Ιράν: Εκτόνωση της έντασης ζητά ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ιράν: Εκτόνωση της έντασης ζητά ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσείν, κάλεσε σήμερα το ιρανικό καθεστώς να εκτονώσει την ένταση που συνεχίζεται αμείωτη στη χώρα επί μία εβδομάδα, ελέγχοντας τις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας και διασφαλίζοντας το δικαίωμα των διαδηλωτών στην ελευθερία της έκφρασης και στην ειρηνική δημόσια συνάθροιση. 

Στην ανακοίνωση του, δήλωσε ότι περισσότεροι από είκοσι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές και μερικές εκατοντάδες έχουν συλληφθεί, ζητώντας παράλληλα «ενδελεχή, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα όλων των βίαιων πράξεων που έχουν λάβει χώρα». 

Οι διαδηλωτές έχουν «δικαίωμα να ακουστούν», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια από τις ιρανικές αρχές, να διασφαλιστεί πως η δράση των δυνάμεων ασφαλείας δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων. 

Το χρονικό των ταραχών

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου στην πόλη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις ανεβασμένες τιμές, την ανεργία και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. 

Σύντομα, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας και έλαβαν σταδιακά περισσότερο «πολιτικό» χαρακτήρα, στρεφόμενες πλέον ανοιχτά κατά του θεοκρατικού καθεστώτος, με συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» ή «θάνατος στον Ροχανί» να κυριαρχούν στους δρόμους. 

Οι αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας δεν άργησαν να έρθουν, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Εσχάκ Τζαχανγκιρί, να κατηγορεί τους αντιπολιτευόμενους για το κύμα διαμαρτυρίας και πηγές της αμερικανικής διπλωματίας να κατηγορούν την ιρανική ηγεσία «για την μετατροπή της χώρας σε ένα κράτος παρία που έχει χάσει τον έλεγχο». Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν άργησε να πάρει θέση για τις εξελίξεις, ξεκινώντας μία σειρά tweets που εκφράζουν τη στήριξη των ΗΠΑ στον ιρανικό λαό και καταδικάζουν το «καταπιεστικό καθεστώς» της χώρας. 

Στις 30 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση προχώρησε στην κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οργανώνοντας αντισυγκεντρώσεις με αφορμή την επέτειο της μεγάλης φιλοκυβερνητικής συγκέντρωσης που σήμανε το τέλος του κινήματος αμφισβήτησης κατά της επανεκλογής του Αχμαντινεζάντ στην προεδρία, το 2009. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών ζήτα από τον πληθυσμό να μην μετάσχει σε «παράνομες συγκεντρώσεις» και την ίδια ημέρα η περιοχή έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης γίνεται πεδίο εντάσεων μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών φοιτητών. 

Στις 31 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει προειδοποίηση προς αυτούς που «κάνουν χρήση βίας», τονίζοντας ότι «οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους». Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση περιορίζει την πρόσβαση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης Telegram και Instagram από τα κινητά τηλέφωνα, κατηγορώντας ομάδες που τάσσονται «κατά της επανάστασης» στο εξωτερικό, ότι χρησιμοποιούν τους ιστοτόπους αυτούς για να ωθήσουν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους. 

Ωστόσο, ο πρόεδρος Ροχανί εμφανίζεται σχετικά διαλλακτικός, αναγνωρίζοντας ότι το Ιράν πρέπει να δώσει «χώρο» στον πληθυσμό να εκφράσει τις «ανησυχίες του για την καθημερινότητα».

Σε πολλές πόλεις, οι διαδηλωτές επιτίθενται και ορισμένες φορές πυρπολούν δημόσια κτίρια, θρησκευτικά κέντρα, τράπεζες και περιπολικά της αστυνομίας. Οι επιθέσεις αυτές προκαλούν τη σκληρή αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα αιματηρές συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες. 

Την 1η Ιανουαρίου 2018 ο Ροχανί εμφανίζεται περισσότερο αποφασισμένος να πατάξει το κύμα διαμαρτυρίας, δηλώνοντας ότι ο ιρανικός λαός θα απαντήσει στους «ταραξίες» και χαρακτηρίζοντας τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές μια «μικρή μειονότητα».

Την επομένη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγορεί τους «εχθρούς» του Ιράν για επίθεση στην κυβέρνηση της χώρας, εννοώντας τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. 

Σήμερα, 3 Ιανουαρίου, δεκάδες χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις, κρατώντας πανό που καταγγέλλουν τους «ταραξίες», φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Χαμενεΐ και κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. 

Επιπλέον, συμφωνα με ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, τρία μέλη των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στη δυτική πόλη Πιρανσχάχρ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκοτώθηκαν «σε μια μάχη με αντιεπαναστατικά στοιχεία», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν το περιστατικό σχετίζεται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Επιπλέον, ο επικεφαλής τους, υποστράτηγος Μοχάμεντ Αλι Τζαφάρι, ανακοίνωσε τον τερματισμό της «στάσης» εναντίον του Ιράν, τονίζοντας ότι οι εχθροί του Ισλαμικού Ιράν «ηττήθηκαν». 

Συνολικά, 21 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί στις ταραχές που ξέσπασαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες που γίνονται στο Ιράν, μετά το κίνημα αμφισβήτησης που είχε ξεσπάσει κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, το 2009. Επίσης, εκατοντάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

(Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή