Υπέρ σύνθετης ονομασίας το Κίνημα Αλλαγής

Υπέρ σύνθετης ονομασίας το Κίνημα Αλλαγής

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται σταθερά στην εθνική γραμμή για την εξεύρεση λύσης σε σχέση με τη FYROM, με μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό», ανέφερε η ανακοίνωση του φορέα αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με θέμα το Σκοπιανό. Η σύνθεση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τη Φώφη Γεννηματά ήταν ενδιαφέρουσα, καθώς αποτυπώνει το «πολυτασικό» του νέου φορέα. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Αν. Λοβέρδος, Χρ. Πρωτόπαπας, Μ. Οθωνας, Β. Κεγκέρογλου και ο Π. Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης από την Κίνηση Πολιτών και ακόμα οι Ν. Μπίστης, ο Γ. Μεϊμάρογλου από το Ποτάμι, η Π. Λάμψα από το ΚΙΔΗΣΟ και οι Δ. Χατζησωκράτης και Γ. Γεωργάτος από τη ΔΗΜΑΡ. Στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία πηγές της Χαρ. Τρικούπη χαρακτηρίζουν ως «ασαφή», εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία θεσμική ενημέρωση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενημερώνονται από όσα γράφονται στα ΜΜΕ και όσα λέγονται στη Βουλή των Σκοπίων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η κοινή γραμμή περί σύνθετης ονομασίας είτε με, είτε χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Η κριτική πάντως στην κυβέρνηση ήταν καθολική και συνοψίζεται στη φράση της ανακοίνωσης που μιλάει περί «διπλής γλώσσας που αποβαίνει κατά των εθνικών συμφερόντων». Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμα η πάγια θέση περί σαφούς τοποθέτησης του Κινήματος όταν «η κυβέρνηση θα φέρει τις τελικές προτάσεις της», με τους εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ πάντως να κάνουν λόγο για «στάση αρχών» που δεν ετεροπροσδιορίζεται.

Το αξιοσημείωτο από την ανακοίνωση του κόμματος βρίσκεται στην τελευταία φράση του. Συγκεκριμένα, εκεί αναφέρεται πως «οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση σε αυτήν τη φάση, δεν συνιστά υπεύθυνη στάση». Η συγκεκριμένη πρόταση απευθύνεται τόσο στη Ν.Δ., που σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη έχει «σηκώσει» το θέμα σε υπερβολικό βαθμό, όσο –κυρίως– στο εσωτερικό του Κινήματος, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρχε ενόχληση για δηλώσεις στελεχών που ξέφευγαν από την πάγια θέση του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο πως λίγο μετά την ανακοίνωση, ήρθε διευκρινιστική δήλωση του Σπύρου Δανέλλη, που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς φέρεται να δήλωσε πως θα ψήφιζε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο κ. Δανέλλης αναρτώντας το ηχητικό της συνέντευξής του τόνισε πως ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο. Δηλώσεις για το θέμα είχε κάνει και η κ. Καϊλή.

Κινητικότητα για συνέδριο

Σε πλήρη δραστηριότητα βρίσκεται ο Βασίλης Κεγκέρογλου, επικεφαλής της 29μελούς συντονιστικής γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. Τα ονόματα της γραμματείας αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, καθώς στόχος είναι στις 14 του μηνός να λάβει χώρα η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής. Λίγες ημέρες νωρίτερα, πιθανώς στις 8 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της 29μελούς γραμματείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή