Ν.Δ.: αλλαγή ατζέντας με έμφαση στην οικονομία

Ν.Δ.: αλλαγή ατζέντας με έμφαση στην οικονομία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει –για την ώρα– την υπόθεση του Σκοπιανού η Ν.Δ., διαμηνύοντας ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει τον δημόσιο διάλογο για ένα ζήτημα επί του οποίου δεν υπάρχει (ενιαία) κυβερνητική πρόταση, ούτε καμία σχετική ενημέρωση από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, η Πειραιώς περνάει στην αντεπίθεση με ολική επαναφορά στο μέτωπο της οικονομίας και στα «ψέματα» της κυβέρνησης, θυμίζοντας τις νέες μειώσεις εισοδημάτων που θα υποστούν οι πολίτες μέσω περικοπών στις συντάξεις και στα επιδόματα και λόγω υπερφορολόγησης.

«Δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε να διευκολύνουμε την κυβέρνηση εάν οι δύο εταίροι της έχουν διαφορετική θέση», επανέλαβε η Μαρία Σπυράκη (Real fm), ενώ χαρακτήρισε «εξόχως προβληματικό» (ρ/σ ΣΚΑΪ) το γεγονός ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος δεν έχουν κοινή θέση και την ίδια ώρα ζητούν από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. μίλησε για «αδυναμία» του πρωθυπουργού να δώσει στη δημοσιότητα, ή έστω στα κόμματα, τη θέση της κυβέρνησης.

Θύμισε ότι την «εθνική γραμμή» για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων είχε στηρίξει επί κυβέρνησης Καραμανλή ο κ. Καμμένος και άφησε σαφείς υπόνοιες ότι η διαφορετική στάση που τηρεί τώρα ο κυβερνητικός εταίρος –απορρίπτοντας κάθε χρήση του όρου «Μακεδονία»– μπορεί να αποτελεί στρατηγική αντιπερισπασμού από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. «Οι απόψεις αλλάζουν όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό πίεση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Πειραιώς δεν προτίθεται να συνεχίσει να συζητεί δημοσίως ένα ζήτημα την ώρα που δεν υπάρχει κυβερνητική πρόταση στο τραπέζι και, σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνει ότι είναι η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση αυτή που διαπραγματεύεται. Τη γραμμή αυτή επανέλαβαν και οι Αδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Κουμουτσάκος. Το σκεπτικό είναι ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καμία υποχρέωση να ανοίξει τα χαρτιά της την ώρα που δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική γραμμή για το θέμα και, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει κανένα λόγο η Ν.Δ. να παίξει τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου».

Η Ν.Δ. επανέρχεται ούτως ή άλλως στα μέτωπα της καθημερινότητας, με αιχμή την οικονομία και την εικόνα ευφορίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για το νέο έτος, θυμίζοντας ότι μαζί με το 2018 έρχονται νέες αυξήσεις σε φόρους και εισφορές και περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Πηγές της Πειραιώς παρέθεταν με παραδείγματα τα «νέα ψέματα της κυβέρνησης για το 2018». Βασική αιχμή, η μείωση των συντάξεων που προηγήθηκε και αυτή που έπεται το 2018 και το 2019 και λόγω της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Η Πειραιώς αναφέρεται ακόμα στη δεινή θέση των συνταξιούχων που λάμβαναν αναπηρικά ή προνοιακά επιδόματα και μιλάει για «ακραία φτώχεια», στέκεται μάλιστα ιδιαιτέρως στις περικοπές που αφορούν και άλλες ομάδες πλην των συνταξιούχων.

«Η ένταξη 158 χιλιάδων εργαζομένων των ειδικών μισθολογίων στο ενιαίο μισθολόγιο οδηγεί σε νέες περικοπές στα πραγματικά καθαρά εισοδήματά τους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις απολαβές τους υψηλότερες λόγω της αύξησης στις μεικτές αποδοχές τους. Το ψέμα της κυβέρνησης βρίσκεται στις δραματικά αυξημένες κρατήσεις που έχει επιβάλει στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που αφορά αστυνομικούς, γιατρούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και πολλούς άλλους κλάδους», σημείωναν στην Πειραιώς, προσθέτοντας ότι μειώσεις υφίστανται δεκάδες χιλιάδες πολίτες και λόγω της περικοπής του επιδόματος θέρμανσης. Θύμιζαν δε ότι το 2014 είχαν διατεθεί 210 εκατομμύρια ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ το 2018 θα δοθούν μόνο 47 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή