Εμπλοκή με τουρκική NAVTEX

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματικές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ελλάδας με μια τρίτη χώρα, τη Γερμανία, έχει η επιλογή της Τουρκίας να εκδώσει χθες δύο NAVTEX με τις οποίες δεσμεύθηκε σχεδόν το σύνολο του Αιγαίου Πελάγους. Παράλληλα, η Αγκυρα δέσμευσε χθες 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιοχή που συμπίπτει με σχεδόν το σύνολο της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα νότια του νησιού. Συγκεκριμένα, στο Αιγαίο, η Αγκυρα εξέδωσε δύο οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 20/18 και 21/18), με τις οποίες δέσμευε περιοχές για επιστημονικές έρευνες και μάλιστα με ανοικτή ημερομηνία. Το ζήτημα δεν αφορά τόσο το εύρος των περιοχών (νότια, δυτικά και ανατολικά Καρπάθου, ανατολικά Κυθήρων, νότια Αστυπάλαιας, βορειοδυτικά Μήλου, νότια Ικαρίας, δυτικά Χίου, ανατολικά και βορειοανατολικά Σκύρου) όσο ότι οι NAVTEX εκδόθηκαν για έρευνες που θα πραγματοποιούσε για λογαριασμό του Γεωλογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης το γερμανικών συμφερόντων πλοίο «Meteor» (το πλοίο ανήκει στο ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας). Υπενθυμίζεται ότι το «Meteor» είχε λάβει από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών άδεια για έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο την περασμένη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και ενώ έπλεε μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης δέχθηκε παρενόχληση δι’ ασυρμάτου από την τουρκική ακτοφυλακή.

Επειτα από την παρενόχληση, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απευθύνθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στις τουρκικές αρχές, οι οποίες εξέδωσαν τις σχετικές NAVTEX, παραχωρώντας ουσιαστικά «άδεια» για έρευνες εντός του χώρου ευθύνης της Αθήνας που συμπίπτει με το FIR Αθηνών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε τάχιστα την Αθήνα στην απόφαση να ακυρώσει τις άδειες που είχε χορηγήσει στο «Meteor», μέσω του επίσημου διαύλου, των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Εν συνεχεία ακολούθησαν ορισμένες τυπικές κινήσεις, όπως η προσφορά λιμανιού κατάπλου, έως ότου το «Meteor» φύγει από το Αιγαίο (στις 22 Ιανουαρίου θα πρέπει να βρίσκεται στην Κατάνη της Σικελίας). Οπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, το «Meteor» διέκοψε τις έρευνες που διεξήγε στο Αιγαίο και αποπλέει από την περιοχή. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η Αθήνα δεν αντέδρασε έναντι της Τουρκίας με τον συνήθη τρόπο (εκδίδοντας δηλαδή απαντητική NAVTEX), αλλά προσέφυγε απευθείας κατά της Τουρκίας στον συντονιστή του Παγκόσμιου Υδρογραφικού Οργανισμού (IHO) που, στην περίπτωση της Μεσογείου, εδρεύει στην Ισπανία.

Ακόμη πιο εμφατική ήταν η παρέμβαση που έκανε η Τουρκία στα νότια της Κύπρου. Πέρα από την αποστολή του ωκεανογραφικού «Barbaros» στα βορειοανατολικά της Κύπρου, η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει τεράστιες περιοχές στα νότια του νησιού, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το οικόπεδο 6, όπου το γεωτρύπανο Saipem 12.000 της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI-Total ήδη από προχθές πραγματοποιεί ερευνητικές γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX, πολεμικό πλοίο θα ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή από τις 2 έως και τις 7 Ιανουαρίου. Κατά τον τουρκικό σχεδιασμό, το πολεμικό θα περάσει σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το γεωτρύπανο που πραγματοποιεί έρευνες στο οικόπεδο 6. Αντιστοίχως, εκδόθηκαν και ΝΟΤΑΜ (για την εναέρια κυκλοφορία) με τις οποίες παραβιαζόταν σαφώς η δικαιοδοσία της Λευκωσίας.

Οι τουρκικές πρωτοβουλίες στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσαν σφοδρότατες αντεγκλήσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις στη Λευκωσία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 28 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου.

Διάψευση

Σημειώνεται, τέλος, ότι από την Αθήνα διαψεύδεται κατηγορηματικά πληροφορία που δημοσιεύτηκε σε τουρκικά ΜΜΕ (Dogan, Hurriyet), σύμφωνα με τα οποία χθες σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εξεδίωξε από την περιοχή των Ιμίων πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή