Αίσιον κι ευτυχές το «1984»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξ​​εκινώντας από τον Ιανουάριο και κάθε επόμενο μήνα όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν μείωση των εισοδημάτων τους κατά 1,5%. Ομως δεν πρέπει να ανησυχήσουν, διότι η νέα αυτή απανταχούσα δεν αποτελεί «νέο μέτρο». Οπως έλεγαν και στο εμβληματικό έργο του Τζορτζ Οργουελ «ο πόλεμος είναι ειρήνη», έτσι και το «παλιό μέτρο» των νέων κρατήσεων είναι για την κυβερνητική προπαγάνδα «κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου». Κι όποιος δεν κατάλαβε δεν πειράζει· θα το δει στο εκκαθαριστικό του Ιανουαρίου. Αλλά θα πρόκειται για… «παμπάλαιο μέτρο».

Αυτή η κυβέρνηση ψήφισε μέτρα μέχρι το 2020. Δεσμεύθηκε σε εξωπραγματικά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει ότι «τη νέα χρονιά προχωράμε σταθερά προς την έξοδο από την επιτροπεία… Η χαλάρωση του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου και της αυστηρής επιτήρησης θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε με καλύτερους όρους ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, να ελαφρύνουμε φορολογικά βάρη, να συνεχίσουμε την πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο κράτος πρόνοιας, την Υγεία, την Παιδεία, τους θεσμούς…». Τώρα πως θα προκύψει το πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022 παραμένει αναπάντητο. Αλλά ούτε «νέα μέτρα θα ληφθούν» και τα «φορολογικά βάρη θα ελαφρύνουν» και «οι κάνουλες θα ανοίξουν», όπως μας είχε διαβεβαιώσει παλιότερα ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοσή τους», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ χαρακτήρισε τους οκτώ «πραξικοπηματίες». Προφανώς έχει βγάλει τη δική του δικαστική απόφαση, που είναι ανάλογη με τις αποφάσεις που θα εκδώσουν τα δικαστήρια του Ερντογάν. Με την αίτηση αναίρεσης της απόφασης για παροχή ασύλου, η κυβέρνηση μοιάζει να συμμερίζεται αυτήν την άποψη, παρά το γεγονός ότι τα «στοιχεία» που έστειλε η Τουρκία είναι ισχνότατα.

Οσο για τα περίτεχνα που είπε ο κ. Τζανακόπουλος «ότι η παραπομπή του ζητήματος στο Διοικητικό Εφετείο θωρακίζει την Ελλάδα έναντι της τουρκικής κριτικής», θυμίζει το άλλο οργουελικό που είχαμε ακούσει το 2004 από την κυπριακή Αριστερά. «Ψηφίζουμε “όχι” στο σχέδιο Ανάν για να τσιμεντώσουμε το “ναι”», είχε πει ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρης Χριστόφιας. Εκτοτε το «όχι» τσιμεντώθηκε, το ΑΚΕΛ πήρε την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαντάκωσε την οικονομία της Μεγαλονήσου, και επιπλέον τώρα βρίζει τον νυν πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη που συμμάζεψε τα σπασμένα τους. Επομένως, πρέπει να το πάρουμε απόφαση: το 2018 αργεί ακόμη. Γύρω στα 34 χρόνια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή