Νέος σκόπελος για το Μαξίμου στη Βουλή

Νέος σκόπελος για το Μαξίμου στη Βουλή

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έγκαιρη ολοκλήρωση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και οι διεργασίες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τα θέματα, δηλαδή, που έμειναν ανοικτά πριν από την έναρξη του διαλείμματος των εορτών για την κυβέρνηση, έχουν επανακάμψει πιεστικά και καθορίζουν την ατζέντα των επόμενων ημερών. Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αναμένεται το πολυνομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή, ενώ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και ψήφισή του στη Βουλή, ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, το οποίο θα κληθεί και τυπικά να επιβεβαιώσει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μαζί με την κινητικότητα για την ολοκλήρωση του πολυνομοσχεδίου επανακάμπτει και η συζήτηση για τις αντιδράσεις που θα επιφέρουν ορισμένες ρυθμίσεις, όπως αυτή για τις απεργίες. Παράλληλα, η επανάληψη των πλειστηριασμών, έπειτα από τη διακοπή τους για την περίοδο των εορτών, έρχεται να προσθέσει ακόμη έναν «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου. Τόσο για το ζήτημα των απεργιών όσο και για τους πλειστηριασμούς, ο προβληματισμός στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονος και αυτό, διότι δέχονται μεγάλη πίεση από τα αριστερά τους. Παράλληλα, ιδιαίτερα για τους πλειστηριασμούς, επιμένουν εκείνες οι φωνές στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και από κομματικά στελέχη που ζητούν κυβερνητική παρέμβαση στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει.

Σύσκεψη για ΠΓΔΜ

Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο χωρών με τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, αναμένεται ότι θα δώσει μια πιο σαφή εικόνα για το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι συζητήσεις.

Ενόψει της συνάντησης αυτής, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και για το πώς διαμορφώνεται το κλίμα τόσο σε σχέση με τις διαθέσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ όσο και με βάση τις πιέσεις που ασκούνται από τον διεθνή παράγοντα για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν ότι, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καμμένου ότι δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», υπάρχουν περιθώρια για τροποποίηση της στάσης του μικρού κυβερνητικού εταίρου εφόσον από τη διαπραγμάτευση προκύψει μια συνολικά θετική πρόταση. Η κυβερνητική πλευρά, πάντως, εξακολουθεί να αναφέρεται σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σίγουρα στο μικροσκόπιο του Μαξίμου μπαίνουν πρωτίστως οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν την πρόταση για επίλυση του ονοματολογικού.

Στις εκκρεμότητες που άφησε η προηγούμενη χρονιά είναι και η συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μετατεθεί αρκετές φορές, προκαλώντας γκρίνιες και δυσαρέσκεια. Πριν από τις γιορτές υπήρξε μια κατ’ αρχήν συνεννόηση να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή στις 13 ή στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, θα πρέπει να προηγηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που θα οριστικοποιήσει την ημερομηνία, και ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται προτάσεις ότι θα πρέπει η Κεντρική Επιτροπή να συνεδριάσει μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, προκειμένου να αξιολογήσει και το νέο περιβάλλον που θα διαμορφώσει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή