Χαμηλή ανάπτυξη έως 1,5% προβλέπεται για τη Βρετανία

Χαμηλή ανάπτυξη έως 1,5% προβλέπεται για τη Βρετανία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Βρετανία το 2018 προβλέπουν οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε έρευνα των Financial Times, καθώς θα αναβάλλονται επενδύσεις, θα αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού και οι καταχρεωμένοι καταναλωτές θα περιορίζουν την κατανάλωση.

Εως το 2016, η Βρετανία ήταν μία από τις αναπτυγμένες οικονομίες με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, ωστόσο το 2017 αναπτύχθηκε με ρυθμό μικρότερο από οποιαδήποτε άλλη οικονομία του G7. To 2018 προβλέπεται ότι η βρετανική οικονομία θα παραμείνει ουραγός, μαζί με την ιταλική και την ιαπωνική. Οι περισσότεροι από τους 111 οικονομολόγους που πήραν μέρος στην έρευνα των FT προβλέπουν πως το 2018 η ανάπτυξη στη Βρετανία δεν θα υπερβεί το 1,5%.

«Αναμένεται πως η Βρετανία θα βρεθεί πίσω από τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες και άλλες αναπτυγμένες οικονομίες το 2018», λέει ο Ντόουν Χόλαντ, επικεφαλής του τμήματος για την παρακολούθηση της παγκόσμιας οικονομίας στον ΟΗΕ. «Ενώ έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, παγκοσμίως, οι συνθήκες για επενδύσεις, φαίνεται ότι στη Βρετανία οι επενδύσεις των επιχειρήσεων θα παραμείνουν στάσιμες», προσθέτει.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα φανεί ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση», λέει ο Μπρόνγουιν Κέρτις, πρόεδρος του JPMorgan Asian Investment Trust. Πολλοί από τους συμμετέχοντες θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό, εξέλιξη που ίσως οδηγήσει στην υιοθέτηση συμφωνίας ανάλογης με αυτήν που έχουν Νορβηγία και Ε.Ε. ή, στο κακό σενάριο, σε άτακτη έξοδο της Βρετανίας. Πολλοί οικονομολόγοι ανέφεραν πως είναι απαισιόδοξοι εξαιτίας του στυλ που έχει υιοθετήσει το Λονδίνο κατά τις διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή