Κλημεντίνες για τα γλυκά, σέλινο για τα πιλάφια

Κλημεντίνες για τα γλυκά, σέλινο για τα πιλάφια

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρούτα

Κλημεντίνες: Είναι το τελευταίο εσπεριδοειδές που έφτασε στην Ευρώπη από την ανατολική Ασία. Τα μανταρίνια, με τη ζουμερή και ευωδιαστή τους σάρκα, έγιναν σύντομα το δημοφιλέστερο χειμερινό φρούτο. Οι ποικιλίες και τα υβρίδια της μανταρινιάς είναι αρκετά, όμως οι πρώιμες κλημεντίνες -που ωριμάζουν από Οκτώβριο έως Γενάρη- θεωρούνται οι πιο διαδεδομένες. Το ζεστό κλίμα της χώρας μας ευνοεί τα μανταρίνια να μεγαλώνουν περισσότερο, να γίνονται χυμώδη και με ανώτερη γεύση. Ετσι, στην πρώτη θέση της καλλιέργειας της κλημεντίνης, αλλά και γενικότερα των μανταρινιών, βρίσκεται η Αργολίδα και έπονται Αρτα, Λακωνία, Χανιά, Κορινθία, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία κ.λπ. Οι μικροσκοπικές σφαιρικές κλημεντίνες, λεπτόφλουδες και με λιγοστά ή καθόλου κουκούτσια, είναι γλυκούτσικες, με σάρκα και φλούδα εξαιρετικά αρωματικές, ενώ είναι φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες A, B και C, σε καροτενοειδή και κάλιο, και φτωχό σε θερμίδες (τα 100 γρ. έχουν 53 θερμίδες).

Είναι η καλύτερη εποχή για: Αβοκάντο, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνια, Μανταρίνια, Πορτοκάλια.

Τα παρακάτω φρούτα τα βρίσκουμε άφθονα στην αγορά, αλλά είναι ψυγείου: Ακτινίδια, Αχλάδι, Μήλα, Ρόδι. Οπωροκηπευτικά Είναι η καλύτερη εποχή για: Αγριόχορτα (βουνού), Κουνουπίδι, Λαχανάκι Βρυξελλών, Λάχανο, Μπρόκολα, Μυρώνια και καυκαλήθρες, Ραδίκια, Σαλάτες, Σπανάκι, Φινόκιο, Σέλινο.

Επίσης, βρίσκουμε Κολοκύθες ψυγείου.


Ψάρια – θαλασσινά

Από Οκτώβριο μέχρι Μάιο τις θάλασσες οργώνουν οι ανεμότρατες. Επίσης, έχει ξεκινήσει η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας για τις γυαλιστερές και τα κυδώνια, αλλά και για στρείδια, αχιβάδες, χτένια, καλόγνωμες και βόνγκολες, τα οποία απαγορεύονται κατά τη θερινή περίοδο: Αστακός, Βραστόψαρα, Γαρίδες, Γλώσσα, Καλαμάρια, Καραβίδες, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μπακαλιάροι, Μπαρμπούνια, Παλαμίδα, Σκορπίνες, Φαγκριά, Χταπόδια.

Από τέλη Δεκεμβρίου μέχρι Φεβρουάριο τα παρακάτω ψάρια έρχονται σε πιο ρηχά νερά, λόγω κρύου ή για να γεννήσουν, και είναι ευκολότερη η αλιεία τους: Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τσιπούρα, Ροφοί.


Τυριά

Η τυροκομική περίοδος ξεκινά στις περισσότερες περιοχές από το Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο. Τότε τα φρέσκα τυριά είναι και πιο εύγευστα: Ανθότυρο, Μαλάκα, Κοπανιστή, Τυροβολιά, Ξινομυζήθρα, Ξίγαλο, Μυζήθρα, Μελίπαστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή