Το Κονκλάβιο (03/01/2018)

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψαροφαγία και ονοματολογία

Οι επτά θάλασσες είναι μια φράση-ομπρέλα για όλους τους ωκεανούς. Το ιδανικό θα ήταν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ να ήταν εξίσου απλή υπόθεση με ένα «Βόρεια/Νότια» ή «Ανω/Κάτω». Μόνο που δεν είναι, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου διάφοροι ταλμουδιστές μακεδονομάχοι έχουν πάρει ήδη το όπλο τους. Οχι όμως και ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κάλεσε το βράδυ του Σαββάτου στο ψαροφαγικό εστιατόριο «Επτά Θάλασσες» στη Θεσσαλονίκη τον Ζόραν Ζάεφ και την παρέα του. Ενδεικτικό της οικειότητας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον Μπουτάρη και τον Ζάεφ είναι ότι ο

Σκοπιανός πρωθυπουργός συνοδευόταν περίπου από ολόκληρο το σόι του… Για την ακρίβεια, από τη σύζυγό του, τον αδελφό του με τη γυναίκα του και διάφορους φίλους. Πολιτική κουβέντα δεν έγινε, παρότι καμία πλευρά δεν απέφυγε το επίμαχο ζήτημα. Οπως πληροφορούμαι, ο Ζάεφ επέμεινε ότι η σκοπιανή πλευρά είναι έτοιμη για τον μεγάλο συμβιβασμό και άφησε να εννοηθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο αντικαταστάτης του Νίκολα Γκρούεφσκι στο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO. Με απλά λόγια, ακόμη και αυτός φαίνεται να επιδιώκει τη συνεννόηση και, πάντως, όχι να μετατρέψει τα Σκόπια σε Ντίσνεϊλαντ του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η νεκροψία θα δείξει…

Για ψώνια

Η συντροφιά εμφανίστηκε στο εστιατόριο γύρω στις 8.30 και κάθισε στο τραπέζι μέχρι τα μεσάνυχτα. Εξάλλου, η σκοπιανή ομήγυρη, που έμεινε στο «Μακεδονία Παλάς», την επόμενη ημέρα είχε να πάει για ψώνια. Εχω την εντύπωση ότι ανάλογες ιδιωτικές επισκέψεις θα επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον, καθώς Ζάεφ και Μπουτάρης συμφώνησαν και σε σειρά συνεργασιών που αφορούν το φαγητό, το κρασί, το ράφτινγκ, τον πολιτισμό και όχι μόνο. Εξάλλου, υπάρχει πάντα και το σπίτι του παππού του Μπουτάρη στο Κρούσεβο, πάνω από το Μοναστήρι.

…και οι Τούρκοι

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: μαθαίνω ότι το ίδιο βράδυ το θεσσαλονικιώτικο εστιατόριο –πλην της κράτησης της ελληνοσκοπιανής συντροφιάς– ήταν σχεδόν αποκλειστικά κλεισμένο από Τούρκους (περί τα 150 άτομα). Υποθέτω ότι είναι μια από αυτές τις στιγμές που η ζωή και η πραγματικότητα βγάζουν τη γλώσσα στη θεωρία. Το λέω επειδή αντίστοιχες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η πρωτοβουλία του δημάρχου να μετατρέψει το σπίτι του Κεμάλ σε μουσείο. Αυτά για όποιον είχε ακόμη αμφιβολίες ότι τα Βαλκάνια καταναλώνουν περισσότερη Ιστορία απ’ όση μπορούν να αντέξουν…

Εργασιοθεραπεία

Με εργασιοθεραπεία έκανε «ποδαρικό» στο 2018 το Ποτάμι. Το λέω επειδή χθες «ψήθηκε» πρωινός καφές στη Σεβαστουπόλεως υπό τον Σταύρο Θεοδωράκη με βασικό αντικείμενο –τι άλλο;– την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και το Σκοπιανό. Παρόντες οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, η Αντιγόνη Λυμπεράκη –η οποία σημειώνω ότι εξακολουθεί να στηρίζει το Ποτάμι, παρότι δεν ήταν υπέρ της σύμπλευσης με τη ΔΗΣΥ–, η Λίνα Παπαδάκη, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου.

Δύο γραμμές;

Ο τελευταίος θα εκπροσωπήσει το Ποτάμι στη σημερινή σύσκεψη… ανταλλαγής απόψεων για τα εθνικά θέματα που θα έχει το Κίνημα Αλλαγής. Σημειώνω ότι στον ποταμίσιο καφέ δεν έμεινε ασχολίαστο ούτε το άρθρο του Βαγγέλη Βενιζέλου για το Σκοπιανό ούτε η στάση του Ανδρέα Λοβέρδου για το ίδιο θέμα. Πολλοί στη Σεβαστουπόλεως θεωρούν ότι ο Λοβέρδος έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή γραμμή και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δύο γραμμές πάνω στο θέμα. Δεσμεύομαι να μην πω περισσότερα. Σημειώνω, ωστόσο, ότι ο ποταμίσιος Σπύρος Δανέλλης δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και μεταθέτω το ενδιαφέρον μου στη στάση που θα υιοθετήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς εικάζω ότι οι γραμμές μπορεί να γίνουν τουλάχιστον τρεις. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς: αν δεν μπλέξουν τις γραμμές τους στο Κίνημα Αλλαγής, τότε πού θα τις μπλέξουν;

Και μη χειρότερα

Διπλό «άδειασμα» επεφύλαξαν στον ραββίνο Μορντεχάι Φριζή η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με ανακοινώσεις τους. Με την ευκαιρία, σας ενημερώνω ότι ο ραββίνος που πέρασε γενεές δεκατέσσερις τον «Ρουβίκωνα» είναι εγγονός του ήρωα του ’40 Μαρδοχαίου Φριζή. Η λεπτομέρεια που κάνει, πάντως, τη διαφορά είναι το γεγονός ότι η επίμαχη τοποθέτηση μέσω βίντεο δεν ήταν η μόνη ούτε η πρώτη που κρίθηκε ακραία. Οπως μου το έθεσε εβραϊκό βαθύ λαρύγγι, «αυτά που είπε για τον “Ρουβίκωνα” δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα έχει πει κατά καιρούς». Το κακό είναι εχθρός του χειρότερου.

To κουμπί για τα πυρηνικά

«Ποδαρικό» κάνει σήμερα και το Kολέγιο των Επιτρόπων.

Το «παρών» στη σύναξη των κομισαρίων δεν θα δώσουν όλα τα πρώτα βιολιά της Κομισιόν – υποθέτω ότι ακόμα αναπαύονται. Ομως, το μεγάλο «αφεντικό», ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκεται από χθες στο γραφείο του στο Μπερλεμόντ και υποθέτω ότι αποφάσισε να τους κάνει ένα από τα αγαπημένα του «καψώνια». Ή απλώς προετοιμάζει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για το νέο έτος. Περιμένω να δω αν θα υπάρχουν επισημάνσεις που θα παραπέμπουν και στο κουμπί για τα πυρηνικά που υπάρχει και στο γραφείο του Γιούνκερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή