Σε λειτουργία το νέο αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ στις ΗΠΑ

Σε λειτουργία το νέο αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ στις ΗΠΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια σημαντική εξέλιξη ξεκίνησε το 2018 για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κατασκευής του αιολικού πάρκου Fluvanna I στην περιοχή Scurry County του Τέξας των ΗΠΑ. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 250 εκατ. δολαρίων (περίπου 208 εκατ. ευρώ), με το πάρκο να βρίσκεται πλέον σε εμπορική λειτουργία σε διάστημα μικρότερο του 12μήνου από την έναρξη της κατασκευής του. Το Fluvanna I έχει συνολική ισχύ 155,4 MW και απαρτίζεται από 74 ανεμογεννήτριες δυναμικότητας 2,1 MW εκάστη, ενώ η ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών περισσότερων από 46.000 νοικοκυριών. Σημειωτέον ότι η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με τον επενδυτικό οργανισμό Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), καθώς και με ομάδα τραπεζών.

Με τη λειτουργία του νέου αιολικού πάρκου, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 293 MW. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία λειτουργεί ακόμη ένα αιολικό πάρκο ισχύος 138 MW στις ΗΠΑ, στην περιοχή Elmore County του Idaho, ενώ προωθεί κι άλλες επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ στις ΗΠΑ. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου πλέον ανέρχεται σε 941 MW. Ο όμιλος, εκτός από τις ΗΠΑ, έχει εγκαταστήσει 516 MW στην Ελλάδα, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, ο όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 208 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.149 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Πρόθεση της διοίκησης του ομίλου είναι η παραπάνω δυναμικότητα να είναι στο σύνολό της λειτουργική έως το τέλος του 2018, καθώς δρομολογείται η ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών. Απώτερος και νέος μακροπρόθεσμος στόχος της εισηγμένης είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς της. Παράλληλα, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη σταδιακή ωρίμανση και της νέας γενιάς επενδύσεων, που θα ακολουθήσουν αυτές της τριετίας 2017-2019. Κυρίαρχη θέση σε αυτές κατέχουν οι επενδύσεις στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Οι αντλησοταμιεύσεις αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για αποθήκευση ενέργειας για τη χώρα μας, καθώς συνδυάζουν παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας και έργα εξαιρετικά αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή