Νέα αντιθεσμική επίθεση Μαξίμου κατά Στουρνάρα

Νέα αντιθεσμική επίθεση Μαξίμου κατά Στουρνάρα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γνωστή γραμμή της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 επέμεινε και χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κρίνοντας, μάλιστα, ότι αυτό θα συμβεί «με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με αυτό που βρισκόμασταν τρία χρόνια πριν». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, μετά τον Αύγουστο του 2018 και το τέλος του μνημονίου, θα πρέπει, παράλληλα, να τερματιστούν και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους, ενώ επανέλαβε ότι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πριν από το 2019, στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διατηρεί την τεταμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αυτή τη φορά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έκρινε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης «οφείλει να λειτουργεί» εντός του πλαισίου αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε χθες (Real FM) ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ ξανά τη δυνατότητα ή την προοπτική η χώρα να ξαναμπεί σε μια τέτοια περιπέτεια, να χάσει δηλαδή τον έλεγχο των οικονομικών της στοιχείων, των δημοσιονομικών της στοιχείων και άρα να παραδώσει ένα μεγάλο τμήμα της κυριαρχίας της στους όποιους δανειστές». Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως παθογένειες «το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, την αύξηση της οικονομίας ως “φούσκας” με θαλασσοδάνεια και με ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, την ατιμωρησία των υπευθύνων» και πρόσθεσε πως «όλα αυτά τα κατάλοιπα ενός παρελθόντος και μιας εποχής που μας οδήγησαν στην κρίση πρέπει να τα ξεπεράσουμε».

Ο Aλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον και της Ν.Δ. κατηγορώντας την ότι «προπαγανδίζει την καταστροφή». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βασική επιθυμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία, αλλά «η παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος, όχι μόνο σε επίπεδο φυσικών προσώπων πολιτικής εξουσίας, αλλά και σε επίπεδο ήθους και σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης».

Ως κύριο μέλημά του, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους εταίρους και τις διεθνείς αγορές, κάτι που, όπως είπε, εξασφαλίζεται μόνο μέσω της πολιτικής σταθερότητας την οποία μπορεί να παράσχει η κυβέρνησή του.

Λίγο αργότερα, όπως προαναφέρθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος άφησε αιχμές (ΕΡΤ) εναντίον του κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι ως διοικητής της ΤτΕ «οφείλει να λειτουργεί με βάση τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του, πάντοτε στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών που καθορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο». Και πρόσθεσε ότι «το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να γίνεται η δουλειά του κύριου Στουρνάρα είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση την οποία ορίζει η κυβέρνηση, που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό». Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου για μετά τον Αύγουστο του 2018 όταν, όπως είπε, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα οδηγήσει τη χώρα ξανά στις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα, των δανειστών. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξάντλησης της κυβερνητικής τετραετίας, ώστε, όπως είπε, να εμπεδωθεί κλίμα σταθερότητας στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή