Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/01/18)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποψήφιοι για… Νομπέλ Οικονομίας

Μοιάζει απίστευτο και όμως είναι απολύτως αληθινό. Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την τελευταία περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (warrants), που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, κάποιοι προχώρησαν στην άσκηση 2.538 warrants αποκτώντας 1.391 μετοχές της τράπεζας. Πού είναι το περίεργο; Το περίεργο είναι ότι η τιμή άσκησης των warrants ήταν στα 81,08 ευρώ ανά μετοχή, όταν η μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται στο 0,32 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές διέθεσαν περίπου 112.000 για να αποκτήσουν μέσω των warrants 1.391 μετοχές της Εθνικής, ενώ με τα ίδια χρήματα μέσω του Χρηματιστηρίου θα μπορούσαν να αποκτήσουν 350.000 μετοχές της τράπεζας! Δηλαδή πλήρωσαν 81 ευρώ για κάτι που πωλείται 0,32 ευρώ! Ετσι, οι 112.832 ευρώ που διέθεσαν σήμερα να αντιστοιχούν σε 445 ευρώ(!), επίδοση που μόνο με τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη μπορεί ίσως να συγκριθεί.

Το υπερταμείο κατέγραψε ζημίες 1,8 εκατ. το 9μηνο

Ζημίες 1,8 εκατ. ευρώ παρουσίασε το υπερταμείο στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) εμφανίζει μηδενικό κύκλο εργασιών, λειτουργικές ζημίες 2 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνει χρηματοοικονομικά έσοδα 219.000 ευρώ, κυρίως από τόκους κεφαλαίου. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών προέρχεται από τη μισθοδοσία (1,2 εκατ.). Ακολουθούν οι αμοιβές τρίτων (320.000), λοιπά λειτουργικά έξοδα (179.000) και άλλα έξοδα (340.000). Οι συμμετοχές σε θυγατρικές εταιρείες (ΤΧΣ, ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ) που παραχωρήθηκαν στην ΕΕΣΥΠ άνευ ανταλλάγματος έχουν αναγνωριστεί στο κόστος κτήσης (3 ευρώ).

Δύσκολες αποφάσεις για μεταλλουργία, χαλυβουργία

Oι δύσκολες αποφάσεις για τον κλάδο της μεταλλουργίας αλλά και της χαλυβουργίας θα πρέπει να ληφθούν εντός της νέας χρονιάς, αφού οι πιστώτριες τράπεζες έχουν καταλήξει στις αποφάσεις τους. Η πρώτη απόφαση μέσα στο α΄ δίμηνο του 2018 θα αφορά την έγκριση για τη συγχώνευση δύο εισηγμένων στον κλάδο της μεταλλουργίας, που αντιμετωπίζουν υψηλό δανεισμό και έχει αποφασισθεί γενναία ρύθμιση του δανεισμού της μιας εκ των δύο, προκειμένου να υπάρξει συγχώνευση δι’ απορρόφησης. Η δεύτερη απόφαση της χρονιάς είναι για τη χαλυβουργία.

Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών

Εν μέσω… παραπόνων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου με δημάρχους 203 πόλεων για τη χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών. Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας κατήγγειλε αποκλεισμό από τη σύσκεψη του ενός τρίτου των δήμων της χώρας αλλά και της ιδίας, παρά το γεγονός ότι είναι το θεσμικό όργανο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Η κ. Φωτίου αναμένεται σήμερα να περιγράψει τον σχεδιασμό για την ίδρυση 366 νέων βρεφονηπιακών σταθμών, δαπάνης 20 εκατ., οι οποίοι θα εξασφαλίσουν επιπλέον 10.000 θέσεις για παιδιά.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ την πληρωμή σε 12 δόσεις

«Αναρμόδιο» δήλωνε το υπουργείο Οικονομικών για τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου για το θέμα της πληρωμής των φόρων σε 12 δόσεις.

Το αρμόδιο υπουργείο ξαφνιάστηκε από τις δηλώσεις της κ. Αντωνοπούλου, σε σημείο, μάλιστα, που χθες το πρωί στελέχη του δήλωναν ότι ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο σχέδιο για το οποίο δεν ήταν ενήμεροι. Αργότερα, όμως, και αφού έκαναν τη σχετική έρευνα, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα κυβερνητικό σχέδιο για τις 12 δόσεις, με αποτέλεσμα να εκδοθεί και η σχετική ανακοίνωση, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνιζε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης κυβέρνηση και θεσμοί είχαν συζητήσει το θέμα της αύξησης του αριθμού των δόσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει έξι μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα. Ωστόσο, η συζήτηση δεν προχώρησε καθώς έπρεπε να επιλυθούν άλλα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή