέτοντας περισσότερο ως προτεραιότητα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επαπειλούμενων κινδύνων.

Ωστόσο, το σχέδιο για την αντιμετώπισή τους ενδέχεται να κλυδωνίσει και άλλους κλάδους της οικονομίας. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, οι αυστηρότεροι κανόνες που θα ισχύσουν από το 2018 για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και για την προστασία του περιβάλλοντος, με απώτατο στόχο τη μείωση του χρέους, ενδέχεται να επιβραδύνουν τη λειτουργία του κατασκευαστικού τομέα και να αναστείλουν την κατασκευή έργων υποδομής.

Σύμφωνα με τον Φρέντερικ Νιούμαν, αναλυτή στην HSBC Holdings Plc, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κινεζική οικονομία θα προέλθει από τον κατασκευαστικό τομέα». Ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων Κίνας και ΗΠΑ.

O διακαής πόθος του κ. Τραμπ να κάνει την «Αμερική σπουδαία ξανά», όπως διεμήνυε και κατά την προεκλογική του περίοδο, ήταν, μεταξύ άλλων, καμπανάκι για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας. Ο οικονομικός προστατευτισμός του κ. Τραμπ ενδέχεται να πλήξει τις κινεζικές εξαγωγές, αναγκάζοντας την Κίνα να αντιδράσει με αντίποινα στις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ. Την οικονομία της Κίνας θα επηρεάσει δυσμενώς και η αμερικανική νομισματική πολιτική που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2018. Οπως επισημαίνει ο Τζορτζ Μάγκνους, καθηγητής στο Oxford University’s China Center, σε περίπτωση που η Fed προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από αυτήν που προέβλεπαν οι αγορές, είναι πιθανόν το δολάριο να ενισχυθεί, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα το γουάν και προκαλώντας εκροές κεφαλαίων από το εσωτερικό της χώρας. Σε αυτό ενδέχεται να συντελέσει και η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ, η οποία προσβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής οικονομίας. Την ίδια άποψη έχει και ο Κρίστοφερ Μπάλντινγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, o οποίος ανέφερε στο Bloomberg ότι σε περίπτωση που η Fed ξεκινήσει τη διαδικασία αύξησης των επιτοκίων και το δολάριο μπει σε φάση διαρκούς ενίσχυσης, αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Κλυδωνισμούς όμως ενδέχεται να προκαλέσει στην κινεζική οικονομία και η αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της τελευταίας.

Μάχη για την αντιμετώπιση των απειλών

Την ανάγκη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που ταλανίζουν την κινεζική οικονομία αναγνώρισε η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο του ετήσιου οικονομικού συνεδρίου που διοργανώθηκε στο Πεκίνο στα τέλη Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε το πρακτορείο Xinhua, η κυβέρνηση συμφώνησε «να παλέψει στη μάχη αντιμετώπισης και επίλυσης των μεγάλων κινδύνων, με επίκεντρο τον έλεγχο και την υπέρβαση του οικονομικού ρίσκου». Αυτό, δηλαδή, υποδηλώνει τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της κινεζικής κυβέρνησης περισσότερο στην αντιμετώπιση των οικονομικών κινδύνων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, παρά στην περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. H υιοθέτηση πιο ήπιας και ουδέτερης νομισματικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια υποδεικνύει ότι οι αξιωματούχοι επιθυμούν να ελέγξουν την αύξηση των χορηγούμενων δανείων και να ρυθμίσουν ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα επιβραδυνθεί δραστικά. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την περίοδο 2016-2020, η Κίνα αναμένει κατά μέσον όρο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 6,5%, προκειμένου να διπλασιάσει το ΑΕΠ της από τα επίπεδα του 2010. Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες ο Γιανγκ Ουεϊμίμ, επικεφαλής της επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής, επισήμανε ότι ο στόχος για τον διπλασιασμό του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και αν ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης την περίοδο 2018-2020 κινηθεί στο 6,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή