Αποκλιμάκωση σεισμικής ακολουθίας στο Κιλκίς

Αποκλιμάκωση σεισμικής ακολουθίας στο Κιλκίς

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα αποκλιμάκωσης παρουσιάζει η σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς μετά τον προχθεσινό σεισμό 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή μεταξύ των λιμνών Δοϊράνης και Κερκίνης, καθώς η σεισμική δραστηριότητα έχει μειωθεί και οι μετασεισμικές δονήσεις που συνεχίζουν δεν ξεπερνούν τους 2,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. «Η δραστηριότητα μειώθηκε, δεν είχαμε μια δύσκολη νύχτα. Δεν υπήρξε χωρική επέκταση και, όσο πάνε, οι σεισμοί γίνονται πιο αραιοί. Αυτό μας κάνει όλο και πιο αισιόδοξους», δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος. Διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι «θα σβήσει έτσι απλά η δραστηριότητα», αλλά θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε, «μήκους 50-60 χιλιομέτρων, έχει δώσει έναν μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ πριν από 70 χρόνια. Υπάρχει αυτό το δεδομένο και μπορεί να ξαναδώσει έναν μεγάλο σεισμό της τάξης των 6,7 Ρίχτερ». Παράλληλα, όμως, συμπλήρωσε ότι «αυτό έχει πολύ μικρές πιθανότητες, καθώς τα 70 χρόνια που έχει να σημειωθεί μεγάλος σεισμός μετρούν σαν μηδέν χρόνια στον γεωλογικό χρόνο. Μπορεί να περάσουν και 1.000 και 1.500 χρόνια για να ξαναδώσει έναν μεγάλο σεισμό».

Στην πόλη του Κιλκίς και στην ευρύτερη περιοχή η κατάσταση έχει επανέλθει στην κανονικότητα, καθώς η εξασθένιση των δονήσεων δεν ανανέωσε την ανησυχία των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή