Ικανοποιεί τις επιχειρήσεις η οικονομική πολιτική Τραμπ

Ικανοποιεί τις επιχειρήσεις η οικονομική πολιτική Τραμπ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία διαπνέει τον επιχειρηματικό κόσμο στις ΗΠΑ, και αυτό μεταφράζεται σε επενδύσεις σε νέα εργοστάσια και εξοπλισμό. Αυτές οι κινήσεις δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και μπορεί να οδηγήσουν και σε σημαντική αύξηση των μισθών. Η προεκλογική υπόσχεση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να απελευθερώσει το αμερικανικό επιχειρείν από φορολογικά και μη δεσμά φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά για την αμερικανική οικονομία. Φαίνεται, επίσης, ότι η προσδοκία πως τα επιχειρηματικά βάρη δεν θα αυξηθούν, αρκεί για την παγίωση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά. Μετά την εκλογή Τραμπ, οι μετρήσεις επιχειρηματικής εμπιστοσύνης καταγράφουν άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ. Οι επενδύσεις αυξάνονται προτού οι φορολογικές περικοπές προλάβουν να γίνουν νόμος.

Οπως επισημαίνουν οι New York Times, μικρό μόνο μέρος των εξαγγελθεισών ελαφρύνσεων έχει πάρει τον δρόμο της εφαρμογής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χαλάρωση της νομοθεσίας δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί. Δεν αποδεικνύεται ότι η ρύθμιση της αγοράς περιορίζει την οικονομική δράση ή ότι η απορρύθμιση την προωθεί. Οταν, όμως, εξαγγέλλεται ένα μέτρο το οποίο η αγορά κρίνει πως κινείται σε θετική κατεύθυνση, η εξαγγελία αρκεί για τη δημιουργία καλού κλίματος. O Κέβιν Χάσετ, προεδρεύων της Συνόδου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το «πάγωμα» των νομοθετικών επεμβάσεων έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Παρότι επιφυλάχθηκε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ερευνηθούν οι συνέπειες σε όλο τους το εύρος, δήλωσε ότι η πρόταξη της απορρύθμισης είναι η πιθανότερη αιτία που εξηγεί γιατί η οικονομική ανάπτυξη του 2017 ξεπέρασε τις περισσότερες προβλέψεις. Στον Λευκό Οίκο αναγνωρίζουν ότι η εξαγγελία απελευθέρωσης της αγοράς είχε ισχυρότερη επίδραση απ’ ό,τι υπολόγιζαν. Αλλοι πάλι θεωρούν ότι στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας οφείλεται η αναθεωρημένη ανάπτυξη του 2017. Ολες οι μείζονες οικονομίες αναπτύσσονται συγχρόνως για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Επιχειρηματίες λένε ότι πρέπει να δοθούν εύσημα στην κυβέρνηση Τραμπ. Κάποιοι κλάδοι έχουν ωφεληθεί ιδιαίτερα από την πολιτική της κυβέρνησης. Πολλά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος έχουν καταργηθεί και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια έχουν εξοικονομήσει σημαντικά ποσά που δαπανιούνταν για τη συμμόρφωση με την πρότερη νομοθεσία. Αντιστοίχως, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών καταργήθηκε η αρχή της δικτυακής ουδετερότητας (net neutrality). Αυτή η ιστορική απόφαση θα επιτρέπει στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών (ISP) να χρεώνουν διαφορετικά ή να επιταχύνουν τη διακίνηση δεδομένων ανάλογα με το ποια ιστοσελίδα είναι η πηγή αυτών των δεδομένων. Αυτή η απόφαση ώθησε την Comcast, τον μεγαλύτερο σε έσοδα τηλεπικοινωνιακό όμιλο στην Αμερική, να ανακοινώσει επενδύσεις τουλάχιστον 42 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρεί και στη χαλάρωση των κανόνων λειτουργίας των τραπεζών. Κανόνες που τέθηκαν την επαύριο της χρηματοπιστωτικής κρίσης (προεξάρχοντος του νόμου του 2010 Ντοτ-Φρανκ για τη μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ και την προστασία των καταναλωτών) πλέον απλοποιούνται, ενώ η επιτροπή ελέγχου των επικίνδυνων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα εταιρειών οδεύει προς απαλλαγή τους από την επιτήρηση. H αξία των τραπεζικών μετοχών το 2017 αυξήθηκε κατά 19%. Η προεδρία Τραμπ έως τώρα έχει δικαίως επικριθεί για πολλά. Αυτή, πάντως, ίσως είναι η πρώτη της νίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή