Πλειστηριασμοί μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Πλειστηριασμοί μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των πλειστηριασμών επιδιώκει η κυβέρνηση, προωθώντας στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη σύμπτυξη των προθεσμιών για τη μεταφορά των φυσικών πλειστηριασμών στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Στόχος έως τα τέλη Μαρτίου η πλειονότητα των πλειστηριασμών να γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και σταδιακά να ατονήσει η διενέργεια πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Με βάση τον νόμο που ισχύει, αυτό απαιτεί συγκεκριμένες προθεσμίες που προβλέπουν ότι οι πλειστηριασμοί που έχουν αναγγελθεί μπορούν να λάβουν νέα προθεσμία για την ηλεκτρονική διενέργειά τους εντός δύο μηνών, ενώ οι νέοι πλειστηριασμοί απαιτούν έξι μήνες προκειμένου να λάβουν ημερομηνία στο ηλεκτρονικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση οι χώροι των ειρηνοδικείων είναι πλέον απαγορευτικοί για τη διενέργεια πλειστηριασμών, καθώς έχουν μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης και επεισοδίων μεταξύ συμβολαιογράφων και πολιτικών φορέων ή ομάδων που αντιτίθενται στις εκποιήσεις ακινήτων.

Παρά την ψήφιση των μέτρων για την προστασία των συμβολαιογράφων, οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται. Αν και χθες, Τετάρτη οι συμβολαιογράφοι απείχαν από τους φυσικούς πλειστηριασμούς, μέλη της Λαϊκής Ενότητας και του ΕΠΑΜ συγκεντρώθηκαν έξω από το ειρηνοδικείο στο Ιλιον, διαμαρτυρόμενοι για το «ξεπούλημα», όπως υποστηρίζουν, «της λαϊκής περιουσίας». Μέλη των δύο κομμάτων παρατάχθηκαν μπροστά στην είσοδο του ειρηνοδικείου φωνάζοντας συνθήματα ότι δεν «τρομοκρατούνται» από τη διάταξη που ψηφίστηκε και με την οποία αυστηροποιείται το πλαίσιο προστασίας διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

Οι συμβολαιογράφοι, πάντως, όλης της χώρας μετά την ψήφιση από τη Βουλή μέτρων για την προστασία τους, αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να επανέλθουν στα καθήκοντά τους, ενώ η νέα ρύθμιση που σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα προβλέπει τη μείωση στο μισό του χρόνου για τη μετάπτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή στον ένα μήνα –από δύο που ισχύει σήμερα– για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη αναγγελθεί και στους τρεις μήνες –από έξι που ισχύει σήμερα– για τους νέους πλειστηριασμούς. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, το σύνολο των παλαιών και νέων πλειστηριασμών θα μπορεί να ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τον Μάρτιο ή το αργότερο έως τον Απρίλιο, καταργώντας στην πράξη τους φυσικούς πλειστηριασμούς.

Το θέμα των πλειστηριασμών παραμένει κυρίαρχο στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και σύμφωνα με τον προγραμματισμό το 2018 πρόκειται να πλειστηριαστούν 13.000 ακίνητα. Μέχρι σήμερα παρά τη δημιουργία της πλατφόρμας, η ενεργοποίηση του νέου συστήματος παραμένει ουσιαστικά ατελής και οι πλειστηριασμοί που έχουν διενεργηθεί είναι ελάχιστοι. Εμπόδιο στην όλη διαδικασία παραμένει το πολεμικό κλίμα που υπάρχει γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών και το οποίο πυροδοτεί η δράση πολιτικών φορέων καθώς και άλλων κοινωνικών ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων που συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη στους χώρους των ειρηνοδικείων εμποδίζοντας τις σχετικές διαδικασίες. Συγκεντρώσεις υπάρχουν επίσης και έξω από τα γραφεία συμβολαιογράφων που έχουν οριστεί να διενεργήσουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν σημειωθεί έκτροπα. Προβλήματα και αστοχίες υπάρχουν και από την πλευρά των τραπεζών, οι οποίες δεν φαίνεται ότι είναι πάντα σε θέση να διασφαλίσουν ότι τα ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή